Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як внутрішньоросійські розбірки позначаться на війні в Україні – чи є загроза для Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Як внутрішньоросійські розбірки позначаться на війні в Україні – чи є загроза для Путіна

Основний конфлікт йде по лінії ФСБ та Міноборони РФ

9 червня 2023, 14:38 comments2216
Поділіться публікацією:

Підполковник Збройних Сил РФ Роман Вінівітін після звільнення з полону ПВК "Вагнер" заявив, що його (і не тільки його) пригожинські найманці жорстоко катували і намагалися вбити. А сам ватажок вагнерівців – Євген Пригожин – розповів про можливий план Росії щодо використання ядерної зброї. Причому вже традиційно обрушився з критикою на міністра оборони Сергія Шойгу та керівника Генштабу Валерія Герасимова. На думку президента України Володимира Зеленського, усередині РФ розгортається серйозна боротьба між різними арміями – як державними, так і приватними. Про що говорить наростаючий (і такий, що чим далі, тим частіше виплескується у публічну площину) конфлікт між певними групами всередині Росії (що відбувається ще й на тлі подій у Бєлгородській області)? Як те, що відбувається, може вплинути на перебіг російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як внутрішньоросійські розбірки позначаться на війні в Україні – чи є загроза для Путіна

Протистояння Пригожина та Міноборони РФ. Фото: з відкритих джерел

Завжди, за всіх часів, військові з негативом ставилися до зеків

За словами експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, внутрішньоросійські розбирання ніяк не вплинуть на перебіг російсько-української війни.

"Слід розуміти (і я про це не раз говорив), що Російська Федерація веде зараз не одну, а три війни. Перша – власне російсько-українська. Друга – із Заходом. Третя – внутрішня, зі своєю так званою "п'ятою колоною" (будь-якими противниками режиму). А всередині цієї третьої війни між собою борються ще й групи впливу – за ресурси. Ситуація справді виплеснулася вже в публічну площину. І основний конфлікт тут іде лінією ФСБ (ПВК "Вагнер" – це, на мою думку, підконтрольна їй структура) — Міноборони. Саме тому Пригожин, який є тілом від тіла влади, виконує завдання однієї з її груп впливу", – пояснює експерт.

Помилково думати, продовжує він, що таке внутрішнє протистояння призведе до серйозного розхитування режиму, палацового перевороту і так далі.

"Завжди, за всіх часів, військові з негативом ставилися до зеків. А тут – і Пригожин із зеківських, і поповнення набрав після того, як його ПВК потріпали торік, у зонах. Не дивно, що конфлікти цієї групи з військовими загострилися. І на відео з підполковником Вінівітіним той розповідає саме про зеківські звички вагнерівців. Крали, погрожували, били і так далі… Він і вирішив поставити їх на місце. Ось тільки дивно, що зрештою сам виявився захоплений ними. Чи недостатньо людей узяв, щоб приструнити пригожинських найманців, чи ті його просто викрали в якийсь момент (можливо, коли він був п'яний). Карні злочинці у цьому плані хитрі", – зазначає Олег Старіков.

Одкровення Вінівітіна – явне виконання замовлення від Міноборони (Шойгу, Герасимова), упевнений він. У рамках тієї ж внутрішньокланової війни. У якій між собою скубуться ФСБ (ПВК "Вагнер"), Росгвардія, а також Міноборони. Кожен виконує завдання свого центру впливу, наголошує експерт.

"Ті ж проблеми у Бєлгородській області, де спокійно розгулюють зі зброєю представники "Російського добровольчого корпусу" та Легіону "Вільна Росія" – також частина внутрішньовидової боротьби російських силовиків. Прикордонні війська, які є частиною ФСБ, кордон просто охороняють. А обороняють, якщо є напад, збройні сили. І коли заходять до РФ проксі в рамках чергового рейду, прикордонники просто розбігаються, бо не спроможні прийняти бій. А збройні сили на допомогу оперативно не приходять. Бо Міноборони воює із ФСБ. У результаті близькому до ФСБ генералу російської армії Лапіну довелося терміново бити "угруповання" з того, що було під рукою — і вести їх з криками "За Батьківщину!" проти проксі", – пояснює Олег Старіков.

І тут, нагадує він, летить заява Пригожина про готовність захистити Бєлгородщину силами своєї ПВК.

"Це вже "відповідь" від ФСБ – Міноборони. Мовляв, якщо регулярна армія не хоче виконувати свою функцію, це зробить армія приватна. Найбільше страждають у цій ситуації звичайні громадяни, які опинилися між молотом і ковадлом, а також губернатор Бєлгородщини, який кидається між групами впливу, але в будь-якому випадку виявиться крайнім", – констатує експерт.

Пригожин та його ПВК стають альтернативним центром сили

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Нальоти безпілотників, що почастішали, на різні регіони Росії (включаючи Підмосков'я і саму Москву), події в Бєлгородській області, відступ окупантів у Харківській і Херсонській областях, – все це створює в російському суспільстві відчуття слабкого центру. Не просто звичайні росіяни, але навіть регіональні еліти, яким є що втрачати, вже не почуваються захищеними. Тож виникають альтернативні центри сили. І військової, і політичної".

І Пригожин зараз стає таким альтернативним центром сили, якому вже більше довіряють, ніж офіційним збройним силам РФ, офіційній владі, пояснює експерт.

Більше того, акцентує він, Пригожину довіряють уже не просто націоналісти та імперіалісти, а й регіональна влада.

"Той самий Аксьонов у Криму, схоже, більше орієнтується на Пригожина, ніж на Путіна. У Донецьку та Луганську багато реверансів звучить у бік Пригожина. І це на фоні того, що в Росії з недавніх пір заборонили згадувати ім'я цієї людини та згадувати ПВК "Вагнер". Все це говорить про те, що Пригожин стає окремою політичною та військовою силою, – вважає Сергій Гармаш. – За деякими даними, навіть губернатор Бєлгородської області звернувся до нього безпосередньо із проханням взяти під захист кордони регіону".

До того ж, зазначає експерт, Пригожин сам починає позиціонувати себе як людину, яка уповноважена (або вважає, що вона уповноважена) вирішувати питання державного рівня. Навіть викликається спілкуватися із Зеленським.

"Тобто, Пригожин та його ПВК стають альтернативним центром сили. Військової, політичної. Причому центром незалежним від Міністерства оборони. І, схоже, менш залежним від Кремля. Немає сумнівів, що за Пригожиним хтось стоїть. Якщо не покровитель, то сильний союзник у силових структурах. Раз він досі не знищений після всього, що наговорив, після того, що роблять його найманці, зокрема з військовослужбовцями регулярної армії РФ. Вся історія Росії говорить про те, що коли центр слабшає, починаються відцентрові рухи. Регіональні еліти починають гуртуватися навколо сильних лідерів, щоб урятувати себе. Думаю, саме це зараз ми бачимо у РФ. Фактично початок великої смути, яка посилюватиметься в міру успішних дій України на фронтах", – прогнозує Сергій Гармаш.

Читайте також на порталі "Коментарі" – четверту добу після підриву ГЕС: чи понесе РФ покарання – чим дивує цивілізований світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини