Головна Новини Суспільство Війна з Росією 19-річного студента незаконно мобілізували та відправили на війну кулеметником
commentss НОВИНИ Всі новини

19-річного студента незаконно мобілізували та відправили на війну кулеметником

Півтора року юристи намагались повернути з фронту незаконно мобілізованого студента.

1 лютого 2024, 11:35 comments3350
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

19-річний студент на початку повномасштабного вторгнення евакуював свою матір з Харкова до Ужгорода. На вокзалі його зустріли представники ТЦК, які внесли студента до списку військовозобов’язаних. Згодом 19-річний хлопець опинився на фронті як кулеметник.

19-річного студента незаконно мобілізували та відправили на війну кулеметником

19-річного студента незаконно мобілізували та відправили на війну. Фото з відкритих джерел

Після обстрілів Харкова 19-річний студент виріши вивести свою матір до Ужгорода. На вокзалі до нього підійшли представники ТЦК та поліції, які супроводили його до військкомату. Хлопець намагався пояснити, що є студентом денної форми навчання та показав студентський квиток.

Щоб вирішити ситуацію хлопець звернувся до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав.

Попри це ТЦК вніс його до списку військовозобов’язаних, який пізніше направили до військової частини. Командир військової частини, своєю чергою, зарахував юнака до особового складу. За наказом — його призначили кулеметником.

"Йому спочатку в ТЦК сказали, що він може надати військовій частині документи, які підтверджують його статус студента, й що після цього його звільнять", — розповів адвокат Роман Лихачов та додав, що студента насправді "мобілізували за один день".

Судовий процес тривав півтора року. Як розповів адвокат затримка також виникала через представників ТЦК, які не з’являлись на суд та "затягували з наданням потрібних документів". Ще однією проблемою Лихачов називає те, що у разі незаконної мобілізації військова частина не може звільнити військовозобов’язаного, навіть у випадку порушень ТЦК, а має чекати на рішення суду.

"Їхнє звільнення може відбутися тільки у судовому порядку. Тобто людина повинна йти до суду і доказувати, що дії ТЦК незаконні", — пояснює адвокат.

У ЗСУ студент прослужив півтора року кулеметником і за цей час був відрахований з університету. Врешті, у вересні 2023 року хлопця виключили зі списків особового складу та звільнили зі служби за рішенням суду. Також він отримав компенсацію 50 тис. гривень.

Сьогодні, вже 21-річний юнак, який має посвідчення бойових дій, планує повернутись до цивільного життя та поновитись в університеті.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що командир однієї з бригад виступив за жорсткішу мобілізацію та закликав надати більше прав для ТЦК: "не вийшов з машини – прострелили коліно".

Також "Коментарі" писали, що в новому законопроєкті про мобілізацію є 4 причини неявки в ТЦК після видачі повістки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

хунта

7 квітня 2024, 12:35

в больницах тоже самое и в полиции и военных и в чиновниках --почти кругом . а хотелось бы получше .

сова-сова

3 лютого 2024, 01:21

у нас президенти - верховні вожді тобто верховні головнокомандувачі то зеки то клоуни які не одягали ніколи військової форми не нюхали казарми не їли каші-параші не мерзли на полігонах тощо і тому вони мають посаду без букв -ло- тобто го-внокомандувачі

ЭДВАРД

2 лютого 2024, 09:10

Зрозуміло, що притягти злочинців з ТЦК у влади духу невистачило! Тобто, люба сама замала проблема з боку простої людини, це так би мовити "ти попав хлопче!", але кричуше порушення прав людини і законів Конституції України ціми покидьками від ТЦК - це просто замовчується! Знаєте, нешановні представники влади, ви з кожним днем все більше і більше розчаровуєте українській народ. Ви не народна влада - ви гопники, крадії і злочинці... з вами мати справу - себе не поважати! Яка може бути мотивація якщо ми маємо справу з шахраями які згадують про якісь обов'язки громадян тільки тоді коли це їй вигідно і в той же час самі просто плюють і паплюжать закони України!!!! З такою владою гидко мати справу і спротив народу може зрости до рівня знесення такої злочинної влади. Не ТЦК і ВЛК на тепер винні у тіх злочинах що коять ці злочинні утвориння - В ЦЬОМУ ВИННА ТІЛЬКИ ВЛАДА.... В ЦЬОМУ ВИНЕН ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКІЙ ЯКІ КРИШУЮЮТЬ ТАКИХ ЗЛОДІЇВ!!!


Новини