Головна Новини Суспільство Війна з Росією Який сценарій Захід вирішив підтримати в Україні – у чому Зеленський переконуватиме ГА ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

Який сценарій Захід вирішив підтримати в Україні – у чому Зеленський переконуватиме ГА ООН

Досі у низки держав залишилися ілюзії, що російсько-українська війна – це якийсь регіональний конфлікт, який не має глобального значення

18 вересня 2023, 14:02 comments1141
Поділіться публікацією:

Напередодні засідання Генасамблеї та Радбезу ООН, які відбудуться цього тижня в США (вже відомо, що туди вирушить і президент України Володимир Зеленський), актуалізувалася тема війни та миру. Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликає союзників готуватися до тривалих бойових дій в Україні, наголошуючи, що, якщо українці перестануть вести бойові дії проти російських сил, то втратить власну країну. Глава МЗС РФ Сергій Лавров скаржиться, що на території України з Росією нібито воюють США. 45-й президент США Дональд Трамп, який мріє повернутися до Білого дому, запевняє, що Україна програє. Про що говорить подібна активізація заяв у ракурсі російсько-української війни? Як ситуація може (і чи може) змінитись після засідання ГА ООН? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Який сценарій Захід вирішив підтримати в Україні – у чому Зеленський переконуватиме ГА ООН

Генасамблея ООН. Фото: з відкритих джерел

Події останніх тижнів дають привід для оптимізму

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков поділився таким коментарем:

"Важливо розуміти, що з літа наші західні союзники та партнери, США, перш за все, обирали, який сценарій вони підтримуватимуть: успішний український наступ чи початок мирних переговорів з РФ, що теж можна продати своїм виборцям як успіх. Події останніх тижнів дають підстави сподіватися, що вибір зроблено на користь нашого наступу та посилення підтримки зброєю та боєприпасами".

За словами експерта, причина такого вибору в тому, що дії ЗСУ все більше набувають обрисів важкої, тривалої, але ефективної стратегічної операції.

"Сюди ж лягають результативні удари по Севастополю, іншим об'єктам на окупованих територіях, атаки військових судів агресора та інше. Відповідно, у Нью-Йорку під час Генасамблеї ООН цілком можливі спільні заяви президентів Джозефа Байдена та Володимира Зеленського про передачу Україні довгоочікуваних балістичних ракет ATACMS, танків Абрамс та іншого озброєння", – пояснює Олександр Кочетков.

Але поява цих заяв, акцентує він, буде пов'язана і з тим, що президент Зеленський на зустрічі має переконати свого американського колегу – Україна таки активізувала зусилля щодо боротьби з внутрішніми проблемами, зокрема, з корупцією та неефективністю економіки.

Російська агресія – виклик усьому світу

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вважає великою помилкою світової спільноти, що російсько-українську війну щось сприймало як якийсь регіональний конфлікт, який не має глобального значення. І досі, зазначає він, у багатьох держав залишилися такі ілюзії. Звідси – періодичні "миротворчі" посили, спроба знайти "золоту середину", що у цій ситуації неможливо.

"Зеленський намагатиметься переконати ГА ООН, що на нашій території відбувається не регіональна, а глобальна війна, найбільш значима для всіх. Вже сотні тисяч загиблих з обох сторін. Адже конфлікт триває з 2014 року, вийшовши на новий рівень з 2022-го. Він уже призвів до подорожчання продуктів та енергоносіїв на світових ринках, загрози голоду, мільйонів біженців, зростання ядерних ризиків, екологічних. Зрозумілі спроби знайти якнайшвидший вихід із війни. Незрозуміло лише, коли дехто хоче це зробити за рахунок територіальних поступок з боку України. Ніби не розуміючи, що це лише відстрочена війна. Ще більш жорстока та кривава", – наголошує Влад Волошин.

Він нагадує, що в самій РФ за понад півтора роки широкомасштабного вторгнення в Україну значно впав рівень життя. Адже величезні кошти йдуть не на економіку та процвітання, а на війну.

"Війну, яка поляризувала світ. Загострилися відносини між РФ та НАТО. Створюється вісь ізгоїв РФ – Іран – Північна Корея. Це може призвести до нових конфліктів, навіть до Третьої світової війни. На такі загрози постійно звертає увагу найвище військово-політичне керівництво України. Впевнений, що відповідні акценти зробить Зеленський у США. Важливо наголошувати, що не лише Україна має протистояти російській агресії. Що це – виклик усьому світу. І що, якщо у цій війні двох світоглядів (демократичного та тоталітарно-автократичного) дати перемогти агресору, спалахне весь світ, – зазначає експерт. – Думаю, Зеленський буде дякувати за підтримку. Але й закличе посилювати її. Ресурси країни-агресора величезні, до того ж вона починає користуватися допомогою інших диктаторських режимів — іранського, північнокорейського. Дещо нейтрально виглядають Китай та Індія. Але вони також надають допомогу РФ, купуючи її ресурси, даючи цим можливість продовжувати війну, затягувати її. Тоді як Україна та союзники, що логічно, хочуть якнайшвидшого завершення війни. Але точно не на умовах Кремля. Це, як я зазначав, може лише відстрочити новий виток агресії. Ці меседжі і надсилатиме Зеленський. Сподіваюся, переважна кількість держав, які входять до ГА ООН, їх сприймуть. І ми після цього засідання, після низки зустрічей та виступів українського лідера в США станемо сильнішими".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування від майбутнього візиту Зеленського до США – чи будуть несподіванки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини