Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яким був план РФ: чому тема з переговорами провалилася
commentss НОВИНИ Всі новини

Яким був план РФ: чому тема з переговорами провалилася

Теза Кремля була максимально простою: "Якщо Україні не дати грошей, то вона не зможе воювати - і буде змушена погоджуватися на мир на умовах РФ"

21 квітня 2024, 12:55 comments2488
Поділіться публікацією:

На фоні активізації миротворчого кейсу в ракурсі російсько-української війни глава МЗС країни-агресора РФ Сергій Лавров виступив із низкою заяв щодо гіпотетичних мирних переговорів з Україною. Серед іншого заявив, що у разі таких не буде якихось пауз у бойових діях. А також – що Швейцарія, де у червні пройде інавгураційний саміт миру, не підходить РФ для переговорів. Хоч її туди не запрошували. Про що говорять російські ігри із переговорною темою, що важливо розуміти Україні? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Яким був план РФ: чому тема з переговорами провалилася

Путін та Лавров. Фото: з відкритих джерел

Тиск на Конгрес США не спрацював

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Мирні переговори, які активно почали обговорювати як представники Росії, так і країни, які лояльні до нинішнього керівництва РФ, були частиною великої програми тиску на Конгрес США перед ухваленням рішення про виділення допомоги Україні. Теза була максимально проста: "Якщо Україні не дати грошей, то вона не зможе воювати — і буде змушена погоджуватися на мир на умовах РФ". Останнім часом подібні тези озвучували представники Китаю, Угорщини та ще кількох країн".

Також подібні наративи активно тиражувалися у світових медіа, зазначає експерт.

Однак, продовжує він, на щастя для України, Конгрес США не пішов на поводу – і, все ж таки, ухвалив потрібне для нас рішення.

"Тому, найімовірніше, ті, хто ще вчора закликав до "миру" (на умовах РФ), сьогодні вже перестане це робити", – прогнозує Денис Гороховський.

Переговорні позиції остаточно визначатиметься на полі бою

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій наголошує, що Лаврова та інших представників путінського режиму ніхто з тих, хто реально вирішує питання переговорів, на них не запрошує. Як і Росію загалом.

"От і доводиться – в інтерв'ю російським медіа! — надувати щоки і розповідати, як Москва має намір вести переговори. Гіпотетично. Ну, як вони брали Київ "за три дні". Очевидне свідчення не сили, а слабкості. Україна з Росією давно про переговори не говорить. Як і Захід. Волає лише сама РФ або ті, хто так чи інакше їй підігрує", – пояснює експерт.

За його словами, Росія дуже розраховувала, що США не відновлять масштабну фінансово-матеріальну підтримку України. Все будувалося на цьому, зокрема, танці навколо переговорного кейсу.

"Мовляв, немає сенсу щось давати Україні, вона все одно програє, давайте скоріше домовлятися тут і зараз! Великі кошти вкидалися країною-агресором в те що, щоб максимально знизити, а краще взагалі припинити підтримку України із боку навіть Європи. Але Європа лише наростила таку допомогу, а в США, нарешті, розблокували величезний пакет, який приймуть наступного тижня", – зазначає Олександр Палій.

Він акцентує, що півріччя, яке Україна залишалася без допомоги Штатів, росіяни використали, щоб максимально просунутися вперед. У результаті взяли лише Авдіївку та низку невеликих селищ у Донецькій області, а також завдали шкоди в тилах, оскільки ППО було виснажено.

"Ми ж, незважаючи на ослаблену підтримку від партнерів, самотужки громили російські НПЗ та військові об'єкти на території противника. А тепер нас ще й підкріпить американська допомога, при тому що європейська збільшується, – наголошує експерт. – Переговорні позиції остаточно визначатимуться на полі бою. Впевнений, що ми зуміємо досягти результатів, після яких для РФ безглуздо продовжуватиме війну – і вона піде на переговори саме на українських умовах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини