Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як РФ використала історію з падінням Іл-76: про що говорить реакція України
commentss НОВИНИ Всі новини

Як РФ використала історію з падінням Іл-76: про що говорить реакція України

Україні варто бути активнішою у питанні протидії інформаційним атакам

25 січня 2024, 12:24 comments1879
Поділіться публікацією:

Катастрофа в середу, 24 січня, у Бєлгородській області російського військово-транспортного літака Іл-76 стала справжнім випробуванням для інформаційного фронту України. Російська пропаганда та низка офіційних осіб напрочуд оперативно заявили, що на борту знаходилися українські полонені, яких перевозили для обміну. У Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України підтвердили, що запланований обмін полоненими на той день зірвався. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що заслухав щодо падіння Іл-76 доповіді міністра оборони, головкому ЗСУ, керівника ГУР, голови СБУ, начальника Генштабу. І наголосив, що наша країна наполягатиме на міжнародному розслідуванні. Які висновки можна зробити зараз? Про що говорить реакція України та Росії? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як РФ використала історію з падінням Іл-76: про що говорить реакція України

Падіння Іл-76. Фото з відкритих джерел

Наші військові чітко дали зрозуміти – вони будуть збивати всі цілі, які становлять небезпеку для України

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Історія з цим літаком показала, що нам слід активніше працювати у питанні протидії інформаційним атакам. Після появи повідомлення про падіння Іл-76, а особливо коментарів голови Держдуми – Володіна, було більш, ніж зрозуміло, що не все так однозначно. І вже до кінця доби стало зрозумілим, що ймовірно перебування на цьому борту українських військовополонених дорівнює нулю. Це особисто мої спостереження, які базуються на вивченні всієї інформації, що є на даний момент щодо цього падіння".

На думку експерта, офіційним органам української влади слід було набагато швидше виходити із заявами про те, що власне сталося. Офіційні повідомлення наших Генштабу та ГУР виглядали дуже розмито, зазначає він. Тоді як усіх хвилювало питання – чи були на борту військовополонені.

"І багато українців досі губляться у здогадах. Хоча, – наголошує Валерій Клочок, – ймовірність цього вкрай низька".

На міжнародній арені, продовжує експерт, нам також слід було працювати значно активніше. Щоб наші союзники зробили відповідні заяви, які засуджують те, що сталося в цілому з акцентом на винності РФ.

"До кінця дня ці заяви з'явилися, але й у них не було чіткості щодо того, що те, що сталося, — це, перш за все, потужна інформаційна кампанія, запущена Росією", — зазначає експерт.

За його словами, плюс тому, що наші військові чітко дали зрозуміти – вони збиватимуть усі цілі, які з'являються у повітряному просторі (навіть російському), становлячи небезпеку для України. Тому що йде війна. Але, знову ж таки, така заява дещо запізнилася, вважає Валерій Клочок. Але добре, що, все ж, прозвучала.

"Головний висновок на даний момент – необхідність бути більш готовими до інформаційних війн із російським агресором. Тому що всі події, які ми переживаємо з 2014-го і навіть раніше, демонструють – інформаційна війна є не менш важливою, ніж війна на полі бою. І підтримка України з боку Заходу також залежить від цього", – констатує експерт.

Росія використовувала аварію літака для згортання обмінів

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно звертає увагу, що гаряча фаза війни все більше поєднується з гібридними – інформаційно-пропагандистськими – елементами.

"Нічого несподіваного в тому, що РФ – побічно чи прямо – вчиняє злочини, або має до них відношення, а тому всіляко намагається зробити винними в них Україну та Захід. Наче це не вона напала на нашу країну. Начебто все, що відбувається після цього – не наслідок цієї агресії. Але Кремль та його ланцюгові пропагандисти давно зробили ставку на дегуманізацію України. Намагаючись показати, що це не Росія напала та веде війну, а Україна, яка захищається, у всьому винна. Як і Захід, який дає нам можливість захищатися, постачаючи ті чи інші види озброєнь", – наголошує аналітик.

Втім, продовжує вона, у даному випадку цинізм особливо вражає. Обмін полоненими – одне з найболючіших питань. Для того, щоб це відбувалося, задіюється багато різних посередників, із різних країн. Але з боку РФ давно було бажання припинити такі обміни.

"Ми досі не знаємо, чи були в Іл-76, якийрозбився, полонені. Але вже зрозуміло, що Росія використала цю аварію для згортання обмінів, для чергових пропагандистських акцій, у тому числі на міжнародній арені, – пояснює Олеся Яхно. – Учора країна-агресор ініціювала засідання Ради безпеки ООН щодо збиття цього літака. А представники Інституту вивчення війни (ISW) вже провели аналіз, як РФ використовує те, що відбувається, щоб припинити чи ускладнити і подальші обміни полоненими, і постачання Україні зарубіжних видів озброєнь".

На думку експерта, ми вкотре спостерігаємо поєднання військової, гуманітарної та пропагандистсько-дезінформаційної складових, які країна-агресор використовує у певній операції проти України та Заходу.

"Впевнена, що РФ продовжить в тому ж руслі. Цинічно використовуючи теми полонених, вбивства цивільних і таке інше. Сподіваючись, що вдасться зламати ставлення Заходу до цієї війни, знизивши підтримку України, – прогнозує Олеся Яхно. – Безумовно, має бути проведене розслідування. Але розраховувати на доступ до місця катастрофи незаангажованих міжнародних експертів за нинішніх умов не доводиться. Сподіваємось на більше інформації від відповідних українських структур. При цьому важливо розуміти – винна у всіх смертях, пов'язаних із цією війною, саме Росія, яка її розв'язала та продовжує".

Ми матимемо дві версії – українську та російську

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович поділився такими роздумами:

"Російська пропагандистська машина явно була добре готова до цієї ситуації. І по максимуму її використовувала, щоб внести в публічнеий простір свою версію. Швидше за все це свідчить про сплановану провокацію. Навіть поверховий аналіз показує, що роспропаганда відреагувала не тільки дуже швидко, а й схожими меседжами. Вони явно були погоджені. І це дуже відрізняється від ситуації, коли країна-агресор втрачала літаки (які нищила Україна), але мовчала після цього днями, не даючи жодних виразних коментарів. Доки не вироблялася якась єдина позиція. У даному випадку вже буквально через 20 хвилин після знищення борту почали розганятися тези – немов під копірку".

На жаль, визнав експерт, у цьому випадку пропагандистська машина РФ продемонструвала свою ефективність. Паралельно з "лінією партії", вкидаючи величезну кількість фейків, у тому числі в український інформпростір – через анонімні телеграм-канали тощо.

"А ось з нашого боку є колосальне недоопрацювання, – упевнений Ігор Рейтерович. – Українська інформаційна машина виявилася неповороткою щодо реакції. Серйозний прорахунок, що так затягнули оголошення банальних, по суті, заяв від Офісу президента, ГУР та самого глави держави. І за це, як мені здається, хтось має відповідати. Якщо б ці заяви з'явилися протягом години після падіння літака, це дало б можливість українській стороні залишатися в інформаційному порядку. А так майже весь ефір забили росіяни".

Подальший розвиток ситуації, на думку співрозмовника "Коментарів", багато в чому залежить від того, яку інформацію вдасться зібрати Україні, з якою версією ми вийдемо. Як її донесемо до наших партнерів.

"Але я схиляюся до того, що для Кремля тих наслідків, на які він розраховує (зменшення підтримки України з боку Заходу, навішування на нас ярликів), ця історія не принесе. Адже РФ також зробила колосальну помилку. Якщо вона розганяє тезу про те, що в літаку нібито були полонені, слід було демонструвати відповідні докази. Чого за добу не було зроблено. А будь-які докази, які Росія спробує пред'явити зараз, вже виглядатимуть як сфальшовані", – акцентує Ігор Рейтерович.

Він резюмує: ми матимемо дві версії – українську та російську. Кожна зі сторін відстоюватиме свою. При цьому більшість країн, які підтримують Україну, продовжать це робити, розуміючи, хто є справжнім винуватцем усіх трагедій після широкомасштабної російської агресії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США розповіли, як Кремль використовує катастрофу Іл-76.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

25 січня 2024, 13:47

Неродись этот ссучий еврейский выблядок зеленский сколько бы жизней было бы сохранено, сколько бы домов и городов целыми были. Только придурок мог вступить в войну не имея своих ресурсов для этого, когда в правительстве только одни воры. Кстати, если в гугл поисковике поискать "сколько лет придурку" в результате выдает биографию зеленкого выблядка, интересно почему...

Ігор

25 січня 2024, 12:38

По собі судять? Гадають що як вони підставили всю країну аби владу не втратити, як знищують Україну розкраданням заради своєї вигоди. Так і інші готові навмисно літаки знищувати заради своєї вигоди. Але в будь-якому разі ціну не порівняти. Там літак тут прийшли до влади, привели війну, узурпували і вже наполовину 52 мільйону країну знищили.


Новини