Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яка гра розігрується навколо закону про мобілізацію: що потрібно врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка гра розігрується навколо закону про мобілізацію: що потрібно врахувати

Усі розуміють, що мобілізаційні механізми, постановку на військовий облік слід модернізувати

6 січня 2024, 18:45 comments2907
Поділіться публікацією:

Цього тижня парламентський Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд законопроєкту про мобілізацію, а у Міноборони розповіли про перші результати рекрутингу. Мобілізаційний законопроєкт і дебати навколо нього залишаються, поряд з війною, топ-темою в Україні. Про що говорить все, що відбувається навколо цього документа? Які моменти важливо врахувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яка гра розігрується навколо закону про мобілізацію: що потрібно врахувати

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Представники влади намагатимуться показати себе "білими та пухнастими"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький припускає, що законопроєкт про мобілізацію в остаточному вигляді проголосують уже у лютому.

"Швидше за все, на той момент найодіозніші положення приберуть. Вони, схоже, для того і вводилися, щоб влада в рамках піару могла з ними успішно боротися. Адже "витік" процесу обговорення спрямований явно проти Залужного. Мовляв, це головком вимагає "крові та тіл", а політична влада – вона не така... У такому стилі ще два-три тижні і продовжуватиметься. Представники влади намагатимуться показати себе "білими та пухнастими" (ми хочемо законопроєкт пом'якше!), а представників військового командування представлятимуть у кровожерливому вигляді. Сенс всього – повісити весь негатив на військових", – пояснює експерт.

На його думку, кардинально законопроєкт не зміниться. Людина має бути придатною до служби або не придатною, підкреслює Олексій Голобуцький. Без жодних "частково", що створює корупційні ризики. Норма про призив інвалідів і тих, хто їх доглядає, навряд чи пройде. Влада покаже, що це вона не дала, прогнозує експерт.

"А мобілізаційні механізми, постановку на військовий облік, безперечно, слід модернізувати. За три десятки років незалежності Україна не спромоглася створити нормальну систему обліку військовозобов'язаних. У мене, наприклад, посвідчення радянських часів. Мобілізація в тому стилі, в якому проводиться і пропонується – єдиний реальний спосіб поставити в дію сотні тисяч людей", – упевнений експерт.

Законопроєкт про мобілізацію має розглядатися у комплексі

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Питання про мобілізацію слід розглядати до прямої прив'язки до стратегії у цій війні. До того, де ми можемо збільшити додатковий ресурс, асиметрично до РФ. У симетричній війні ми явно слабші. У противника більше людей, техніки, ресурсів.

Тому, пояснює експерт, законопроєкт про мобілізацію має розглядатися у комплексі – як нівелювати таку диспропорцію.

"А нівелювати її можна лише переносячи війну на територію РФ, – упевнений Тарас Загородній. – Знищуючи, зокрема, ключові точки її економіки. Це нафтопереробні підприємства (оскільки вони не мають можливості замінити тамтешнє західне обладнання через санкції, а Китай тут не врятує), порти (того ж Новоросійська). І так далі. Можливо, нам потрібно робити більше дронів. Щоб на кожного солдата російської армії було по два-три українські дрони, керованих штучним інтелектом. Війна на виснаження – це війна ресурсів. А їх у РФ більше".

За словами експерта, чудовим прикладом асиметричних дій стали українські надводні та підводні дрони, які фактичні нівелювали перевагу росіян у кораблях, змусивши їх перебазувати залишки військового флоту з Криму до Новоросійська. Та й кількість обстрілів із Чорного моря "калібрами" різко впала.

"Отже, – констатує Тарас Загородній, робити ставку лише на мобілізацію не слід. Це питання має йти у прив'язці до можливостей України наростити технологічну частину у цій війні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що від початку пішло не так із законопроэктом про мобілізацію: який вихід із ситуації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

6 січня 2024, 20:07

Де мобілізація бютжетніків, мвс, сбу, тцк та інші. Ці покидьки в телу з новою зброєю бігают людей присують, в авто прекладами стьокла вибівают, а на передовій в усих якщо це не батальен призидентський для єдиного брехливого марафону старі, розпльовані калаші... цю могилізацію треба прекращать, треба зброя і масово бомбить ворога!!!


Новини