Головна Статті Суспільство події Чи «Помре» Telegram в Україні і чи варто шукати інший месенджер після арешту Павла Дурова
commentss Cтатті Всі новини

Чи «Помре» Telegram в Україні і чи варто шукати інший месенджер після арешту Павла Дурова

Арешт Павла Дурова поставив під питання майбутнє Telegram в Україні, змушуючи користувачів задуматися про можливу заборону месенджера та необхідність пошуку альтернатив.

4 вересня 2024, 20:01
Поділіться публікацією:

Шість днів, з 24 по 29 серпня, тривав арешт Павла Дурова засновника і власника одного з найпопулярніших у світі месенджерів – Telegram. Бізнесмену пред'явили підозри щодо 12 епізодів, у тому числі відмова у наданні інформації владі, співучасть у шахрайстві та збуті наркотиків, співучасть у зберіганні дитячої порнографії, відмивання грошей тощо. Проте зрештою його відпустили на волю під заставу у 2 млн євро та зобов'язали відзначатись у поліції двічі на тиждень. Це говорить про те, що історія Telegram далека від завершення.

Чи «Помре» Telegram в Україні і чи варто шукати інший месенджер після арешту Павла Дурова

Telegram на межі заборони: чи варто шукати альтернативи після арешту Дурова

"Коментарі" вирішили розібратися, чого варто очікувати українцям від історії з арештом ПАВЛА Дурова та чи варто почати підшукувати новий месенджер.

Новини черпають із Telegram, збори йдуть через нього

Російське вторгнення в Україну стало справжньою "зоряною годиною" для дітища Павла Дурова – у листопаді 2023 року для 72% українців месенджер був джерелом новин. Щоправда, у березні 2024 року ця цифра виявилася скромнішою – 53% опитаних назвали месенджер найпопулярнішим джерелом інформації про війну, телемарафон посів лише четверте місце.

Про важливе значення месенджера говорить і його критика, яка регулярно звучить із високих кабінетів. Так, під час перебування секретарем РНБО Олексій Данилов різко критикував Telegram за його легкодоступність, а пізніше його підтримав і голова ГУР МО України Кирило Буданов.

Українських чиновників можна збагнути. Як писали "Коментарі" , із ТОП-10 українських Telegram-каналів з аудиторією від 1,1 млн передплатників офіційно відомі власники лише трьох. Тобто хто стоїть за ними і які цілі переслідує – загадка. Веди реальними власниками можуть виявитися росіяни, а канали лише вдало мімікрують під проукраїнські.

Також, як писало відразу після арешту Павла Дурова "Politico", Telegram активно використовується армією РФ, яка так і не створила власну безпечну систему закритого зв'язку, та спецслужбами для вербування агентури на території України.

Разом з тим відомо, що, наприклад, Telegram-канал "Труха" читають перші особи держави, а деякі навіть не соромляться використовувати її контент. Також українські топи мають свої офіційні акаунти в месенджері, наприклад, на президента Володимира Зеленського підписано 733 тисячі осіб, що є 46 місцем за даними статистики месенджера. Для порівняння, кількість передплатників на Facebook-сторінці президента – 3,2 млн осіб.

Іншою позитивною стороною месенджера є постійні грошові збори, які організовуються та успішно виконуються через Telegram-канали. Це дозволяє збирати мільярди гривень на купівлю зброї, транспорту та спорядження для потреб ЗСУ. Словом, роль месенджера для нашої країни дуже неоднозначна, і це робить питання арешту Павла Дурова та подальшої роботи його дітища аж ніяк не пустим.

Компроміс чи заборона – що чекає на Telegram в Україні

За словами опитаних "Коментарі" експертів, найімовірнішими є два сценарії розвитку дітища Павла Дурова в Україні:

- певний компроміс;

- Повна заборона.

На думку екс-заступника міністра інформаційної політики України, експерта з питань цифрових технологій та комунікацій Тетяни Попової, найвірогіднішим результатом історії з Павлом Дуровим стане його співпраця з французькою контррозвідкою. При цьому це може опосередковано вплинути на Україну.

"Інші країни Європи, і Україна не виняток, також вимагатимуть співпраці від Павла Дурова, і йому доведеться піти на ці умови. Думаю, це найімовірніший сценарій", — вважає експерт.

Альтернативою може стати повна заборона месенджера в Україні, який замінять Signal та Viber, а як ЗМІ – Facebook та Instagram. Але цей варіант Тетяна Попова вважає малоймовірним, особливо якщо Павло Дуров почне співпрацю з французькою владою.

Як зазначає директор Українського інституту політики Руслан Бортник, контроль над Telegram для української влади є критично важливим, адже ним користуються за даними соцопитувань від 60 до 80%, а основним джерелом інформації залишається для 40-60% мешканців України. До того ж, месенджеру довіряють більше, ніж "Єдиному телемарафону" і виходило, що головний інструмент комунікацій не підконтрольний державі, на відміну від західних соцмереж.

"Якщо у той чи інший спосіб трапляться зміни з Telegram в Україні – це призведе до радикального переформатування інформаційних потоків у країні. Однак президент, спецслужби продовжують вести свої вельми популярні канали в месенджері, тобто вони скоріш продовжують сподіватися на можливість домовитися з адміністрацією Телеграма та визнають його високу ефективність", — говорить про можливий компроміс співрозмовник "Коментарі".

У разі ж, якщо домовитися не вдасться, може набути чинності другий сценарій – заборона месенджера, в одному з двох варіантів.

"На законодавчому рівні буде прийнято закон, який або повністю заборонить Telegram, як свого часу Вконтакте та Однокласники, або дасть якийсь час на компроміс з владою, після якого буде повне блокування. Створення труднощів для доступу до платформи українців призведе до втрати месенджера частини своєї аудиторії. Однак, повного блокування Telegram все ж таки не станеться – це нікому досі не вдалося, і найближчим часом не вдасться", — наголошує Руслан Бортник.

З іншого боку, вважає експерт, якщо Павло Дуров "досягне" розуміння із Заходом, то вся риторика проти Telegram в Україні зникне з порядку денного влади.

Третім варіантом, який ще навесні пропонував голова ГУР МО України Кирило Буданов може стати реєстрація Telegram-каналів в Україні, коли всі їхні власники будуть відомі, щоб було зрозуміло, хто є хто.

"Немає питання впливу чи тиску – питання ж не в цьому. Якщо ти хочеш доводити свою позицію, а вона може комусь не подобатися і це нормально в демократичному суспільстві, неси відповідальність. Чого ти боїшся сказати, хто ти?" Буданов у своєму інтерв'ю BBC.

Які месенджери допоможуть, якщо закриють Telegram, ТОП-5 альтернатив

Якщо Telegram все ж таки в Україні буде заблокований, його можна замінити будь-яким з доступних на ринку месенджерів, залежно від ваших переваг:

конфіденційність — в даному сегменті найбільш популярні такі платформи, як Threema і Signal, правда перший з них є платним, проте дозволяє зберігати анонімність, оскільки при реєстрації не вимагає введення персональних даних. У той же час Signal вважається найбезпечнішим на ринку і до того ж безкоштовним, але менш універсальним. А ось універсальними можна вважати WhatsApp і Viber, які мають задовільний рівень безпеки, і забезпечують масу додаткового функціоналу.

Зручність – мабуть, найкраще цьому критерію відповідає куди менш широко відомий Element, що також має високий рівень захисту і дозволяє налаштовувати роботу месенджера "під себе". Щоправда, це має зворотний бік як кілька підвищеного рівня складності інтерфейсу, що не всім може сподобатися і буде не дуже зручним.

Тим часом Telegram вже почав переглядати свою політику конфіденційності, зокрема перестали відображатися користувачі в розділі "Люди поруч". Крім того, зникли геочати. Обидві функції стали популярними серед злочинців, зокрема, для продажу наркотиків та проституції. Чи можна це розглядати як сигнал, що Павло Дуров розпочав співпрацю з французькими спецслужбами, поки невідомо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини