Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки зустрічі Путіна та Лукашенка: якою може бути подальша участь Білорусі у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки зустрічі Путіна та Лукашенка: якою може бути подальша участь Білорусі у війні

Щодо можливого повторного наступу ворога з Білорусі на Київ, то, на відміну від 24 лютого, українська армія краще підготовлена до подібного

20 грудня 2022, 11:35 comments1041
Поділіться публікацією:

У Мінську відбулася зустріч двох диктаторів – російського Володимира Путіна та білоруського Олександра Лукашенка. Згідно з офіційними даними, сторони обговорили спільне виробництво нової військової техніки та підготовку білоруських військових льотчиків росіянами. Також Путін і Лукашенко нібито говорили про економічне співробітництво між своїми державами, а самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) навіть висловився про "необхідність діалогу із Заходом". Які висновки можна зробити за підсумками зустрічі? Якою може бути подальша участь Білорусі у російсько-українській війні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки зустрічі Путіна та Лукашенка: якою може бути подальша участь Білорусі у війні

Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Головний висновок із вчорашньої зустрічі двох диктаторів – ми оточені з півночі та сходу ворогом, який не зупиниться

Політичний аналітик Павло Нусс нагадує, що раніше секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що кривавий диктатор Путін хоче змусити союзника Лукашенка відкрито вступити у війну проти України.

"З Даніловим часто можу погоджуватися, але не в цьому випадку, – зазначає аналітик. – Нічого, крім декларативних та політтехнологічних цілей, ця зустріч не несла. Візит Путіна до Лукашенка був потрібен самому Лукашенку – для посилення свого впливу на оточення, яке вже почало орієнтуватися на російських кураторів. До останніх Лукашенко їздив буквально на виклик, але Путіну поки що потрібен відносно сильний Лукашенко в Білорусі".

Головним висновком із вчорашньої зустрічі двох диктаторів Павло Нусс вважає наступний – ми оточені з півночі та сходу (частково з півдня також) ворогом, який не зупиниться і якого життєвонеобхідно знищити.

"Щодо можливого повторного наступу ворога з Білорусі на Київ, то, на відміну від 24 лютого, українська армія краще підготовлена до такого. ЗСУ отримали досвід бойових дій, сучасну зброю. Морально-психологічна перевага також на боці українських військових, – наголошує експерт. – Вони не просто захищають свою землю – після злочинів окупантів у Бучі та багатьох інших містах, ніхто не захоче поступатися ворогові та метру української землі".

В найближчому майбутньому все залишиться на тому ж рівні – Білорусь не робитиме більше, ніж уже робить

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Зважаючи на те, що було озвучено, ні Мінськ, ні Москва своїх цілей не досягли. Лукашенко більше говорив про економіку, Путін – про військово-технічні моменти. Тобто Лукашенко хотів грошей, а Путін – військової допомоги".

Нічого бравурного ми не побачили та не почули, зазначає експерт. Відповідно сторони не домовилися. Щоправда, до кінця ми цього не знаємо, уточнює Андрій Єрьоменко. Мало що там лишилося за лаштунками.

"Але поки, – продовжує експерт, – схоже на те, що Лукашенко й надалі петлятиме, щоб не увійти у війну своєю армією. Він обіцяє Кремлю, проводить постійні навчання, робить мобілізацію, там друкують повістки. Білоруський режим робить все, щоб показати "ми у війну – хоч завтра, але поки що не готові". Думаю, продовжиться аналогічна історія. Путін же, мабуть, попередив – не погодиться Лукашенко відкрито вплутатися у війну, не отримає більше Білорусі грошей від Росії. Дивитимемося, куди це зрештою приведе".

Андрій Єрьоменко сумнівається, що Білорусь найближчим часом робитиме у цьому конфлікті більше, ніж уже робить. Вона і так, нагадує експерт, надає росіянам свою територію (бази, аеродроми, полігони, шпиталі, ремонтні підприємства), обслуговування, боєприпаси, військову техніку. Єдине — не бажає брати участь у війні своїми військами.

"Думаю, в найближчому майбутньому все залишиться на тому ж рівні", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – встановлено історичний рекорд постачання газу "Газпромом": про яку країну йдеться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини