Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як партизани допомагають наближати перемогу ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як партизани допомагають наближати перемогу ЗСУ

На окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей і в анексованому Криму окупаційна влада посилила фільтраційні заходи

7 березня 2023, 23:31
Поділіться публікацією:

Рашистська влада на тимчасово окупованих територіях чим далі більше лютує. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України. Так окупанти реагують на зростальний рух опору місцевого населення. Листівки, розвідка, саботаж і диверсії — українські підпільники та партизани на окупованих російською армією територіях не просто чекають на українську армію, а й допомагають їй, пишуть "Коментарі".

Як партизани допомагають наближати перемогу ЗСУ

Партизани підривають «спокій» окупантів у тилу

Флешмоб “Єдине серце України” організували активісти руху опору “Жовта стрічка”. Українців з тимчасово окупованих Росією територій попросили надіслати фотографію рідного міста.

“Від початку флешмобу ми отримуємо щохвилини сотні фотографій від наших активістів з окупованих територій. Перед публікацією ми зіставляємо їх із тими фотографіями, які ми отримуємо в соцмережах із частиною сердець від людей на підконтрольній Україні території. Це і Facebook, Instagram, Telegram, Twitter — будь-яка соцмережа. Переходьте за хештегом і ви побачите просто великий потік цих фотографій і підтримки”, — повідомив координатор руху опору на тимчасово окупованих територіях “Жовта стрічка” в інтерв’ю “Громадському радіо”.

З весни минулого року рух “Жовта стрічка” проводить акції громадянського спротиву російській окупації. За допомогою стрічок, плакатів, графіті з українською символікою та стікерів активісти нагадують про Україну на окупованих Росією територіях. За словами координаторів, у діяльності організації беруть участь понад 7 тис. осіб. Більша частина перебуває в анексованому Росією Криму.

“Однією з наших цілей було створити щось, що б і далі надихало людей боротися. Ми хотіли зробити щось, що нагадувало б людям у нас, у Херсоні, про те, що це все ще Україна, але з іншого боку, щоб це було безпечно. Адже не всі можуть носити із собою синьо-жовтий прапор або вивісити його на будинку. Природно, це буде небезпечно для людей. Тому як умовний символ ми взяли жовту стрічку. По-перше, у мене таких стрічок удома було багато. По-друге — вони яскраві, впадають в око, легко запам’ятовуються”, — пояснив координатор руху опору на тимчасово окупованих територіях “Жовта стрічка” в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Українці на окупованих російською армією територіях збирають важливу для ЗСУ та Служби безпеки України інформацію.

“Ми намагаємося максимально верифікувати цю інформацію за допомогою місцевих активістів. І потім цю інформацію передаємо, наприклад, через чат-бот застосунку “єВорог”. А все, що стосується колаборантів і катів, — передаємо через чат-бот СБУ і Генеральній прокуратурі”, — розповідає координаторка руху опору на тимчасово окупованих територіях “Жовта стрічка” в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Отримана від підпільників інформація допомагає українським військовим протидіяти російській армії. Приміром, напередодні у пресслужбі українського Оперативного командування “Південь” повідомили, що в Миколаївській області на Кінбурнській косі українські військові знищили російську техніку і склад із боєприпасами. А в Херсонській області — три моторні човни разом із російськими диверсантами.

“На Кінбурн російські військові можуть потроху підтягувати озброєння, боєкомплекти з лівобережжя тимчасово окупованої Херсонської області, бо це півострів, який сполучений суходолом саме з цією ділянкою. Вони ледь не на пальцях кидають: хто поїде на це завдання, адже знають, що повернутися звідти фактично неможливо”, — заявила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

За словами координатора руху “Жовта стрічка”, тільки в анексованому Росією Криму в спротиві беруть участь близько 4 тис. чоловіків і жінок.

“Це не організований рух опору. Це окрема активність окремих громадян, у яких болить серце, і які наражають себе на величезну небезпеку. Разом з тим, і організований рух опору на тимчасово окупованих територіях працює дуже ефективно. І те, що ми часто чуємо про успішні операції, власне, на цих територіях, не відбулося б без активної підтримки українського опору”, — зазначив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Попри жорсткі репресії російських окупантів, діє спротив і на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, кажуть у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

“На території окремих районів Донецької та Луганської областей і анексованого Криму після того, як Сили оборони почали визволяти території й ворог почав відступати, у людей з’явилася віра в перемогу. І тому, звісно, вони готові допомагати та передавати інформацію. Ворог це розуміє, тому намагається закручувати гайки й посилювати боротьбу. Посилюються фільтраційні заходи з боку окупантів. Вводяться нові обмеження щодо зв’язку та користування мережами”, — сказав Андрій Юсов.

За словами координатора руху опору на тимчасово окупованих територіях “Жовта стрічка”, для активістів створили інструкції з безпеки.

“Вони є в чат-боті. Перед завданням кожен активіст може звіритися — узяти запасний телефон або основний почистити, видалити звідусіль сторонню інформацію про рух, отримані завдання, видалити листування і фотографії, мати змінний одяг. Коли ти йдеш на завдання, потрібно змінювати маршрути, щоб тебе не можна було відстежити. Якщо ти бачиш, що в людних місцях надто важко працювати — не ризикуй”, — озвучив він поради підпільникам в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

На окупованих територіях українці також збирають численні свідчення воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями, згодом ці факти стануть доказами в міжнародному суді та спецтрибуналі.

"Коментарі" також писали про те, що РФ зараз вимушена "вигадувати нову тактику ударів". Російський ВПК й далі здатен виготовляти за місяць до 40 ракет Х-101 та до 20 "Калібрів", відповідно для окупантів не проблема назбирати "залп" одночасно ще на 1-2 масовані обстріли. Для армії ворога проблема у тому, що в них вичерпались засоби, якими вони намагались "продавити" нашу ППО.

Як повідомляв портал "Коментарі", на рашистських бронетранспортерах МТ-ЛБ, які нещодавно з’явилися, встановлені корабельні зенітні установки 2М-3М. Компоненти такого "танка-франкенштейна" датуються 40-50 роками минулого століття.

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни сповна відчувають на собі злість Зеленського, — Пригожин.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини