Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна не припиняється, але знову звучить тема переговорів: хто взяв ініціативу – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна не припиняється, але знову звучить тема переговорів: хто взяв ініціативу – чому це важливо

Президент Зеленський перехопив ініціативу – і змусив саме росіян бути стороною, що відмовляється від переговорів

21 листопада 2022, 13:50 comments2616
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 20 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зробить все для того, щоб світ (як міжнародне співтовариство) ухвалив українську формулу миру (як виходу з війни). А радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк закликав росіян, які постійно виють про необхідність укласти якусь угоду, пройти тест на IQ "Як сісти за стіл переговорів?". За його словами, для цього потрібно як мінімум перестати стріляти ракетами по суверенній країні; усунути окупаційні війська з території суверенної країни; повернутися до міжнародного права, де прописані кордони країн. Що можна сказати про інформаційну битву навколо мирних переговорів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна не припиняється, але знову звучить тема переговорів: хто взяв ініціативу – чому це важливо

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Україна висунула свої умови переговорів

Політтехнолог Борис Тізенгаузен зазначає, що справді останнім часом активізувався трек з переговорів. РФ спробувала перехопити ініціативу, посилала своїх парламентаріїв. Раз у раз російські чиновники та політики скаржилися, що Україна не хоче сідати за стіл переговорів. Ну, а Україна, наголошує експерт, непогано відіграла цю комбінацію.

"Минулого тижня Зеленський запропонував провести публічні переговори. Звичайно, Кремль відмовився. Путін публічні переговори проводити не може у принципі. Він роками тренувався відповідати на підготовлені запитання. А ось так, віч-на-віч, та ще й публічно, при купі питань, на які він просто не зможе відповісти (починаючи про цілі цієї війни – і закінчуючи обстрілами цивільних об'єктів). Тому він, звісно, відмовився. У результаті Зеленський перехопив ініціативу – і змусив саме росіян бути стороною, що відмовляється від переговорів", – пояснює Борис Тізенгаузен.

Крім того, продовжує він, Україна висунула свої умови переговорів. Умовний "Київ-1" (за аналогією з "Мінськом-1", "Мінськом-2" та "Стамбулом-1"). І у запропонованій українською стороною формулі миру – чітко, за пунктами, позначено процеси, які мають передувати переговорам. І починається все з відведення всіх російських військ з української території, після чого йде покарання винних, репарації, гарантії безпеки тощо.

“Тепер саме ми взяли переговорну ситуацію під контроль. Відкинувши звинувачення в тому, що не хочемо домовлятися чи висуваємо якісь нереалістичні умови. Цей раунд навколо переговорів очевидно за нами", – констатує Борис Тізенгаузен.

Американцям та європейцям залишається лише підтримувати лінію Києва про те, що справжні переговори можливі лише після звільнення всіх українських земель

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський пояснює:

"Тема переговорів випливла на Заході після успіхів українських військ на Харківщині та Херсонщині, а також після російських ударів по критичній інфраструктурі України. При цьому серед ключових країн НАТО немає одностайності в оцінці можливих дій України. З одного боку, на Заході не впевнені, що після 9 місяців війни та двох вдалих наступальних операцій Україна має сили, щоб звільнити всю територію, захоплену Росією після 24 лютого. З іншого боку, там також розуміють, що мають підтримати зусилля України, якщо будуть нові наступальні операції, щоби покарати таким чином РФ за агресію і змусити її сісти за стіл переговорів".

Водночас, продовжує експерт, на Заході зростає побоювання щодо здатності України зберегти критичну інфраструктуру, не допустивши гуманітарної катастрофи та нових хвиль біженців.

"Зрештою, на Заході досі побоюються ядерної ескалації з боку Росії, особливо після інциденту у Польщі, – наголошує Петро Бурковський. – Іншими словами, у Європі та США були б раді прискорити завершення війни, але невідомо, чи це можливо зараз. Насамперед тому, що Росія розглядає мирні переговори виключно як засіб закріпити за собою окуповані території та розпочати підготовку до нового етапу війни".

Це, зазначає експерт, зовсім не влаштовує ні Україну, ні Захід.

"Відповідно, американцям та європейцям залишається лише підтримувати лінію Києва про те, що справжні переговори можливі лише після звільнення всіх українських земель. А це спричиняє необхідність нарощування економічної та безпеки підтримки України. Нарешті, починає перемагати бачення, що тільки таким чином можна змусити Кремль до змістовних переговорів про припинення війни", – констатує Петро Бурковський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Іран вироблятиме дрони в Росії: як цьому завадити – причому тут Китай.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 листопада 2022, 14:10

НАТО перелякані розгублені деморалізовані від того, що самі знов (як при Сталіні) наробили. Зло об'єднується і виступає єдиним фронтом. Завжди на крок по переду. Воно мотивоване, як ніколи - не можна використовувати Содом проти Гомори. Поганими діями, добро не роблять. Складова демократії, розділяти зі всім світом те, що з ним наробили. Це не демократія, коли тільки для обраних.


Новини