Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід і чи є ймовірність переговорів у 2024 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід і чи є ймовірність переговорів у 2024 році

РФ має наміри не заморозити війну, а продовжувати наступ, доки зможе

17 грудня 2023, 14:45 comments8861
Поділіться публікацією:

За словами президента України Володимира Зеленського, обговорення можливих компромісів із російським диктатором Володимиром Путіним не має жодного сенсу, тому що тому не потрібен мир у нашій країні. У свою чергу, представник РФ в ООН Дмитро Полянський запевняє, що Україна нібито втратила шанс на вигідну для себе мирну угоду, а будь-яка тепер буде лише про капітуляцію нашої країни. Кейс ймовірних переговорів періодично виринає – у тому чи іншому вигляді. Якими бачаться у цьому ракурсі перспективи наступного року? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід і чи є ймовірність переговорів у 2024 році

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Для РФ переговори, деякі угоди – не перешкода агресії

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук наголошує – Захід довгий час виходив із того, що може бути цікавим РФ. І в якийсь момент можна натиснути на Україну та змусити заморозити війну.

"Насправді Захід постійними затримками з постачанням зброї Україні, затягуванням із прийняттям необхідних рішень, просто дозволив країні-агресору виграти час, який вона використала для відновлення боєздатності своєї армії, закупівлі озброєнь за межами своєї країни (у тих же Ірані та Північній Кореї), збільшення випуску власних озброєнь У результаті, сконцентрувавши потужний військовий потенціал, РФ має наміри не заморозити війну, а продовжувати наступ, доки зможе, – упевнений політолог. – Щоб завершити все своєю військовою перемогою, яка передбачає окупацію максимально можливої частини України зі спробою руйнування нас як держави. І цих намірів у Кремлі, у Держдумі, на всіляких телешоу фактично не приховують".

Отже, продовжує експерт, питання тут не в тому, чи хоче переговорів Україна, а в тому, що Росія не має наміру вести їх на притомних умовах.

"При цьому, як зазначав у нещодавній публікації Bild, яку потім аналізував Інститут вивчення війни (ISW), Путін може імітувати переговори з метою їхнього використання як додаткового засобу для більш потужного ведення війни надалі. Як це сталося під час пыдписання т.зв. "Мінських домовленостей". Коли паралельно з переговорами Росія продовжувала гібридно воювати на Донбасі, готуючись до широкомасштабного вторгнення", – зазначає Петро Олещук.

Слід усвідомити, акцентує він, що з РФ переговори, деякі угоди – не перешкода агресії. Принаймні при путінському режимі. І в її планах явно – спробувати здобути військову перемогу протягом наступного року. Не для того продовжується (і навіть посилюється) прихована мобілізація, а економіка переводиться на військові рейки.

"Західна політика стриманого втручання у російсько-українську війну, недопостачання Україні всього необхідного, щоб здобути військову перемогу над агресором, повністю провалилася, – констатує експерт. – І зараз Захід стоїть перед вибором: або необхідністю рішучих дій щодо підтримки України, або – визнання власної глобальної поразки. І другий варіант матиме руйнівні наслідки для Західної цивілізації. Що вже визнають тамтешні аналітики. І що Україна в особі її керівництва попереджала з початку російського вторгнення".

Є три фактори, що впливають на ймовірність переговорів

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко вважає, що є три фактори, які стануть ключовими наступного року у ракурсі впливу на переговорний кейс. Крім, зрозуміло, що ситуації на полі бою, де перелом означатиме багато що, а також "чорних лебедів" (факторів, передбачити які неможливо).

Перший – наскільки цивілізований світ допомагатиме Україні.

"Наразі ЄС намагається нейтралізувати опір угорського прем'єра Орбана, який блокує 50 млрд євро підтримки для України. Йому виділяють гроші із загальноєвропейського бюджету. Але Орбану мало. Тож поки що тут є проблеми. Хоча лідери ЄС чітко дають зрозуміти – ми отримаємо необхідні кошти. Є проблеми і з допомогою США. Конгресмени роз'їхалися на канікули, тоді як сенатори продовжили роботу ще на тиждень, обговорюючи ухвалення бюджету на зовнішні витрати, включаючи допомогу Україні. Але у мене чомусь немає сумнівів, що відповідний законопроєкт буде ухвалено", – зізнався експерт.

На його думку, супердержава, яка з початку широкомасштабної російської агресії вже виділила Україні 111 млрд доларів, не дозволить, щоби ці вкладення в протистояння авторитарному режиму Путіна не окупилися. Не дозволить дати слабину. Адже за ситуацією уважно спостерігає той самий Китай, та й не лише він. І програш України дорівнюватиме програшу США як лідера демократичного світу. А тому підтримка точно продовжиться. Це просто питання часу, прогнозує Сергій Дойко.

Другий фактор, що впливає на ймовірність переговорів, – це те, що відбувається навколо України та Росії в іншому ключі.

"А саме – рішення про початок переговорів із нашою країною щодо вступу до ЄС, рішення про продовження санкцій проти країни-агресора. Все це чіткі сигнали Кремлю, що йому не дозволять повернути Україну до російських смертоносних обіймів. І різноманітних загроз з боку РФ, збільшення військового бюджету тощо – лише ширма, за якою вже чітко простежується паніка путінського режиму. Ніхто Україну не здасть. Жодної капітуляції нашої країни (що дорівнює капітуляції демократичного світу) не буде", – запевняє експерт.

Третій чинник, за його словами, це низка виборів наступного року. З яких найважливіші, мабуть, це вибори у Штатах.

"Як розповідав мені адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, українське питання використовуватиметься у передвиборній риториці як демократів, так і республіканців. Кожній із партій важливо показати, що Америка – сильна, що вона не дасть у тому світоглядному конфлікті, частиною якого є і російсько-українська війна, перемогти злу. А хто тут зло – американці не сумніваються. Аж надто явно РФ поводиться по-варварськи, абсолютно копіюючи в цьому сенсі СРСР. При цьому Ванетик зазначає, що серед американських політиків є думка про необхідність Києву домовлятися з Москвою, переводити конфлікт у стадію як мінімум не гарячу. Але домовлятися не на умовах Кремля! А так-то — будь-яка війна закінчується домовленостями", – наголошує Сергій Дойко.

І це, наголошує він, не буде марним Будапештським меморандумом. Все пропишуть чітко, із реальними гарантіями безпеки. А ключовою фігурою, одним із гарантів дотримання домовленостей, стануть США (а можливо й низка інших потужних країн), припускає експерт.

"І порушення таких домовленостей Росією (яка домовленості в принципі не дотримується) призведе до того, що вона відгребе вже від усіх", – робить висновок Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можна вважати підсумки саміту ЄС перемогою України: чому чекати на швидкі результати не варто.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини