Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: з чим входимо у 2024 рік і що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: з чим входимо у 2024 рік і що насторожує

Захід шукає нові шляхи, способи підтримки України у 2024 році

28 грудня 2023, 15:08 comments1462
Поділіться публікацією:

Україна підходить до кінця року зі складною ситуацією на Куп'янському, Лиманському, Сіверському та Бахмутському напрямках, де росіяни ведуть постійні атаки. За даними Інституту вивчення війни (ISW), окупаційна армія має певні успіхи в Запорізькій області, в районі Роботино. І це, зазначають американські аналітики, підтверджує оцінку ISW, що нинішня позиційна війна не є стабільним глухим кутом. Поточний баланс може бути змінений у будь-який бік рішеннями, ухваленими на Заході чи РФ, а обмежені російські досягнення можуть стати значними, особливо, якщо Захід припинить військову допомогу Україні. У свою чергу видання Politico з посиланням на джерела в Білому домі пише, що Адміністрація Байдена змінює стратегію щодо України, пропонуючи Києву зосереджуватися на обороні, а не на ідеї про вихід на кордони 1991 року. З якими очікуваннями входимо до 2024-го? Як і чому може видозмінитися війна, чи дійсно так все похмуро, як малюють деякі західні медіа? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна в Україні: з чим входимо у 2024 рік і що насторожує

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Ситуація складна, але контрольована

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок поділився таким коментарем:

"Я менше звертав би уваги на ті чи інші лякаючі заголовки в закордонних медіа, а більше вникав у суть текстів. Плюс – важливо розуміти, що російська пропагандистська машина потужно працює із зарубіжною пресою. У тому числі формуючи там певні песимістичні настрої щодо ймовірності перемоги України. Із прицілом, до речі, на українців, бо у нас багато ретранслюється зарубіжних матеріалів. І кожен бачить у них те, що хоче. І, якщо в голові посіяна "зрада", то в усьому й бачитиме "зраду". Не вдивляючись в корінь. Не бачачи загальної картини".

На думку експерта, мета РФ зрозуміла – посіяти зневіру. У нас – у свої сили та партнерів. У партнерів – у нас.

"Ніхто не каже, що немає труднощів. Вони є. І про це відкрито говорять і в США, і в ЄС. Але та ж політична криза в Конгресі США (щодо блокування ухвалення законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню), проблема з виділенням 50 млрд євро для України від ЄС (заблоковано Угорщиною) можуть позитивно для нас вирішитися на початку наступного року. Орбан вже отримав попередження, що Угорщину можуть позбавити права голосу, якщо він блокуватиме допомогу Україні. У демократів та республіканців є шанс домовитися. Крім того, маємо ініціативу "Великої сімки" щодо конфіскації заморожених активів (і державних, і приватних) росіян – із передачею їх Україні. Також проговорюється виділення нам коштів із Європейського стабілізаційного фонду, низка інших проєктів", – зазначає Валерій Клочок.

Мабуть, продовжує він, Захід шукає нових шляхів, способів підтримки України. Допомогу точно буде продовжено, вважає експерт. Але не як 2022-го, коли основну роль тут грали США.

"Європейці теж мають більше робити для відбиття російської агресії проти України. Тому що це питання і їх безпеки", – пояснює Валерій Клочок.

Тож, зазначає він, слід дивитися на те, що відбувається у комплексі. У тому числі на те, як у нас зростає виробництво військової техніки (а воно зростає). Як все частіше українські безпілотники залітають на територію РФ, як все частіше уражаються ті чи інші об'єкти на території тимчасово окупованого Криму.

"Так, фронт перебуває у русі. Так, зараз більше давить ворог. Але мова не про просування на сотні, навіть десятки км. Ми робимо висновки, навчаємось на помилках. Про це – той самий законопроєкт про більш ефективну мобілізацію. Про це нарощування потужності власного ВПК. Про це і нарощування темпів роботи ВПК у країнах-партнерах, які також навчаються. Ситуація складна, але контрольована, – наголошує Валерій Клочок. – Я впевнений, що процеси, які відбуваються в країні-агресорі щодо мобілізації її ресурсів – і людських, і економічних, і в сенсі військової техніки та боєприпасів заради продовження війни – можуть бути різко згорнуті. Через різні обставини (ситуація на фронті, посилення санкційної політики, внутрішні соціально-економічні проблеми, які наростають). І до цього все йде".

Армії потрібні модернізація, нові підходи, перевага над супротивниками хоча б у безпілотниках

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що в 2024 рік ми входимо з чітким розуміємо, що ворог набагато сильніший, ніж ми думали раніше.

"Нам не вистачало цього розуміння 2023-го. На жаль, за рахунок величезних втрат у живій силі та техніці наше суспільство протверезіло. І зрозуміло, що ворог перевершує (у кількісному плані) нас у всьому. Окрім бажання боротися. Тому зараз наша держава намагається робити ставку на власне виробництво озброєнь та боєприпасів (те, про що я вже говорив давно). Ми намагаємося знову консолідувати міжнародну підтримку довкола України", – зазначає експерт.

Він попереджає, що на нас чекає дуже складний рік. І без нових серйозних рішень ми навряд чи зуміємо втримати ворога навіть на тих рубежах, які зараз є.

"Армії потрібні модернізація, нові підходи, перевага над противниками хоча б у безпілотниках. Без цього нам доведеться відступати, – прогнозує Микола Мельник. – Я не згоден з тими, хто вважає, що ми заходимо у ситуацію Першої світової, коли фронт практично не рухався. У росіян є потрібні ресурси, щоб просуватися. А у нас, на жаль, немає навіть досить потужно збудованих других ліній оборони".

Песимістичні очікування від 2024 року

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович зізнався, що дивиться на 2024-й із песимізмом.

"У нас були дві події які підбили підсумки року, що минає, і підготували до того, чого чекати від майбутнього. Це велика прес-конференція президента Зеленського, що пройшла 19 грудня, а також брифінг головкома Залужного 26 грудня (після внесення Кабміном до Ради законопроєкту про мобілізацію). Зеленський вважає, що нам потрібно досягати повернення до кордонів 1991 року. Якщо це вважати перспективою років 50 – можливо. Але найближчим часом ця мета явно неможлива. Виходячи з нашої економіки, наших сил та засобів, наших відносин із Західним світом. А, якщо знову і знову озвучувати нездійсненні цілі, Захід просто перестане нам допомагати. Тому що керівництво нашої країни хоче досягти недосяжного. Принаймні – у найближчому майбутньому", – пояснює експерт.

У брифінгу Залужного його також насторожила низка моментів.

"Не було сказано, які саме озброєння нам зараз потрібні. А на фронті – не лише снарядний голод, а й голод практично за всіма позиціями. При цьому Міноборони чомусь не замовляє у достатній кількості на внутрішньому ринку те, що могло б замовити, – зазначає Павло Себастьянович. – Також Залужний не продемонстрував розуміння, як нам здобути перемогу. Особисто я ніякої навіть приблизної стратегії від нього не почув. Ще він чітко не відповів на запитання – як іде підготовка людей, яких забирають до армії. Хто їх екіпірує і так далі... Як на мене доктрина повинна бути проста — знищити всіх росіян та їх поплічників зі зброєю на всіх окупованих територіях. На це має бути спрямована вся наша економіка, допомога наших партнерів, зусилля щодо мобілізації. Потрібно робити величезну кількість озброєнь, боєприпасів. Виразних кроків у цьому напрямку, на жаль, я не бачив і не бачу. Звідси й песимістичні очікування від року прийдешнього".

Читайте також на порталі "Коментарі" — фінансово-економічні підсумки 2023 року: з яким прогнозом Україна входить до 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини