Головна Новини Суспільство Кримінал Адміністративна та кримінальна відповідальність для ухилянтів: у чому різниця та яке покарання
commentss НОВИНИ Всі новини

Адміністративна та кримінальна відповідальність для ухилянтів: у чому різниця та яке покарання

За ухилення від військової служби в Україні є два види покарання: адміністративне та кримінальне.

15 лютого 2024, 18:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У випадку, коли військовозобов’язаний ухилився від мобілізації, вручення повістки та інших факторів, залежить і покарання, яке може чекати на людину. У Нацполіції пояснили за що військовозобов’язаний може отримати адміністративну відповідальність, а за що кримінальну.

Адміністративна та кримінальна відповідальність для ухилянтів: у чому різниця та яке покарання

Ухилення від військової служби. Фото з відкритих джерел

Як зазначає Національна поліція, адміністративна відповідальність може чекати тих військовозобов’язаних, які ухиляються від повісток для звірення військово-облікових даних у ТЦК. Адміністративне покарання складається зі штрафу від 1700 до 3400 гривень. Якщо людина вдруге впродовж року уникла повістки до військкомату, то новий штраф буде у межах 3400-5100 гривень.

Кримінальна відповідальність для військовозобов'язаного буде діяти, коли чоловік отримав повістку, пройшов звірення і комісію ВЛК, а після цього уникнув відправлення до армії. 

"Відомості про це вносяться до ЄРДР та у разі встановлення цього факту розпочинається досудове розслідування — за матеріалами, наданими ТЦК", — вказує Нацполіція.

Якщо суд визнає винним військовослужбовця в ухиленні від військової служби, то в такому разі йому загрожує кримінальна відповідальність та покарання у вигляді в’язниці на 3-5 років. Водночас поки суд не прийняв остаточне рішення, людина залишається невинуватою особою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в ТЦК розповіли, як чоловік 18 разів отримав повістку та уникнув мобілізації в Україні. Крім того, речник ТЦК назвав категорію громадян, яких точно не мобілізують на війну в Україні.

Також "Коментарі" писали про випадок, коли військовий помер через 9 днів після мобілізації. У ТЦК прокоментували ситуацію та пояснили, що сталось. Крім того, юристи розповіли, як працівники ТЦК незаконно мобілізували 19-річного студента та відправили його на війну кулеметником



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини