Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які очікування від травня у ракурсі російсько-української війни – чого боїться агресор
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від травня у ракурсі російсько-української війни – чого боїться агресор

Орієнтуватися слід на слова президента Зеленського, який сказав, що вірить у успішність контрнаступу та відвоювання наших територій

1 травня 2023, 12:04 comments1621
Поділіться публікацією:

Травень розпочався для України з чергового ракетного обстрілу з боку РФ. Тим часом, продовжується підготовка до контрнаступної операції ЗСУ та надмірно активне обговорення цього питання. Які очікування від травневої ситуації на всіх фронтах (військовий, зовнішньополітичний) російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Які очікування від травня у ракурсі російсько-української війни – чого боїться агресор

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Приємна несподіванка не в бойовій якості українських військ, а в якості російської ешелонованої оборони

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"Можливості ЗСУ з постачанням західної техніки та навчанням військ суттєво зросли, але ми чудово розуміємо і можливості противника. Тому не потрібно завищених очікувань. Потрібно реалістично вибудовувати можливі сценарії розвитку подій на фронті".

І тут, зазначає експерт, приємна несподіванка не в бойовій якості українських військ, а в якості російської ешелонованої оборони (настільки ці "ешелони" виявляться імітаційними).

"За чисельністю війська агресор далеко не поступається ЗСУ. Але несподіванкою буде те, що імовірний імітаційний характер цих "ешелонів" може посипатися – і відкрити можливість динамічного прориву оборони агресора. Важливо замкнути кримську базу загарбників, де накопичено величезну кількість військ та техніки, – наголошує Володимир Цибулько. – Так нещодавній удар по нафтобазі Чорноморського флоту у Севастополі суттєво послабив не лише морське, а й сухопутне угруповання агресора. Впевнений, що таких ударів буде дедалі більше з кожним днем".

Необхідну підтримку Україна отримуватиме від партнерів у дедалі більшому обсязі

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що ми можемо оперувати лише публічною інформацією, коли аналізуємо ті самі очікування на фронтах.

"Орієнтуватися слід на слова президента Зеленського, який сказав, що вірить у успішність контрнаступу та відвоювання наших територій. Деталі ні він, ні військове керівництво, ні профільний міністр, природно, оголошувати не стануть. Якось заступник міністра оборони Ганна Маляр дала зрозуміти, що контрнаступ супроводжуватиме найсуворіший режим тиші. І це правильно, якщо ми хочемо досягти успіхів", – вважає експерт.

Враховуючи, що президент говорить про позитивний настрій, коментуючи наступний наступ, Антон Кучухіддзе робить два військово-політичні висновки.

Перший – постачання озброєнь та боєприпасів ідуть, нас насичують усім необхідним.

Другий — швидше за все, вирішуються і принципові питання з важких та інших видів озброєнь, які, можливо, не варто поки розголошувати.

"Цей позитивний сигнал, який було надано і українцям, і міжнародній спільноті. Він свідчить, що необхідні плани – реалізуються. Впевнений, що необхідну підтримку Україна отримуватиме від партнерів у дедалі більшому обсязі, санкційний тиск на рашистів посилюватиметься, як і міжнародні комунікації Києва з партнерами. Реальні ж досягнення ми завжди дізнаємося оперативно, вже за фактом. Це стосується не лише військової, а й політичної, дипломатичної, економічної, гуманітарної сфер. Цей тренд триватиме і в травні, і надалі", – прогнозує Антон Кучухідзе.

Зараз ракетні удари спрямовані на ймовірне знищення українських резервів з метою, якщо не зірвати, то пригальмувати наш наступ

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що тактика росіян при нанесенні ракетних ударів явно змінилася.

"Якщо раніше вони намагалися бити по об'єктах енергетичної інфраструктури, то тепер – по можливим вузлам зв'язку ЗСУ та ймовірним місцям розміщення наших резервів. Це робиться тому, що РФ панічно боїться контрнаступу України. Розуміючи, що якщо буде повторення а-ля Харківської операції на будь-якому з напрямків, на Росію чекає серйозна політична нестабільність, – пояснює експерт. – Адже навіть рашист із найбільш промитими пропагандою мізками задаватиметься незручними для путінського режиму питаннями. У стилі – чому "могуча армія Росії" програє далеко не найбільшій країні світу?".

Путін цього дуже боїться, – пояснює Микола Мельник. Саме тому зараз ракетні удари спрямовані на ймовірне знищення українських резервів з метою, якщо не зірвати, то пригальмувати наш наступ.

"Коли, де і як він відбудеться – вирішуватиме Генштаб ЗСУ, – наголошує політолог. – Це може бути й великий контрнаступ на широкому фронті. І окремі удари. І просто бої, що вимотують противника, коли той продовжить нести максимальні втрати в живій силі і техніці".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія знову атакувала Україну ракетами: як спрацювала ППО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини