Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вперше з початку війни до Києва приїхав ізраїльський урядовець. На що розраховувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше з початку війни до Києва приїхав ізраїльський урядовець. На що розраховувати Україні

Високопосадовець з Ізраїлю Елі Коен вперше приїхав до України з початку війни. Які наслідки це може означати для українсько-ізраїльських відносин?

16 лютого 2023, 16:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Глава МЗС Ізраїлю Елі Коен приїхав 16 лютого з не анонсованим візитом до Києва, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. Коен – перший ізраїльський високопосадовець, який відвідує Україну з початку повномасштабного вторгнення РФ. Чому візит відбувся саме зараз? Які рішення (у тому числі закулісні) можуть бути ухвалені в ракурсі російсько-української війни?

Вперше з початку війни до Києва приїхав ізраїльський урядовець. На що розраховувати Україні

Глава МЗС Ізраїлю Елі Коен. Фото з відкритих джерел

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Приїзд високопоставленого ізраїльського дипломата до Києва можна вважати переломним моментом у ході будівництва міжнародної коаліції на підтримку України. У російсько-українській війні кожна держава має обрати для себе: вона на боці Добра та захищає загальнолюдські цінності разом з Україною – чи на боці зла і хоче спопелити світ".

Ізраїль, зазначає експерт, багато в чому допомагає Україні. Це стосується і відкритої гуманітарної підтримки, і не такої резонансної допомоги у постачанні товарів подвійного призначення та військової техніки.

"Багато видів західного озброєння та товарів подвійного призначення, які отримує Україна, розроблено із застосуванням ізраїльських технологій та компонентів, – пояснює Сергій Биков. – Ізраїль міг би блокувати нашим партнерам можливість допомагати Україні іншими країнами, але він цього не робить. Євреї на собі відчули, як це – коли диктатор, який збожеволів, хоче винищити всю твою націю. Ми зараз переживаємо те, з чим зіткнулися євреї в роки правління Гітлера. Я вважаю, що після візиту глави МЗС Ізраїлю до нашої країни рівень підтримки України зросте ще більше. І зе більше країн вирішать бути на правильному боці історії.

Політолог-міжнародник Богдан Мірошников вважає, що не варто розглядати цей візит як щось неймовірне. Тим більше аргументує він, що приїхав не прем'єр, а глава МЗС.

"Але – так, це символічно. Особливо на тлі посилення російсько-іранських відносин та їх кооперації. Іран явно ставить за мету посилення впливу в регіоні шляхом зміцнення військового та військово-промислового потенціалу. У відповідь на це Ізраїль, нарешті, як кажуть, "роздупляється"- адже очевидно, що така кооперація ні до чого хорошого (для нього — так точно) не приведе", — пояснює експерт.

Тому, продовжує він, можливо, прямо зараз починається нова сторінка українсько-ізраїльських відносин, які погіршилися останніми роками через наш нейтралітет у питанні Палестини, що відбивалося на голосуваннях в ООН.

"Поки що рано говорити про якісь домовленості, крім того, що було оголошено публічно – початок співпраці розвідок обох країн. Нам цікава продукція ВПК Ізраїлю. Але, здається, ще далеко до практичних результатів. Можливо, цей візит дещо прискорить процеси", – констатує Богдан Мірошніков.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що експерти пояснили, чому союзники не дають Україні винищувачів.

Також "Коментарі" писав про альтернативний план Кремля захопити владу в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

16 лютого 2023, 17:44

Знакомства только для секса. Без отношений, без денег и все анонимно. Осторожно можно встретить знакомых.------ http://redirect.sk/kiska


Новини