Головна Новини Суспільство Війна з Росією Закон про мобілізацію набув чинності: до чого це призведе, що потрібно доопрацювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про мобілізацію набув чинності: до чого це призведе, що потрібно доопрацювати

ТЦК отримали набагато більше можливостей покращити ситуацію з мобілізацією

18 травня 2024, 12:47 comments1258
Поділіться публікацією:

У суботу, 18 травня, набрав чинності законопроект про мобілізацію, який, на думку законодавців, має зробити її ефективнішою. При цьому досі є питання щодо бронювання загалом та водіїв – зокрема. Залишаються "сирими" також електронні види оновлення даних військовозобов'язаних, хоч в останній момент начебто з'явилася інформація, що адміністраторів Центрів надання адмінпослуг (ЦНАП) підключать до необхідної системи. Паралельно із цим законопроектом, який зобов'язує оновити військово-облікові дані, з'явилися й інші, що мають безпосереднє відношення до мобілізації. Йдеться, серед іншого, про підписані президентом документи, що дозволяють брати до лав збройних сил певні категорії засуджених, а також посилення покарань для ухилянтів. Що наразі можна сказати про спроби покращити ситуацію з мобілізацією в Україні? Які нововведення варто вітати, що потрібно доопрацювати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Закон про мобілізацію набув чинності: до чого це призведе, що потрібно доопрацювати

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

База ТЦК значно розшириться

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок поділився таким коментарем:

"Якщо аналізувати спроби покращити мобілізацію в Україні, то механізм, розроблений Міноборони та затверджений Верховною Радою у вигляді відповідного закону, суттєво покращить можливості обліку військовозобов'язаних. І, звісно, це розширить можливості ТЦК покращити можливості з мобілізацією. Адже на обліку стоятиме значно більше військовозобов'язаних. Якщо раніше ТЦК обирали з того, що є – і найчастіше відправляли до армії літніх чи хворих людей (бо інших у їхній базі не було), то тепер база значно розшириться".

На це ж, наголошує експерт, спрямоване зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років.

На думку Валерія Клочка, можна вітати загалом принципи та інструменти, які держава вирішила використати для максимального обліку військовозобов'язаних (у тому числі можливості оновити дані в електронному вигляді, які поки що збоять, але, певен, незабаром запрацюють без проблем).

"Безумовно, є що доопрацьовувати, – вважає експерт. – У тому числі у ракурсі мобілізації транспорту, до чого є чимало запитань. Але, гадаю, тут теж знайдуть розумне рішення".

Потрібно змінювати ситуацію із бронюванням

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній у своєму коментарі наголосив на ситуації з бронюванням.

"У нас, на мою думку, вкрай невдалою була спроба прив'язати це до того, хто більше платить податків і таке інше, – зазначив він. – Це абсолютно неправильний підхід. До теми бронювання слід підійти інакше".

По-перше, пояснює експерт, необхідний список критично важливих спеціальностей для ВПК.

"Ці люди забезпечують наших воїнів необхідними озброєннями, боєприпасами. Зарплати у них можуть бути не такими високими, як, наприклад, у того ж фінансиста, який займається не підтримкою реального сектору економіки, а спекуляціями з тими ж ОВДП і депозитними сертифікатами. Але, хто з них більше приносить користі фронту? Звісно, той, хто реально зміцнює нашу оборону!", – упевнений Тарас Загородній.

По-друге, продовжує він, не можна чіпати тих самих рятувальників, енергетиків тощо – тих, хто стоїть на захисті нашої критичної інфраструктури.

"А не так, як у нас намагаються втягнути в "бронь", у тому числі через корупційний механізм компанії чи установи, які не мають жодного відношення до оборони, але раптом стали стратегічними підприємствами, – зазначає експерт. – Одна людина, яка працює у сфері ВПК, створює вісім робочих місць у суміжних галузях. І отримуючи, припустимо, 30 тисяч гривень, він може створити робочі місця на цю суму, помножену на вісім. Це ефективне будівництво і ВПК, і реального сектора економіки в цілому".

Йде будівництво армії кріпаків

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що ситуація з мобілізацією з кожним днем стає дедалі гіршою.

"Кожне нове рішення, що приймається владою, говорить про те, що країною керують некомпетентні авторитарні люди, які не розуміють найпростіших речей у психології. Люди, які не знають історії, не розуміють, чим закінчиться будівництво чергової Північної Кореї", – зазначає експерт.

За його словами, весь цивілізований світ демонструє, що в арміях служать добровільно. Що перемагають у конкуренції економічно вільні країни.

"Але, незважаючи на це, наше керівництво будує армію кріпаків та економіку, контрольовану силовиками, – констатує Павло Себастьянович. – Керівництво країни веде суспільство до бунтів, а армію до військових поразок. У суспільстві створюється шар хунвейбінів, які готові бити і ґвалтувати "ухилянтів", а загороджувальні загони на кордонах – стріляти у втікачів. Нічого хорошого на таку країну не чекає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського відповіли, чи повертатимуть громадян, які незаконно перетнули кордони України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Спасите Украину

18 травня 2024, 22:41

привет я знаю как выиграть у России теоретически Нужно чтобы весь мир помогал нам финансово а это означает что все наши украинцы и все наши друзья во всем мире должны создавать аккаунты массово новые и существующие Инстаграм Тик Ток Фейсбук и так далее во всех возможных соцсетях мира и тогда люди нам будут кидать деньги и будет много оружия за счёт их финансов репост максимальный

Спасите Украину

18 травня 2024, 22:41

привет я знаю как выиграть у России теоретически Нужно чтобы весь мир помогал нам финансово а это означает что все наши украинцы и все наши друзья во всем мире должны создавать аккаунты массово новые и существующие Инстаграм Тик Ток Фейсбук и так далее во всех возможных соцсетях мира и тогда люди нам будут кидать деньги и будет много оружия за счёт их финансов репост максимальный


Новини