Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: хто першим піде у масований наступ – коли це може статися
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: хто першим піде у масований наступ – коли це може статися

У районі річниці повномасштабного вторгнення Росія полізе знову та масово

16 лютого 2023, 11:46
Поділіться публікацією:

За словами президента Володимира Зеленського, ми маємо зробити весну такою, щоб справді відчувалося, що Україна рухається до перемоги. Це, наголошує він, стосується підготовки наших Сил оборони, постачання зброї для нашої держави та нашої стратегічної ініціативи у війні. Тим часом експерти Інституту вивчення війни (ISW) запевняють, що нездатність РФ відновити підбиту механізовану техніку в короткостроковій перспективі суттєво обмежує можливості окупантів у маневровій війні. Але це не зупиняє цілодобові атаки противника на Донбасі, під час яких він зазнає колосальних втрат у живій силі. Як події на всіх фронтах (військові, зовнішньополітичні) можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: хто першим піде у масований наступ – коли це може статися

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Україні потрібні реальні масштабні успіхи, які не зможуть заперечувати навіть скептики серед наших союзників

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков пояснює:

"Недоімперії необхідні хоча б символічні успіхи на фронтах, щоб втюхати їх своєму населенню як "перемогу". Україні ж потрібні реальні масштабні успіхи, які не зможуть заперечувати навіть скептики серед наших союзників. Тому в районі річниці вторгнення Росія полізе знову та масово".

Причому, попереджає аналітик, спочатку вона спробує вдарити по нашій системі ППО-ПРО, а потім застосувати авіацію.

"Напрями атак – Донбас, Запоріжжя, Миколаїв, які відволікають дії з Білорусі, – прогнозує Олександр Кочетков. – Приблизно до літа ЗСУ стримуватимуть атаки агресора, при цьому можливі тактичні відходи на заздалегідь підготовлені позиції. Влітку на фронтах мають з'явитися наші резерви, які зараз готуються у країнах НАТО – добре навчені і добре озброєні. Вони, за планами Генштабу, зламають перебіг битв і забезпечать наш стратегічний контрнаступ".

На думку експерта, успіхами в цьому випадку вважатимуться вихід ЗСУ до Азовського моря, або вихід на Кримський перешийок, або звільнення Донбасу, як мінімум, до рубежів до вторгнення. У цьому випадку на початку осені можливі переговори щодо припинення бойових дій на прийнятних для України умовах, вважає Олександр Кочетков.

Навесні слід очікувати українського контрнаступу

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко зазначає, що росіяни, зважаючи на все, намагаються якнайшвидше встигнути захопити, що зможуть, закріпитися по максимуму. З одного боку, щоб показати до роковин вторгнення (того, що вони називаються "спеціальна військова операція"), якісь "успіхи". В ідеалі – захопити бодай Бахмут. З іншого боку, закордонні партнери пообіцяли Україні ще більше зброї та ще ширший її спектр. Але поки воно надійде, поки військові навчатимуться з ним керуватись – це місяць-два. І росіяни хочуть "впоратися" до цього.

"Відповідно – ми й бачимо посилення атак противника, збільшення обстрілів з їхнього боку та втрат у їхніх лавах (що демонструють щоденні зведення нашого Генштабу). Все голосніше виття в російських соцмережах, все більше невдоволення в лавах мобілізованих та їхніх сімей (що ненавчених кидають "на передок"). Не те щоб бунти, але – обурення. Всі ці ознаки говорять про настання військ країни-агресора, керівництво якої не надто переймається станом техніки, зробивши ставку на живу силу, закидаючи позиції противника трупами за старою російською традицією", – пояснює Андрій Єрьоменко.

Паралельно, продовжує він, видно великий успіх України на міжнародній арені.

"Це оцінили і громадяни у нашому недавньому опитуванні. Україні справді пообіцяли багато нових озброєнь та боєприпасів. І завдання зараз – дочекатися того, що нова військова техніка дістанеться до нас, що навчений персонал почне застосовувати її на полі бою. Логічно, що на навчання прямують професійні кадри, що ще більше ускладнює нашу оборону. Але це тимчасові складнощі. І навесні, гадаю, слід очікувати українського контрнаступу. Час та місце якого визначить Генштаб, залежно від ситуації на фронті та ресурсів", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Севастополі чути вибухи: окупанти заявляють про масову "атаку безпілотників".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини