Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як розуміти заяви України та РФ про ситуацію на фронті – що може відбуватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти заяви України та РФ про ситуацію на фронті – що може відбуватися далі

На інформаційному фронті війна набирає обертів

7 червня 2023, 15:02 comments2535
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що українські захисники просунулися вперед на Бахмутському напрямку. Тим часом російські добровольці, які воюють на боці України проти путінського режиму, продовжують свої дії у Бєлгородській області, наголошуючи, що хочуть врятувати всю Росію. А ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин продовжує насміхатися з міністра оборони РФ Сергія Шойгу, відомство якого наводить фантастичні дані про знищення сил і засобів ЗСУ, у тому числі на Бахмутському напрямку. Про що говорить цей "парад заяв"? Як події на інформаційному фронті російсько-української війни (і не лише) можуть розвиватися у найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як розуміти заяви України та РФ про ситуацію на фронті – що може відбуватися далі

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Путін намагатиметься будь-що-будь тримати ініціативу і впевненість, проте час уже не на його боці

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює, що у будь-якому інформаційному протиборстві найголовніше – інтерпретація подій. Бо саме вона породжує подію.

"Змагання за інтерпретаційну картину війни потребує демонстрації успіху, результату та надії в емоційно підігрітому і втомленому від війни українському суспільстві. Тому просування української армії під Бахмутом – це величезний заряд упевненості в ефективності обраної ЗСУ тактики та стратегії на принциповому для Путіна донецькому напрямку. А дії російських антипутінських загонів у Бєлгородській області – це демонстрація слабкості державного кордону РФ та слабкості путінського режиму на периферії, нездатність забезпечити захист своїх громадян. Боротьба між Пригожиним та Міноборони – це відлуння міжкланової боротьби, де задіяні інтереси різних гравців та відомств", – зазначає експерт.

На його думку, загалом усе це свідчить про комбінацію внутрішніх та зовнішніх обставин, які створюють принципово кризовий порядок денний у функціонуванні розбалансованого корпоративними протиріччями та військовими поразками гебешного режиму.

"Звичайно, Путін намагатиметься будь-що тримати ініціативу і впевненість. Однак час уже не на його боці", – констатує Олег Постернак.

Отримуючи неадекватну інформацію, росіяни роблять нові та нові помилки

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко звертає увагу, що коментувати наступальні дії ЗСУ мають виключно компетентні органи. Щодо кардинально протилежних заяв України та Росії щодо ситуації на фронті, тут треба просто розуміти, пояснює він, що це – війна, яка, серед іншого, є мистецтвом обману.

"Брешуть усі. В тій чи іншій мірі. Проблема РФ у тому, що там брешуть – і вірять у свою брехню. У результаті при сприйнятті справді все частіше спираються на неадекватну, недостовірну інформацію, – наголошує експерт. – Простий приклад. Хтось із нижчої ланки на фронті прозвітував: "Ми тут пошкодили ворожу машину... Мабуть".

Вищий чин, передаючи цю інформацію вище, підправив звіт, зробивши його ствердним: "Ми знищили ворожу машину". Наступна передавальна ланка приписала вже дві машини. Далі машини перетворилися на РСЗВ "Хаймерс", танки "Леопард" тощо. Отримуючи неадекватну інформацію, росіяни, відповідно, роблять нові та нові помилки".

Що стосується того, що відбувається в Росії — це явні ознаки Failed State (держави, що не відбулася), вважає Андрій Єрьоменко.

"Серед таких ознак – відсутність чіткої межі (тут РФ сама себе загнала в пастку, приєднавши до себе те, що навіть не контролює, у результаті сама не знає, де її реальні кордони). Ще одна ознака – монополія на насильство є не лише при владі, – зазначає експерт. – Різні групки займаються розбиранням між собою. Пригожинці періодично поневіряються з кадировцями, відкрито — з Міноборони, беруть у полон офіцера, б'ють і змушують вибачатися — і їм за це нічого! На тлі всього цього немає розуміння цілей, немає стратегій. Це очевидні ознаки того, що РФ як держава – сиплеться".

Бачимо всі свідчення розколу, а також процес розвалу РФ

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Подібні заяви говорять про успіхи української армії, її професійну підготовку, наш високий патріотичний дух. А з росіянами – все з точністю до навпаки. Напад РФ на Україну для самого агресора обертається все більшими проблемами. Ті ж російські добровольчі рухи, які зараз воюють на боці України проти терористичного режиму Кремля, в тому числі, роблячи це на території країни-агресора, – явний шлях до краху путінської влади. І до розвалу РФ".

Жодний авторитарний режим не може правити вічно. Ніяка імперія не може бути вічною. Все це рано чи пізно руйнується, наголошує експерт.

"Той самий розвал СРСР, про який так переживав Путін, спіткає і його недоімперію. Вона звалиться, як вже звалилися його плани про умовний СРСР 2.0. І хоч зараз у Росії це здається неможливим через засилля пропаганди та влади силовиків, через занижені моральні цінності, Радянський Союз теж до самого його розвалу здавався непорушним. І теж мав ядерну зброю. Однак – звалився. Причому напередодні його краху там не було таких проявів визвольного руху, які ми спостерігаємо у виконанні того ж таки "Російського добровольчого корпусу" або Легіону "Свобода Росії". Механізм самознищення в РФ фактично запущено", – впевнена Катерина Коваль.

Економіка, обороноздатність, зовнішньополітична діяльність, репутація – по всіх напрямках там іде максимальне ослаблення, наголошує вона.

"Пригожинські випади на адресу Шойгу, розбіжності всередині самого Міноборони, панічне закручування гайок – це свідчення розколу, процес розвалу РФ. Нема єдності, немає спільних цінностей, немає спільного бачення майбутнього. Лише роз'єднаність, що підштовхує до краху", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив Каховської ГЕС: які наслідки для українського АПК та світового ринку продовольства.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини