Головна Новини Суспільство робота і кар'єра В Україні змінять святкові дати: коли будемо відпочивати
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні змінять святкові дати: коли будемо відпочивати

Президент України подав до парламенту законопроект, яким вносяться зміни до Кодексу законів про працю

28 червня 2023, 22:56
Поділіться публікацією:

Законопроектом передбачається змінити дати святкування Різдва, Дня української державності та Дня захисника і захисниць. Про це повідомляють "Коментарі".

В Україні змінять святкові дати: коли будемо відпочивати

Кодекс законів про працю визначає святкові дні

Поточна редакція кодексу передбачає святкування Різдва 25 грудня та 7 січня, законопроект пропонує перенести святкування лише на одну дату — 25 грудня. День української державності з 28 липня на 15 липня, а День захисників та захисниць перенесуть з 14-го на 1 жовтня.

В пояснювальній записці до законопроекту міститься пояснення причин перенесення святкових дат:

"Більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий – новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня. Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів дат відзначення Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня) та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня)", — сказано в документі.

"Метою законопроекту є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня. І, як наслідок, перенесення дат святкування Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня), коли вшановується пам'ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня), яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці", — також зазначається в документі щодо причин перенесення саме цих трьох святкових дат.

Окрім цього, в кодексі зберігається святкування 1 січня Нового року, 8 березня — Міжнародного жіночого дня, 1 травня — Дня праці, 8 травня — Дня пам'яті та перемоги над нацизмом, 28 червня — Дня Конституції, 24 серпня — Дня незалежності України.

Також законом гарантується святковий характер двох неділь, на які випадає Великдень та Трійця.

Наразі законопроект  опрацьовується в комітеті парламенту.

Тим часом, у Зеленського зобов'яжуть вчити ще одну мову: кого торкнеться.

Російська ракета вбила сестер-школярок під час удару по Краматорськ.

А Подоляк назвав чотири причини, чому з Росією не можна домовлятись.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини