Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захід збільшує допомогу Україні, але зволікає з танками: чому так - чим пояснити позицію Німеччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід збільшує допомогу Україні, але зволікає з танками: чому так - чим пояснити позицію Німеччини

Leopard 2 вважаються одними з найсучасніших і найефективніших наступальних танків у світі, тому за них йде справжня боротьба між Україною та союзниками

20 січня 2023, 13:32 comments1107
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наша країна очікує на сильні рішення від зустрічі у форматі "Рамштайн", яка відбудеться сьогодні. Акцент зараз робиться на танках. І Зеленський чітко дав зрозуміти, що багато в чому тут справа залежить від рішення Німеччини, яка з ним дуже довго тягне. А міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас попередив, що навіть якщо німецька влада не дасть згоди, танки Leopard 2 опиняться в Україні. Тим часом США заявили, що нададуть Україні новий пакет військової допомоги на 2,5 мільярда доларів. До нього, серед іншого, увійдуть 59 БМП Bradley, 90 бойових броньованих машин Stryker, боєприпаси для зенітного ракетного комплексу NASAMS та системи протиповітряної оборони Avenge. Про що говорить "танкова битва" навколо постачання цих машин в Україну? Чому ФРН так поводиться? Які перспективи масового постачання ЗСУ всім необхідним у найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Захід збільшує допомогу Україні, але зволікає з танками: чому так - чим пояснити позицію Німеччини

Танки Leopard 2. Фото: з відкритих джерел

Якоюсь мірою те, що відбувається – це ще й торг між учасниками гіпотетичної західної танкової коаліції

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розмірковує так:

"Танковий консенсус (я це назвав би) серед наших західних де-факто військових союзників є серйозним питанням, тому що відкриває новий – наступальний – етап війни. Танки – це ударне, тяжке, наступальне озброєння. І тут треба прораховувати не лише воєнно-технічні, а й воєнно-політичні, воєнно-стратегічні моменти".

Експерт вважає, що сумніви Німеччини щодо формування танкового консенсусу та надання Україні такого виду військової допомоги пов'язані із двома обставинами.

"По-перше, йдеться про німецькі танки Leopard 2, а не про польські, французькі тощо. А саме про Leopard 2, які вважаються одними з найсучасніших та найефективніших наступальних танків у світі. За винятком, можливо, американських Abrams, які, правда, важчі і менш маневрені. По-друге, якщо Німеччина самостійно надає таку допомогу, поза танковим консенсусом серед західних держав, то це виглядає, ніби німці беруть на себе значні військові та політичні ризики. Оскільки тоді виходить, що ФРН безпосередньо постачає українцям Leopard 2, тим самим залучаючись безпосередньо до конфлікту з Росією, – пояснює Вадим Карасьов. – А ми знаємо, що нинішня німецька еліта має ще деякі ностальгійні настрої щодо РФ".

Тому, продовжує експерт, позиція Німеччини полягає у тому, щоб рішення про надання танків було ухвалено на основі танкового консенсусу. А для цього, за логікою Берліна, треба, щоб ті самі США надали свої танки.

"Якоюсь мірою те, що відбувається – це ще й торг між учасниками гіпотетичної західної танкової коаліції, – наголошує Вадим Карасьов. – Берліну важливо, щоб це було колективне рішення. Не просто німецьке. А у рамках широкої коаліції західних держав".

Зрештою, вся ця "торгівля" щодо надання Leopard 2 Україні закінчиться позитивно, прогнозує експерт. На його думку, сьогодні під час засідання у форматі "Рамштайн" буде знайдено необхідний консенсус – і танки німецького виробництва (а можливо не тільки) масово підуть до нашої країни. Такі необхідні і для стримування російського наступу, і для підготовки масованого контрнаступу ЗСУ.

Найближчим часом Україна отримає Leopard 2

Політолог Дмитро Воронков нагадує, що Німеччина з самого початку війни і досі намагається мінімізувати ризики власного негативного сприйняття з боку РФ у ракурсі надання військової допомоги Україні.

"Тренд, який задають США, Великобританія, Польща, країни Балтії, – німці явно не хочуть підтримувати. І йдуть швидше вимушено на ті чи інші кроки, щоби демонструвати солідарність із європейськими колегами. Нічого нового у цьому ракурсі немає і зараз. І нещодавня зміна міністра оборони ФРН, і показове провальне голосування в Бундестагу з постачання нам Leopard 2, заява президента Німеччини Штайнмайєра, що нещодавно з'явилася, з підтримкою обережного підходу канцлера Шольца до надання танків Україні — ланки одного ланцюга. Німці роблять все, щоб не псувати відносини з РФ, незважаючи на ті звірства, які остання творить в Україні, – пояснює експерт. – Влада ФРН дуже не хоче бути першопрохідниками у постачаннях Leopard 2. У той же час, враховуючи, що ці танки виробляються в Німеччині, багато хто чекає "відмашки" саме від цієї країни".

І все-таки, припускає політолог, найближчим часом Україна отримає Leopard 2. Якщо не безпосередньо з Німеччини, то від Польщі, Литви, Нідерландів, які готові це зробити. А коли до нас підуть ці танки, можливо, підтягнуться і німці, яким просто не лишиться іншого вибору.

"Безумовно, неприємно, що німецька влада так затягує цей процес, виставляє дивні умови США – мовляв, якщо ті передадуть Україні Abrams. При тому, що Штати чітко дали зрозуміти, чому саме Abrams зараз немає сенсу постачати. Але гадаю, такі ігри німців на загальний темп постачання, який набирає хід, не вплине. Військові м'язи ЗСУ нарощуватимуться, – прогнозує Дмитро Воронков. – Шкода, нам поки що не дають далекобійні ракети. Але, можливо, на весну отримаємо і їх".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США змінили своє ставлення до повернення Україною Криму, — NYT.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини