Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які перспективи звільнення Криму – що важливо робити вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Які перспективи звільнення Криму – що важливо робити вже зараз

Поступово проходить страх Заходу, ніби Крим є якоюсь ефімерною «червоною лінією» для Кремля

24 жовтня 2023, 16:25 comments1459
Поділіться публікацією:

У Празі сьогодні відбувається другий парламентський саміт Кримської платформи. А тимчасово окупований Севастополь тим часом переживає чергові атаки. Що можна зараз сказати про перспективи деокупації Криму, звідки все більш явно тікає російський військово-морський флот? Які моменти важливо врахувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які перспективи звільнення Криму – що важливо робити вже зараз

Крим. Фото з відкритих джерел

Потрібні чималі кошти для реінтеграції Криму назад в Україну

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов упевнений, що звільнення Криму – це питання часу. При цьому, наголошує він, важливо розуміти, що потрібні чималі кошти для такої реінтеграції назад до України.

"Немає сумнівів, що Крим висітиме на українській економіці якийсь час досить збитковим регіоном", – наголошує експерт.

На його думку, навряд чи Україна піде на те, щоби якийсь період зберегти Крим як демілітаризовану зону.

"Але питання повноцінної реінтеграції може точно розтягнутися на невизначений час. Тому важливо обговорювати вже зараз перспективи фінансування реінтегованого Криму у складі України, – зазначає Віктор Савінов. – Думаю, що частина наших партнерів вважає, що це справа найближчих десяти років. Такі, гадаю, готові обговорювати фінансові вливання з цього приводу. Але є й ті, у яких склалася думка, що повернення Криму в Україну розтягнеться дуже надовго, на понад 10 років".

Експерт також звертає увагу на важливість того, як Україна трактуватиме умови мирного договору з РФ щодо Криму. А саме – як там буде прописано його повернення до складу України.

Україна демонструє рішучість щодо повернення Криму

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що деокупація Криму виглядає дедалі безальтернативнішою.

"Неодноразове десантування українських спеців на кримське узбережжя, знищення штабу Чорноморського флоту РФ, вигнання значної частини кораблів ЧФ РФ із Криму, демонструє рішучість України. А також – реалістичність можливості вигнання агресора. Плюс – розбиває по цеглинах страх Заходу, ніби Крим є якоюсь ефімерною "червоною лінією" для Кремля. Щось якісь активні дії щодо повернення Криму можуть призвести до непоправного", – зазначає політолог.

За його словами, все це – комплекс заходів, які реалізує Україна щодо повернення Криму вже тут і зараз.

"У рамках літньо-осіннього наступу нам вдалося досягти зміни балансу сил у Чорному морі. Сталося вигнання РФ із його західної частини. Що фактично є прологом до кампанії зі звільнення Криму", – робить висновок Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" — коли Кримський міст остаточно зруйнують: відповідь ВМС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини