Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як розуміти заяву Міноборони про старт контрнаступу – чому нервують росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти заяву Міноборони про старт контрнаступу – чому нервують росіяни

Загалом наступ передбачає багато різних завдань, які зараз успішно виконують ЗСУ

19 квітня 2023, 17:44 comments3510
Поділіться публікацією:

Контрнаступальна операція ЗСУ вже триває, запевняє заступник міністра оборони України Ганна Маляр. Вона також наголосила, що наступальних планів у українського командування є кілька, і вони залежать передусім як від інформації про стан російських окупаційних військ, так і від здібностей, можливостей наших Сил оборони. Як розцінюєте подібні заяви та весь медійний шум щодо наступальних дій ЗСУ? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Як розуміти заяву Міноборони про старт контрнаступу – чому нервують росіяни

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Нині, справді, на певних ділянках Сили оборони України контратакують, відбивають певні позиції

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко пояснює:

"Слід розуміти, що будь-які види наступальних дій, включаючи контрнаступ, люблять тишу. Проте, з огляду на особливості сучасної війни, вона йде фактично онлайн, коли дуже багато коментаторів, заяв, прогнозів. Представники влади, які мають доступ до значно ширшого спектру інформації, ніж обивателі, обмежені в оприлюдненні цієї інформації, щоб не нашкодити військовим діям. З іншого боку, потрібно задовольняти запит суспільства, яке прагне знати – що відбувається, чого чекати? Водночас важливо, роблячи офіційні заяви щодо подій на фронті, враховувати і позицію наших зарубіжних партнерів, які допомагають Україні, зокрема, озброєннями та боєприпасами. Балансування між усіма цими моментами є досить складним завданням, особливо в умовах розвинених інформаційних технологій".

Слід також розуміти, продовжує експерт, що заяви про військову ситуацію мають різні завдання. Одні роблять заради інформування суспільства, його заспокоєння, підбадьорення, запровадження курсу тих чи інших справ. Інші спрямовані на наших партнерів, яким важливо донести якісь меседжі. Треті мають на меті дезінформування противника, введення його в оману.

"Абсолютно права Ганна Маляр, акцентуючи, що загалом наступ передбачає багато різних завдань. Тут важливі різні аспекти: комунікація, логістика, розташування, розвідка, інформаційні операції тощо. І, звичайно, жоден наступ не має єдиного варіанту. Є різні, які будуть використовуватись, залежно від зовнішніх та внутрішніх умов. Від накопичення власних сил та коштів, від того, що робить ворог", – зазначає Ігор Петренко.

За його словами, зараз справді на певних ділянках Сили оборони України контратакують, відбивають певні позиції. Поки що це не носить значного масштабу, але має тактичне значення. Можливо, розмірковує експерт, це підготовка до глобальних наступальних дій. Або ж — просто оперативне завдання на поточний момент, що має свої цілі.

"Безумовно, не буде такого, що вийде верховний головнокомандувач, президент Зеленський, чи головком ЗСУ Залужний, сказавши – ми починаємо завтра наступати! А у що буде (і є), то це – планомірна робота з деокупації всіх наших територій. ЗМІ, звичайно, підливають масла у вогонь, даючи ті чи інші "наступальні" прогнози з посиланням на "неназвані джерела". Наробив шуму також "злив" секретної інформації, що стався в США. Такий галас може як допомагати, так і нашкодити у питанні майбутнього масованого контрнаступу України. Наприклад, підштовхувати ворога до якихось непродуманих дій", – пояснює Ігор Петренко.

У розрахунок, за його словами, слід брати лише те, що кажуть президент, головком та міністр оборони, повідомляє Генштаб. Решта – просто думки.

"Важливо, щоб українське суспільство "охололо" в даному аспекті, не намагалося отримати відповіді на запитання, на які й не може бути відповідей у публічному просторі. Слід вірити керівництву країни, ЗСУ, підтримувати їх, – наголошує експерт. – І у потрібний час, у потрібному місці, потрібними силами – українські воїни завдадуть ударів, які наблизять нашу спільну Перемогу".

У росіян справжня істерика через те, що вони не можуть визначити шляхи нашого можливого наступу

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm, боєць ЗСУ Михайло Макарук звертає увагу, що як би суспільство не хотіло знати все, в тому числі те, чого не повинно знати, з боку компетентних органів, ЗСУ зберігається певна інформаційна тиша. Як було перед Харківською наступальною операцією, а також під час неї.

"Це, як і шквал навколоекспертної (часто різниться, нерідко – відверто маячної) інформації навколо українського наступу, чинить серйозний психологічний тиск на нашого супротивника, – наголошує експерт. – При цьому, зрозуміло, ніхто не каже – де, коли, як, якими силами та засобами – ми наступатимемо. Літає така собі величезна інформаційна бульбашка, яка допомагає нам і не видавати своїх планів, і вводити противника в оману. У росіян справжня істерика через те, що не можуть визначити шляхи нашого можливого наступу. Вони вже втратили стратегічну ініціативу. І нічого з цим вдіяти не можуть. За фактом, кац*пи зараз у тому стані, в якому ми були 23 лютого 2022-го, напередодні широкомасштабного російського вторгнення. Ми тоді гадали – нападуть/не нападуть, а якщо нападуть – звідки? Тепер точно так гадають самі окупанти. І навіть приблизно не можуть уявити, як все буде насправді".

Михайло Макарук упевнений: якщо хтось в Україні кричить-вимагає назвати йому ледь не час та місце контрнаступу – він діє на руку ворогові.

"Бажання знати щось про наступ зрозуміле, якщо ви є частиною збройних сил України – на вістрі нашої Перемоги. І ніяк інакше. Решта вести полеміку з цих питань немає права. І це мають зрозуміти так звані військові, політичні та інші експерти", – зазначає речник InformNapalm.

Щодо заяви Маляр про те, що контрнаступальна операція ЗСУ вже йде, то це справжня правда, каже Михайло Макарук.

"Проводиться постійна робота, на різних напрямках, щодо знищення ворожих складів (з боєприпасами, ПММ), штабів, особового складу та військової техніки. І далеко не все із цього афішується. І вірно!" – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить заява Південної Кореї про зброю для України – до чого тут США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

хххххх

19 квітня 2023, 18:43

Не хватает секса или отношений? Красивые и не очень, свободные и замужные все они ищут мужчин. Здесь легко найти девушку, любовницу или телку на ночь, не упусти свой шанс----- https://urlis.net/club


Новини