Головна Новини Суспільство Війна з Росією Звідки взялися заяви про захоплення Бахмута та зникнення Залужного: як на це реагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Звідки взялися заяви про захоплення Бахмута та зникнення Залужного: як на це реагувати

Росіяни знову хочуть підірвати інформаційний простір, розповсюджуючи нову порцію фейків

21 травня 2023, 13:34 comments4664
Поділіться публікацією:

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин вкотре заявив про нібито взяття окупаційними формуваннями БахмутаОкрім того, російська пропаганда активно розганяє фейк про зникнення головнокомандувача Збройних сил України Валерія ЗалужногоМіністерство оборони (МО) України спростовує обидві ці заяви. Що відбувається зараз навколо Бахмута зокрема і Донбасу загалом, навколо заяв Пригожина та заяв про Залужного? Про що свідчить ця інформаційна битва? Як на неї слід реагувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Звідки взялися заяви про захоплення Бахмута та зникнення Залужного: як на це реагувати

Бахмут. Фото: з відкритих джерел

Росіяни розганяють фейк про Залужного з метою дестабілізації медійного простору

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президентові Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такою думкою:

"З приводу фейків про Залужного. Я на прохання колег – журналістів із західних ЗМІ спеціально вчора цікавилася цим питанням. Мені три різні джерела (зокрема МО, Генштаб, мій близький друг із комунікаційного відділу ЗСУ) підтвердили, що це – саме російський фейк. І Залужний, і Танцура (командувач Силами територіальної оборони Ігор Танцура – прим. ред.), і Сирський (командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський – прим. ред.), яких періодично ховає роспропаганда, залишаються в доброму здоров'ї та знаходяться на території України. Залужний навіть днями розмовляв із головою Об'єднаного комітету начальника штабів США генералом Марком МілліШвидше за все, росіяни розганяють цей фейк із метою дестабілізації медійного простору. На військових це навряд чи подіє. А на іноземних журналістів – так. Вони починають активно дзвонити в Україну, уточнювати щось...".

Що стосується нібито взяття Бахмута, то тут все складніше, зазначає експерт. За її словами, із відео, яке виклав Пригожин, виходить, що "вагнерівці" вийшли до крайньої частини житлової (точніше – раніше житлової) високоповерхової забудови.

"Не можу сказати, чи це знято в районі знаменитої статуї літака, що стояв на в'їзді в Бахмут (я записала там кілька інтерв'ю, коли їздила на початку року в Бахмут). Але можна точно сказати (і наше МО це підтверджує), що якщо навіть висотні забудови окупанти і взяли, промзони, гаражі, приватна забудова залишаються за нами, – наголошує Тетяна Попова. – Спілкувалася цього тижня із військовим із одного українського батальйону, який розповів, що кілька тижнів тому вони вийшли з Бахмута. Коли він показав місце, де вони були, я дуже здивувалася. Судячи з заяв Пригожина і карт DeepStateMAP (оновлювана карта війни), це місце було захоплено окупантами ще в лютому-березні. Там промислова забудова. Як з'ясувалося – ні. І скільки таких сюрпризів від наших військ є ще в районі Бахмуту – ніхто не знає. І контроль над цим зруйнованим містом "ваганерівцями" – не стовідсотковий. Навіть щодо житлової забудови".

До того ж, продовжує експерт, відомо, що з флангів є поступ української армії. І ті кліщі противника, які нібито стискалися довкола Бахмута, вже розтиснуті. Причому, враховуючи, що офіційно про це стало відомо кілька днів тому, вони були розтиснуті ще раніше, констатує Тетяна Попова.

Кожен працює на свої інтереси і Пригожин із заявами про захоплення Бахмута у тому числі

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко наголошує, що брехня, фейки, маніпуляція – це завжди щось красиво упаковане та помпезно подане. Туди нерідко вплітаються нібито компетентні погляди, нібито вагомі аргументи та факти. Але по суті брехня залишається брехнею. І рано чи пізно все викривається.

"Адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, який займається, зокрема, розвінчуванням фейків у ЗМІ, нещодавно давав мені коментар на цю тему. І радив звертати увагу на три речі: хто пише, про кого пише і куди пише. Хто пише чи говорить у цьому випадку щодо Залужного? Російські пропагандисти, які отримують добрі гроші і трясуться за своє "місце під сонцем". Розуміють, що вони не будуть нікому потрібні, коли скінчиться путінська влада, побудована на брехні та насильстві. Що вони не мають нічого спільного із журналістикою як такою. Що вони – ізгої у цивілізованому світі. Все, що залишається, відпрацьовувати свій шматок хліба з маслом. Поки що є така можливість", – пояснює Сергій Дойко.

У Пригожина, продовжує він, політичні амбіції, яких той не приховує. Тому став різко таким медійним, часто "заряджаючи" яскраві, помітні, повні суб'єктивізму коментарі.

"Тобто кожен працює на свої інтереси, – зазначає експерт. – А інтереси Пригожина та роспропагандистів не мають нічого спільного з об'єктивною реальністю. Куди (де) пишуть-говорять? У рос-ЗМІ. Точніше, у рос-ЗМП. Тому що це не засоби масової інформації, а засоби масової пропаганди, які забивають мізки росіянам, які остаточно, схоже, втратили критичне мислення. І, нарешті, про кого (що) пишуть… Про Україну (де вони вже "взяли" Київ за три дні, десь Зеленський ось-ось втече, то Залужний вкотре "убитий"). Про "загниваючий Захід" (який, за логікою спершу радянської, а тепер і російської пропаганди, гниє вже майже сто років, та все – ніяк). Про що завгодно, аби не про те, що діється в їхній власній країні, яка котиться у прірву".

За словами Сергія Дойка, перебивати будь-яку брехню слід аргументованою правдою, поширюючи її через компетентні ЗМІ.

"Кажуть, що Бахмут захоплено? Пояснити чому це не так. Кажуть, що Залужний зник? Показати, що це не так. Кажуть, що знищили своїми нібито невловимими "Кинджалами" американську ЗРК Patriot, яка нещодавно надійшла на охорону українського неба? Показати, що це далеко не так – зі схемами та фактами. Переконати російських пропагандистів та політиків практично неможливо. Тому що вони брешуть навмисне. І розуміють, що без цього не вижити. А, якщо людина просто помиляється, їй можна і потрібно розплющувати очі. Відповідно – більше правди, зокрема у закордонних ЗМІ. Більше розвінчання фейків. Із конкретними доказами. Весь світ за нинішнього розвитку інформаційних технологій все чіткіше бачить, наскільки брехлива Росія, – наголошує експерт. – По справах її бачить насамперед. Справи, які кардинально розходяться з тим, що говорить країна-агресор вустами своїх політиків, чиновників, пропагандистів усіх мастей".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні підсумки тижня: чому підтримка України стала ще сильнішою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 травня 2023, 13:07

Корумпованих брехунів регулярно ловлять на брехні. Їм би вивести Залужного та інших в монополізований Злом інфопростір, та і все. Але ні. Відчувають, що з наближенням виборів у США, їх становище все більше погіршується. От і поспішають і відкати та тіньових схем доходи в офшори вивести і по світу держкоштом покататись.


Новини