Головна Новини Суспільство Війна з Росією Загрози РФ та зустріч Зеленського, Ердогана та Гутерріша: що очікувати на ЗАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Загрози РФ та зустріч Зеленського, Ердогана та Гутерріша: що очікувати на ЗАЕС

Влада Києва вже заявила, що готується "до будь-яких сценаріїв" на Запорізькій АЕС

18 серпня 2022, 13:30 comments1611
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський 17 серпня у своєму традиційному вечірньому зверненні заявив, що російська армія має відійти від Запорізької АЕС та всіх прилеглих районів, забравши свою військову техніку зі станції, без будь-яких умов і якнайшвидше. Таким чином давши можливість забезпечити належний контроль за ЗАЕС з боку МАГАТЕ. Сьогодні цю тему, швидше за все, обговорюватимуть із Зеленським генсек ООН Антоніу Гутерріш і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, які вже прибули до Львова. Чи вдасться знайти вихід із ситуації? Як можна змусити росіян залишити ЗАЕС? І чи тільки про ЗАЕС вестиметься розмова? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Загрози РФ та зустріч Зеленського, Ердогана та Гутерріша: що очікувати на ЗАЕС

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Якщо про демілітаризацію ЗАЕС не вдасться домовитися, то Україні слід сформувати протокол поведінки у разі надзвичайної ситуації

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак вважає, що сьогоднішні переговори Зеленського, Ердогана та Гутерріша – це насамперед переговори про перспективу та формат "великих переговорів" Росії та України. Тому питання вже працюючої "зернової угоди" і застосовуваного РФ ядерного шантажу навколо Запорізької АЕС ув'язуються як вузлові моменти, які сприяють або виключають ці "великі переговори".

"У такому разі, – продовжує експерт, – допуск місії МАГАТЕ, демілітаризація ЗАЕС стають показником можливості подальших спільних компромісних дій як з боку України, так і Росії. Якщо це відбудеться в результаті досягнення домовленостей за посередництва Туреччини та гарантій ООН – значить, ймовірність прямих політичних переговорів країн, що воюють, зростає і можна говорити про трансформацію війни в нову – політичну реальність".

При цьому Росія, на думку Олега Постернака, має намір добитися кращого для себе з публічного погляду "виходу з війни", а Україні критично важливим є питання деокупації Херсонської, Запорізької та Харківської областей.

"Добитися їхньої деокупації невійськовим, дипломатичним шляхом – це також вагома позиція для Зеленського, яка дозволяє зберегти інфраструктуру та життя мирного населення тимчасово зайнятих наших територій. Тому компроміс щодо атомної електростанції стає маркером і тестом: чи готові сторони? Хоча в такому разі слід визнати, що Росія використовує козир контролю над ЗАЕС як розмін на згоду Києва відновити прямий діалог", – акцентує експерт.

З іншого боку, зазначає він, бажання РФ якнайшвидше відновити переговори – її слабке місце. Отримуючи західну військову та фінансову допомогу, Україна могла б розраховувати на продовження реалізації власних військових планів без огляду на нагальні бажання та інтереси Москви.

"І щомісяця війни – ослаблення Росії. Причому як економічно, технологічно, так і дипломатично, що показує ситуація, наприклад, із Сербією, Казахстаном та іншими партнерами Росії, які вже балансують між різними гравцями, розуміючи втрату колишньої ролі РФ. Питання лише – як довго така ситуація може тривати для України, адже попереду опалювальний сезон та макрофінансова нестабільність", – наголошує Олег Постернак.

Він упевнений, що якщо про демілітаризацію ЗАЕС не вдасться домовитися, то Україні слід сформувати протокол поведінки у разі надзвичайної ситуації, наполягати на введенні санкцій проти ядерної промисловості Росії, домагатися виключення Росії з міжнародних організацій, пов'язаних з атомною електроенергетикою, згортання ліцензування російських розробок у цій сфери. Стримуючим козирем залишається визнання американцями РФ державою-спонсором тероризму та дискусія щодо денуклеаризації Росії, резюмує експерт.

Кремлівський монстр обиратиме з двох можливих тактик

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук звертає увагу, що під час війни Росії проти нашої країни з метою її захоплення Путін не гребує жодними методами. Він робить все, щоб змусити українське керівництво ухвалити його умови.

"І було б дуже дивно, якби держава-терорист (як себе повною мірою показала РФ) під час російсько-української війни діяла іншими методами, окрім неприкритих терорів мирного населення на тимчасово окупованих територіях або шантажем. Тож не треба цьому дивуватися, – вважає експерт. – Очевидно, що шантаж України та світу можливою аварією на Запорізькій АЕС готувався Москвою давно. У світлі цього зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешом виглядає як спроба умовити українське керівництво прийняти політичне рішення, яке так завзято проштовхують у Кремлі – розпочати переговори про перемир'я з Російською Федерацією без виведення російських сок лютого українських територій. Путін при цьому хоче використати ЗАЕС як свою козирну карту, щоб шляхом тиску та шантажу на Україну, змусити її ухвалити неприйнятне для нашої країни рішення".

У цьому сенсі, продовжує Віктор Каспрук, цікавою є реакція Путіна на цю львівську зустріч.

"Кремлівський монстр вибиратиме з двох можливих тактик, – прогнозує політолог. – Поки не закінчиться ця зустріч, він або утримуватиметься від ракетного обстрілу, або жахатиме Львів постійними повітряними тривогами, щоб показати високопоставленим гостям, які прибули до України, що ситуацію повністю "контролює Москва". Турецькі ЗМІ вже поширили інформацію, що Ердоган під час візиту до України має намір обговорювати кроки щодо припинення війни Росії проти України "дипломатичним шляхом... за рахунок активізації діяльності механізму, створеного для експорту українського зерна на світові ринки". Хоча відразу постає питання: "дипломатичним шляхом" – це як? Прикриваючись експортом українського зерна – змусити Київ піти на всі можливі поступки Москві? І це якраз у той час, коли Україна має реальну можливість вигнати московських загарбників з українських територій".

На думку Віктора Каспрука, коли Україну намагаються підштовхнути до неприйнятних рішень, Зеленському треба діяти дипломатично. Під час зустрічі подякувати Туреччині за “Байрактари”; висловити стурбованість генсеку ООН з приводу того, що агресор і ядерний терорист досі перебуває у Раді Безпеки; заявити, що суверенітет України над власними територіями немає і ніколи не може бути предметом переговорів; подякувати за докладені зусилля та запросити приїжджати ще до України.

"Підсумовуючи, можна зробити закономірний висновок: якщо москалі так наполегливо почали слати гінців на переговори, то це означає, що справи у агресора йдуть погано. Росіяни ніколи не йдуть на переговори, коли все виходить, як запланували в Москві. При цьому Путін досі хоче капітуляції України, тільки зараз у Кремлі вирішили домагатися цього дипломатичним шляхом, – пояснює експерт. — Москва зовсім не змінила своїх планів. Єдине, що необхідно агресору – кілька місяців на перепочинок та накопичення сил для нової атаки. А Путін намагатиметься виторгувати для себе Крим та Донбас. Під час цих дипломатичних маневрів він ставить собі кілька завдань. Але одне цілком очевидне – йому обіцяти те, що ніколи не збираєшся виконувати, дуже легко".

Тому, впевнений Віктор Каспрук, путінський режим потенційно буде згоден на будь-який формат і будь-яку дипломатію, де першим пунктом буде поставлено припинення вогню, хоч би "на час проведення переговорів".

"Якщо росіянам вдасться досягти свого, "перемовлятися" вони будуть рівно стільки, скільки їм буде потрібно для того, щоб закріпитися на зайнятих територіях та підготовки до нового наступу, – попереджає експерт. – Тому всі пропозиції, які надходять від переговорників Путіна під гаслом "дайте світу шанс", слід розглядати як політичні маневри, і не більше. Шанс світу може дати лише повне виведення російських військ із усіх українських територій".

Буде знайдено вихід із ситуації із ЗАЕС – росіяни можуть піднести це як черговий "жест доброї волі"

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Я думаю, що буде знайдено вихід із ситуації із ЗАЕС. Прогнозую, що росіяни можуть зробити це як черговий "жест доброї волі". Зважаючи на все, не тільки Ердоган і Гутерріш, а й інші світові лідери тиснуть і тиснуть на Росію з метою відновлення ядерної безпеки в Європі. А для цього потрібно, щоб росіяни залишили територію Енергодару, де розташована ЗАЕС, і, звичайно, самої станції".

На думку експерта, зараз громадська думка світових ЗМІ, світових лідерів така, що росіян видавлять із ЗАЕС.

"Скоріш за все, якась домовленість на цю тему буде. Так само, як у липні було укладено угоду про розблокування морського експорту українського зерна, – нагадує Тетяна Попова. – Ердогану найважливіше, щоб на ЗАЕС не сталося катастрофи. Адже Туреччина теж тоді опиниться під можливим ударом. Я вже не говорю про Чорне море, яке виявиться заражене".

Читайте також на порталі "Коментарі" – російське командування панічно боїться настання ЗСУ: експерт назвав причину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини