Головна Новини Суспільство події Чи є в бюджеті гроші на мобілізацію: які рішення влади дивують
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є в бюджеті гроші на мобілізацію: які рішення влади дивують

Мобілізація в Україні набирає обертів, але від цього питань не стає менше

28 квітня 2024, 14:32 comments2183
Поділіться публікацією:

Чим ближче набуття чинності мобілізаційних змін (18 травня), тим більше дискусій щодо посилення мобілізації. Територіальні центри комплектування (ТЦК) навряд чи впораються з напливом тих, кому необхідно оновити облікові дані. Заборона консульських послуг тим, хто цього не зробить, перебуваючи за кордоном, теж викликає кардинально різну реакцію. А пояснення директора департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксани Сухорукової про те, як тепер встановлюватимуться критерії "придатності" для служби в армії, виглядають так, що придатні будуть майже всі. Що можна зараз сказати про ситуацію з мобілізацією в Україні? Які перспективи? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є в бюджеті гроші на мобілізацію: які рішення влади дивують

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Бачимо спроби підганяти закони, укази та підзаконні акти під бажання влади

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко поділився такою думкою:

"Нове мобілізаційне законодавство було прийняте у вихолощеному вигляді. Мало того, що "пряників" там спочатку не було, то ще й "батіг" зробили дуже м'яким. Як покарання для ухилянтів залишили хіба що заборону (і то за рішенням суду) керувати транспортними засобами. При цьому залишилися можливості ухилятися через вузи, використовувати банківські картки тощо. Водночас уряд (а саме – МЗС) приймає абсурдне рішення не надавати консульські послуги (у тому числі щодо обміну та продовження паспортів) військовозобов'язаним українцям, які перебувають за кордоном. Мовляв, повертайтесь до України – і там вирішуйте ці питання".

Але уряд, зазначає експерт, схоже, не врахував, що в Європі не прийнято ставити під загрозу життя та свободу людей, утискати їхні права.

"Тому, – продовжує він, – та сама Німеччина вже заявила, що не буде звертати увагу на те, чи продовжено в українців дію паспорта чи ні. В аналогічному стилі висловиться, гадаю, переважна кількість європейських країн. Ніхто українців насильно видворяти не буде".

Тобто, констатує Віктор Бобиренко, ми одержали ситуацію, коли держава Україна намагається підганяти закони, укази та підзаконні акти під бажання влади. Йдучи врозріз із європейськими нормами, на які ми ніби рівняємося.

"І це точно зіграє проти нас, – застерігає експерт. – Вже грає – маємо треш та скандал!".

На мобілізацію в країні потрібні великі гроші

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін розмірковує так:

"Мене як економіста цікавить насамперед економічний аспект мобілізації. Якщо виходити з того, що приблизно 1,3 млн. на рік обходиться кожен мобілізований українському державному бюджету (а ми більш-менш уявляємо ситуацію з його наповненням), виникає резонне питання. А за які гроші ми маємо намір проводити додаткову масову мобілізацію в країні? Для того, щоб мобілізувати сто тисяч людей, нам необхідно 130-135 млрд грн. Їх немає у бюджеті!".

За словами експерта, на сьогоднішній момент досить часто мобілізований приходить до частини, де отримує мінімальний пакет обмундирування та... список на кілька сторінок – того, що йому бажано докупити за власний кошт.

"Це – ненормальна ситуація! – упевнений Олег Пендзін. – Щодо можливості ТЦК "переварити" великий обсяг людей, а ВЛК – їх переглянути, це все умовно. Але ця умовність аж ніяк не дає відповіді на питання про якість та доцільність тих процесів, що відбуваються. І на те, за які гроші забезпечуватиметься нова хвиля мобілізації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на фронтах: яке значення має допомога США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини