Головна Новини Суспільство Війна з Росією Відповідальність військовослужбовців зросте в рази: про що говорить ініціатива Залужного – в чому небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Відповідальність військовослужбовців зросте в рази: про що говорить ініціатива Залужного – в чому небезпека

В умовах війни до несення військової служби залучені десятки тисяч мобілізованих непідготовлених до війни людей

20 грудня 2022, 13:30 comments1095
Поділіться публікацією:

Головком ЗСУ Валерій Залужний виступив зі зверненняму якому просить президента Володимира Зеленського підписати зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою та посилюючі кримінальну відповідальність військових за невиконання бойових наказів, втечу з поля бою чи військової частиниВін також наголосив, що командири також несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність, а він повністю довіряє своїм підлеглим. Як оцінюєте це звернення? Чому виникла потреба і в ньому, і в змінах, про які йдеться? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Відповідальність військовослужбовців зросте в рази: про що говорить ініціатива Залужного – в чому небезпека

ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

Пропонований законопроект може призвести до зворотного ефекту, яким стане втрата керованості та демотивація особового складу

Адвокат, керуючий партнер Юридичної фірми "Соціальний паритет" Дмитро Йовдій розмірковує наступним чином:

"Безумовно, дисципліна і субординація у війську є одними з головних складових боєздатної армії, особливо в період війни. І однозначно потрібно вживати всіх можливих заходів, які б мінімізували випадки порушення військової дисципліни, самовільного залишення місць дислокації, необґрунтоване невиконання бойових наказів. Разом з тим, пропонований законопроект може призвести до зворотного ефекту, яким стане втрата керованості та демотивація особового складу".

Адже в умовах війни, нагадує адвокат, до несення військової служби залучені десятки тисяч мобілізованих непідготовлених до війни людей – ні функціонально, ні психологічно.

"Вони часто не в змозі об’єктивно оцінити ситуацію, і тому у будь-якому випадку не заслуговують таких жорстких покарань, які пропонується законопроектом. Більш ефективною була б профілактично-роз’яснювальна робота з ними", – вважає Дмитро Йовдій.

Крім того, продовжує він, таким підходом вся повнота відповідальності за провали військових дій чи неправильні рішення перекладається з командування військових частин на рядових військовослужбовців.

"За таких обставин, навіть розуміючи неадекватність бойового наказу командування, військовослужбовець змушений буде діяти всупереч здоровому глузду через страх від майбутньої кримінальної справи, і в результаті може принести значно більше шкоди, ніж користі, – говорить Дмитро Йовдій. – Повторюся, окреслені проблеми потребують вирішення. Проте це неможливо зробити  лише за допомогою посилення жорсткості покарань та залякуванням. Звичайно, кримінальна відповідальність повинна бути адекватною обстановці, але вона буде ефективною лише в поєднанні із запровадженням комплексної бойової та психологічної підготовки мобілізованих".

Більш прогресивними є попереджувальні дії в сенсі якісного набору військових та забезпечення несення служби

На думку адвокат АО "Vi Vates", аналітик права Українського інституту політики Ігоря Печенкіна, пропонований закон дистабілізує суспільство та створить корупційні передумови.

"Всі такі проблемні питання можливо вирішити іншими, а не радикальними і контрдемократичними шляхами, – вважає він. – Жодним чином не ставлячи під сумнів авторитет і самовідданість головнокомандуючого Залужного, необхідність безумовної дисципліни у воєнний час, вважаю більш прогресивними і демократичними попереджувальні дії в сенсі якісного набору військових та забезпечення несення служби. Змушений констатувати про порушення прав людини та банальну погоню за статистичними показниками, до якої задіяні правоохоронні, військові та інші державні органи у забезпеченні мобілізованих, контрактників та всього, що стосується війни з рашизмом".

Слід пам'ятати – нас меншає, але ми маємо усвідомлено та патріотично боротися та не допускати думки що расейській мир опоновуватиме наш світогляд, зазначає Ігор Печенкін.

"Боротися за кожного українця, більш того – військового в непростій ситуації, — підкреслює адвокат. – Це наше спільне завдання. На фронті повинні бути не просто українці, але – здорові, вмотивовані, забезпечені, озброєні. Лише так наша Перемога стане ближчою".

Ігор Печенкін пропонує всім, хто підтримує прийнятий Радою проект закону, що ми зараз обговорюємо, почитати професійні та аргументовані висновки ГНЕУ ВР України, в яких детально описано – чому він антиконституційний, антигуманний та небезпечний.

"Я за порядок у війську та Перемогу, але не рашиськими мобілізаційними методами, – пояснює він. – Від себе як адвоката й правозахисника додам – до мене почастішали випадки звернень про захист. Це, як правило, незаконна мобілізація; різке погіршення стану здоров'я та не надання необхідної медичної допомоги; алкоголізм в частинах та неможливість цього уникнути з проблем цькування; неможливість оскарження дій військового керівництва; дідовщина".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки зустрічі Путіна та Лукашенка: якою може бути подальша участь Білорусі у війні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини