Головна Новини Суспільство Війна з Росією Заморозка чи ескалація: до чого наближається війна в Україні та що стане ключовим фактором
commentss НОВИНИ Всі новини

Заморозка чи ескалація: до чого наближається війна в Україні та що стане ключовим фактором

Імовірність мирних переговорів про припинення війни на даний момент не тільки не збільшилася, але навіть зменшилася

29 березня 2024, 12:12 comments3140
Поділіться публікацією:

Низка зарубіжних видань вийшли останнім часом із тривожними прогнозами в ракурсі російсько-української війни. Так, аналітики Welt пророкують, що вже цього року через нестачу підтримки з боку партнерів Україна може піти на заморожування конфлікту . А видання The Economist попереджає, що вже влітку російські збройні сили почнуть новий потужний наступ, до якого Україна, схоже, не готова. При цьому поки наша країна активно готує Глобальний саміт миру (без участі РФ), деякі партнери, схоже, шукають можливість домовитися з Росією. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїм баченням того, чого нам чекати в найближчому майбутньому в контексті російсько-української війни.

Заморозка чи ескалація: до чого наближається війна в Україні та що стане ключовим фактором

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Вирішальним фактором завершення війни буде перебіг та результати воєнних дій

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що у сприйнятті теми завершення російсько-української війни і в Україні, а нерідко і на Заході домінують крайнощі, далекі від реальності.

"Минулого року у нас домінували вкрай завищені очікування, що ще небагато, і Захід дасть нам танки, і ми звільнимо всі окуповані території, включаючи Крим. І тоді війна сама собою закінчиться нашою перемогою. Це були дуже наївні уявлення про завершення війни. Нині таких ілюзій в Україні поменшало. Але віра у диво залишається. Уявлення про те, що війна закінчиться вже поточного року завдяки гіпотетичному прибуттю в Україну військ НАТО, це така "переможна маніловщина", позбавлена реальних підстав. Ті, хто озвучує такі теорії, нехай почитають послання президента Байдена до Конгресу США, в якому він прямо сказав, що американські солдати не воюватимуть в Україні. Громогласні заяви президента Франції про можливу присутність військ НАТО в Україні поки що не зустріли підтримки у більшості його колег у Північноатлантичному Альянсі", – наголошує експерт.

Інша крайність, за словами Володимира Фесенка, полягає в уявленнях про те, що ще трохи і Росія переможе у нинішній війні. У цьому дусі, наголошує він, написана стаття в Die Welt.

"Жодної аналітики в цій статті немає. Текст у Die Welt або рекомендований, або вкрай заангажований. Він сильно перебільшує наявні проблеми та екстраполює їх на найближчу перспективу, а ось протилежні тенденції та фактори замовчуються, або ігноруються", – пояснює політолог.

Тема завершення війни через мирні переговори також сприймається через крайнощі, особливо в нашій країні, вважає він.

Одна крайність – очікування на переговорне завершення війни вже зараз.

"Не має значення яким чином і на яких умовах. Головне, щоб швидше ця війна закінчилася. Прихильники цієї позиції вбачають натяк на можливий мир у будь-якій західній публікації на цю тему, у будь-якій заяві на тему миру Путіна чи когось із західних лідерів. У цьому випадку бажане видається за дійсне", – констатує експерт.

Прямо протилежною крайністю він вважає конспірологічне та параноїдальне ставлення до самої теми завершення війни через мирні переговори.

"Будь-яка політична заява, дискусія чи навіть суто академічна стаття на тему мирних переговорів сприймається як "Зрада", як таємний та злочинний план щодо таємної здачі України Путіну. Ось цей погляд публічно у нас представлений дуже помітно", – зазначає Володимир Фесенко.

Звідси, продовжує він, таке підозріле ставлення до Глобального саміту миру. Жодних непередбачуваних наслідків від нього не буде, упевнений політолог.

"Цей саміт, – наголошує експерт, – не про завершення війни і не про переговори з Росією. До того ж самої РФ там не буде. Цей саміт присвячений просуванню Формули миру президента Зеленського та нашої позиції щодо умов завершення війни. Для Росії наші умови завершення війни (Формула миру президента Зеленського) є неприйнятними, як і для нас – російські умови миру. У цьому сенсі ситуація залишається такою ж тупиковою, як і рік тому".

Більше того, ймовірність мирних переговорів зараз навіть зменшилася, вважає співрозмовник порталу "Коментарі". Росія готується до ескалації війни і готова на мир лише на своїх умовах, які стали набагато жорсткішими та ультимативнішими, ніж два роки тому в Стамбулі. На Заході це добре знають і розуміють, що змусити Путіна до реальних мирних переговорів можна лише зупинивши його в Україні, пояснює Володимир Фесенко.

"Звідси дуже проста відповідь на поставлене запитання: ніхто і ніде (ні в Москві, ні в Києві, ні у Вашингтоні, Берліні чи Парижі, ні тим більше у Die Welt) не знає, коли завершиться війна. На даний момент я не бачу жодних реальних передумов (ні військових, ні політичних) для її закінчення протягом найближчих півроку. Далі загадувати не буду. Більшість серйозних аналітиків вважають, що російсько-українська війна навряд чи завершиться до закінчення президентських виборів у США. Але це не вирішальний фактор. Війна може тривати ще кілька років, а її масштаби можуть вийти за межі України", – вважає політолог.

На його думку, вирішальним фактором завершення війни буде хід та результати воєнних дій, ресурсне забезпечення воюючих сторін.

"Але на умови і саму можливість завершення війни також впливатиме розвиток соціально-політичної та економічної ситуації в Росії, Україні, США та ЄС та спільна міжнародна ситуація. Від поєднання цих факторів залежатимуть і умови завершення війни, і те, коли вона може завершитися", – робить висновок Володимир Фесенко.

Демократичний світ не хоче, щоб війна була заморожена

Директор Агентства моделювання ситуацій політолог Віталій Бала розмірковує так:

"На мою думку, немає серйозних фактів, аргументів, які були б основою висновків – коли і як може завершитися ця війна. Це все більше нагадує або видачу бажаного за дійсне (цілеспрямовано), або просто прогнози заради хайпу. Подібні матеріали є підіграванням Росії, пропаганда якої також активно працює в цьому напрямку, намагаючись довести Заходу необхідність припинити допомогу Україні, "бо та все одно програє". Не можна виключати, що такі публікації – інформаційна спецоперація, яку запустила РФ. Вона постарається цього року зробити все, щоб завершити війну вигідним себе миром".

За словами експерта, якщо згадати початок широкомасштабного російського вторгнення, нам відводили лічені дні чи тижні. Але ми воюємо третій рік.

"З огляду на вищесказане, не бачу підґрунтя для того, щоб зараз можна було спрогнозувати, коли і як закінчиться це протистояння. Подібні прогнози нагадують ворожіння на кавовій гущі або безпідставні передбачення різного роду псевдовіщунів, вважає Віталій Бала. – Війна – це процес. Від якогось вдалого чи невдалого рішення певних осіб може багато чого змінитись".

Політолог упевнений, що демократичний світ не хоче, щоб війна була заморожена, що дозволить путінському режиму отримати перепочинок, накопичити більше сил і напасти знову.

"Євросоюз у рази серйозніше включився у підтримку України (за винятком таких країн як Угорщина та Словаччина, де прем'єрами є популісти). А переважна більшість європейських країн налаштована на те, щоб не дати РФ ні перемогти, ні залишити за собою частину українських територій. Адже вони чудово розуміють, що після цього питання нової агресії Росії проти когось із них – справа часу”, – констатує Віталій Бала.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що свідчить ситуація на фронтах: чи можливий прорив у війні найближчим часом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини