Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яку гру ведуть партнери: чи можуть Україну підштовхувати до переговорів із РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку гру ведуть партнери: чи можуть Україну підштовхувати до переговорів із РФ

Проблема затягування з підтримкою України буде вирішена, питання лише – коли та в якому форматі

6 грудня 2023, 16:12
Поділіться публікацією:

Тривожні новини для України приходять як із США, де ніяк не можуть ухвалити документ про нашу підтримку наступного року, так і з ЄС, де Угорщинаа тепер і Словаччина зривають підтримку нашої країни та її євроінтеграційні устремління. Тим часом видання Bloomberg повідомляє, що Путін відправився до Об'єднаних Арабських Еміратів і Саудівської Аравії – двох найбільших держав Перської затоки, які є давніми партнерами СШАУ Кремлі посилюють вливання в армію, як і її чисельність, а також продовжують розмірковувати про ймовірні переговори з Україною. Що відбувається зараз на зовнішній арені – і чому? Чи є ризик, що готується підґрунтя для переговорів на невигідних Києву умовах? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яку гру ведуть партнери: чи можуть Україну підштовхувати до переговорів із РФ

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

У Вашингтоні та Брюсселі розуміють, що Путін не зацікавлений у мирних переговорах

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко пояснює, що на міжнародній арені відбувається різкий сплеск політичної турбулентності.

"Зокрема, на жаль, загострилися внутрішні політичні проблеми у США та ЄСА Путін, навпаки, оговтався після недавніх проблем і посилив свою активність. Я категорично не погоджуюсь з конспірологічною версією, що, нібито, нам спеціально затримують допомогу, щоб примусити нас до переговорів із Путіним. Немає жодних фактологічних підтверджень цієї тези. Навпаки, цілком очевидно, що у США, наприклад, виник жорсткий політичний (по суті, передвиборчий) клінч між демократами та республіканцями. І він стосується не протиріч щодо України (більшість республіканців підтримує продовження військової допомоги нашій країні), а принципових міжпартійних протиріч щодо фінансування зміцнення кордону США з Мексикою, зміни імміграційного законодавства. Для республіканців це вимога номер один — і принципова. А Білий дім та демократи не хочуть йти на поступки. І Україна, і Ізраїль, і Тайвань у цьому плані виявилися заручниками загострення внутрішньопартійної боротьби у США", – наголошує експерт.

Він упевнений, що проблему, зрештою, буде вирішено. Питання лише – коли і в якому форматі. Все залежить від того, зазначає Володимир Фесенко, наскільки швидко демократи та республіканці знайдуть взаємоприйнятний компроміс щодо мексиканського кордону та імміграційного законодавства.

"У Євросоюзі загострилася інша проблема, яка існувала і раніше – це необхідність ухвалення рішень шляхом консенсусу (згоди всіх країн ЄС) та політика уряду Орбанаякий став використовувати це правило для агресивного шантажу та Брюсселя та Києва. Це давня проблема для ЄС. Періодично Брюсселю доводиться використовувати проти Орбана і батіг (фінансовий) та пряник (певні фінансові та політичні компроміси). Але зараз Орбан явно нахабнів і його шантаж став надто агресивним. До того ж, у нього з'явився союзник – новий-старий прем'єр-міністр Словаччини ФіцоЩоправда, Словаччина також залежить від Брюсселя, а ще й від внутрішньої політичної кон'юнктури. Але прихід Фіцо до влади позиції Орбана дещо посилив", – пояснює політолог.

За його словами, багато експертів підозрюють, що Орбан і Фіцо працюють не лише на свої егоїстичні інтереси, але ще побічно допомагають і Путіну. Це також непокоїть керівництво ЄС та впливових країн Євросоюзу.

"Проблему Орбана та Фіцо вирішуватимуть переговорним шляхом і через непрямий політичний та фінансовий тиск ЄС на уряди Угорщини та Словаччини. Раніше це вдавалося. Сподіватимемося, що вдасться і зараз. Але вже очевидно, що треба змінювати порядок ухвалення рішення до ЄС. Відповідну реформу вже запропоновано. І чим більше проблем створюватимуть "Орбан і компанія", тим наполегливіше просуватиметься ця реформа", – вважає Володимир Фесенко.

Жодного прямого тиску на Україну з боку США та ЄС з метою змусити нас до мирних переговорів з Росією, наразі немає, запевняє політолог. Але такі переговори у перспективі неминучі, попереджає він.

"І проблема буде не в Україні, а в путінському режимі та у його прагненні затягнути війну як мінімум до президентських виборів у США, – пояснює експерт. – У Вашингтоні та Брюсселі чудово розуміють, що Путін зараз не хоче вести конструктивні мирні переговори, він висуватиме ультиматуми, неприйнятні для України. Переговори треба розпочинати із досить сильних позицій. До реальних мирних переговорів і навіть до домовленостей про припинення вогню Путіна ще треба примусити. А це можливе лише через силове стримування російської агресії та посилення санкційного тиску на Росію. Іншого шляху до миру сьогодні немає".

Перспектива переговорів досить примарна

Політичний консультант Сергій Биков вважає, що говорити про підготовку підґрунтя для переговорів на невигідних для Києва умовах передчасно.

"Навіть сама перспектива переговорів є досить примарною, – зазначає він. – Українські захисники героїчно звільняють територію від окупантів. Можливо, не так швидко, як хто б цього хотів, але цей поступ є. Він впевнений – і потребує великих ресурсів".

Україна, продовжує Сергій Биков, отримує підтримку з боку партнерів та нарощує виробництво власних озброєнь та боєприпасів. Адже розраховувати лише на допомогу із-за кордону – ризиковано.

"Російський окупаційний режим займає вичікувальну позицію, адже не може похвалитися досягненнями навіть тактичного характеру, – наголошує експерт. – Наступний рік несе світу величезну невизначеність, оскільки у багатьох країнах плануються вибори. Безумовно, Путін очікує, що виборчий процес у західних державах послабить підтримку України та посилить "загравальницькі" настрої у західному світі щодо відносин із країною-окупантом. Сьогодні нам слід дуже уважно спостерігати за станом справ у країнах-партнерах та індивідуально співпрацювати з кожною з них, щоб нівелювати вплив потенційних загроз".

Бачимо внутрішню турбулентність у низці країн

Лікар політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"У США справді виникли проблеми з виділенням нам допомогиАле наша ключова позиція – ми не хочемо і не втручатимемося у внутрішні процеси. Нам потрібна двопартійна підтримка. На сьогоднішній день і республіканці, і демократи запевняють, що допомога Україні надаватиметься. Питання лише у термінах та форматі. Українська делегація зараз перебуває у Штатах. Голова Офісу президента Андрій Єрмак, спікер ВР Руслан Стефанчук, міністр оборони Рустам Умеров разом з українським послом у США Оксаною Маркаровою проводять зустрічі з конгресменами. Переконують їх якнайшвидше ухвалити рішення про підтримку нашої країни. Лідируючу позицію у лобіюванні такої підтримки займає Білий дім, звідки постійно лунають відповідні заяви. Але є торг із внутрішніх проблем між демократами та республіканцями. І, на жаль, українське питання стало тут заручником".

При цьому загалом у Штатах розуміють необхідність підтримки України, наголошує експерт.

Щодо переговорів про вступ України до ЄС, рішення про що має бути прийняте наступного тижнявідбувається активна робота наших партнерів у цьому напрямку. Вони намагатимуться переконати Орбана та інших керівників країн, скептично налаштованих щодо євроінтеграції України, упевнений Ігор Петренко.

Крім того, продовжує він, у ЄС триває серйозна дискусія щодо змін правил гри. Щоб унеможливити, коли одна країна для своїх егоїстичних інтересів блокувала прийняття важливих рішень, у тому числі щодо виділення підтримки України, санкцій проти РФ, розширення Євросоюзу.

"Йдеться про відхід від консенсусного ухвалення рішень – до рішення кваліфікованою більшістю. Така реформа поклала б край тому, що робить Орбан. Коли, експлуатуючи тему російсько-української війни, він виторговує якісь преференції виключно для своєї влади, порушуючи цілісність ЄС, підігруючи Кремлю. Але поки що таке рішення не прийняте, залишаються ризики, що один член Євросоюзу підвісить рішення решти 26. І таку схему, безумовно, слід змінювати", – зазначає експерт.

За його словами, важливо, щоб колективний Захід розумів, що допомога Україні – це допомога демократичному світу загалом.

"Але зараз, під час внутрішньої турбулентності у низці країн, доносити цю позицію стає складніше, – пояснює Ігор Петренко. – Проте робота ведеться постійно. У тому числі шляхом пошуку діалогу з усіма, навіть найскладнішими європейськими країнами. Включно з угорським керівництвом, нове словацьке – і так далі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ підійшли до третьої лінії оборони росіян: Умеров обнадіяв планом на 2024 рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини