Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як війна змінює вектор – чому в України вже з'являється далекобійна зброя
commentss НОВИНИ Всі новини

Як війна змінює вектор – чому в України вже з'являється далекобійна зброя

Ніхто не хоче ескалації, але Західний світ уже має розуміння, що не можна вестися на шантаж з боку Путіна

14 травня 2023, 14:10 comments1212
Поділіться публікацією:

Після знищення невідомими російських вертольотів та літаків у Брянській області країна-агресор обрушила на Україну чергові удари ракетами та дронами. Повітряні сили ЗСУ зуміли знищити 25 БпЛА та 3 крилаті ракети. Проте є "прильоти" по Тернопільщині, Харкову. Тим часом навіть із Німеччини звучать заклики дозволити Україні застосовувати західне озброєння для ударів по Росії. Експерти проаналізували те, що відбувається для видання "Коментарі".

Як війна змінює вектор – чому в України вже з'являється далекобійна зброя

Дальнобійні ракети. Фото: з відкритих джерел

Росіянам слід брати до уваги застереження, які вже не раз звучали на їх адресу

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан поділився таким коментарем:

"Ще минулого року я говорив про те, що необхідно "лоскотати ребра" Путіну на його власній території. При цьому розумію складність переговорів щодо надання Україні необхідної для цього мілітарної допомоги, особливо певних видів озброєнь, тих самих далекобійних ракет, сучасних літаків. Боязнь наших партнерів полягає в тому, що Росія постійно лякає ескалацією, застосуванням тактичної ядерної зброї і так далі".

Але ситуація докорінно змінюється, акцентує генерал. Так, ніхто не хоче ескалації. Але в Західного світу – його лідера США, тієї ж Великобританії, окремих країн ЄС, вже є розуміння, що не можна вестися на подібний шантаж з боку Путіна. Тому що не надання Україні відповідних видів озброєння не зменшує агресію, а лише збільшує кількість її жертв.

"До речі, істерика Кремля з приводу надання нам Великобританією ракет Storm Shadow з дальністю понад 250 км була красиво "зрізана" британським міністром оборони Уоллесом. Він заявив, що Росію попереджали – якщо та продовжить агресію, будуть не лише нові санкції проти неї, а й – нове озброєння для України. Країни, яка, згідно зі статутом ООН, має право боротися за свою незалежність та територіальну цілісність. Тож зараз все виглядає так – озброєння, яке вже є, надходить та ще надійде в Україну, робить свою справу. Знищує логістику, склади, скупчення живої сили та техніки ворога на тимчасово окупованих територіях. Плюс – на Заході вже з значно більшим розумінням ставляться до того, що концентрація у прикордонних з Україною областях РФ збройних сил країни-агресора створює серйозну загрозу. І це дає право нашій державі здійснювати відповідні дії щодо свого захисту. У тому числі – превентивні. Знищуючи бронетехніку, артилерію, РСЗВ, літаки, живу силу, ПММ противника. Все, що дозволяє терористичному режиму Путіна завдавати постійних ударів по території України, вбиваючи мирних жителів".

Нещодавно, нагадує Василь Богдан, у прикордонній Чернігівській області під удар потрапила Корюківська громада. Та сама, де під час Другої світової війни гітлерівські есесівці та угорські жандарми знищили понад сім тисяч мирних громадян за підтримку партизанів.

"І, якщо Німеччина переосмислила багато що і зараз активно допомагає Україні у протистоянні з російським фашизмом, то з боку Угорщини, на жаль, такого не спостерігається. Як і каяття за діяння своїх громадян під час Другої світової, – зазначає експерт. – Ну, а тепер ту саму Корюківську громаду обстрілює вже сучасний фашист – Путін та його зграя. Населення змушене виїхати з низки сіл. Ракетний та інший терор з боку агресора, впевнений, дає право Україні адекватно реагувати на загрози. У тому числі, ліквідуючи їх шляхом знищення тієї структури, тих об'єктів, які перебувають у прикордонні та загрожують життю наших громадян, об'єктам критичної інфраструктури тощо".

Звісно, це питання має враховувати багато чинників, у тому числі дипломатичних, наголошує ветеран зовнішньої розвідки.

"Але, – наголошує він, – як зазначила одна із представників Держдепу США, її країна не заважатиме Україні розробляти власні засоби далекого ураження. Це говорить багато про що. Потрібно просто вміти читати між рядками. Тому ми бачимо відповідні кроки Великобританії. Тому ті ж німці заявили про готовність створити на території України підприємства з ремонту та виготовлення танків. Наше Міноборони нарешті зробило замовлення на виготовлення вітчизняних танків "Оплот". Відбуваються інші важливі моменти. Об'єкти українського ВПК починають набирати хід, виготовляючи власну зброю, яка відповідає сучасним реаліям. Насамперед тому, що маємо і свої напрацювання, і технологічну допомогу з боку західних партнерів".

Генерал упевнений, що найвище військово-політичне керівництво України, розуміючи всі ризики та виклики, пов'язані з діяльністю російського терористичного режиму під час цієї широкомасштабної збройної агресії, вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення нашої остаточної перемоги. Усвідомлюючи при цьому важливість підтримки партнерів у цій великій справі.

"Росіянам же слід брати до уваги застереження, які вже неодноразово звучали на їхню адресу, – вважає Василь Богдан. – А саме – не курити у недозволених місцях. Але вони, схоже, курять там знову і знову".

Чим більше буде засобів ураження, якими Україна здатна дотягнутися до тилових районів Росії, тим більше там щось вибухне

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Чим більше засобів ураження, якими Україна здатна дотягнутися до, скажімо так, тилових районів Росії, тим більше в них там щось падатиме і вибухатиме".

Ніхто не говорить, що до тих чи інших НП причетні саме ми, наголошує експерт. Будемо, пояснює він, йти тут у традиціях російської інформаційної машини – так буває.

"Якщо ж говорити загалом, мучать сумніви, – зізнався Ігор Тишкевич. – Коли у 2014 році російська пропагандистська машина говорила кримчанам про каміння з неба, чи каміння малося на увазі? І чи тільки про Крим йшлося тоді?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого ЄС підштовхує Китай – чому Пекін зацікавлений, щоби РФ не програла.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини