Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від чого залежить подальша підтримка Заходом України: на які кроки йдуть союзники
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежить подальша підтримка Заходом України: на які кроки йдуть союзники

Україна продовжує сподіватися, що Конгрес незабаром проголосує позитивне рішення для нас

12 березня 2024, 11:40 comments4960
Поділіться публікацією:

Глава Білого дому Джо Байден визнав, що без рішення Конгресу допомога Україні від США не зможе поновитися. А це, як запевняє глава ЦРУ Вільям Бернс, загрожує нашій країні новими територіальними втратами. Тим часом, голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласса запевняє, що Україна майже вичерпала свої можливості – всі внутрішні ресурси використовуються для фінансування армії. Які джерела допомоги для України може знайти Захід? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Від чого залежить подальша підтримка Заходом України: на які кроки йдуть союзники

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Для покриття проблем із держбюджетом нас виручають Єврокомісія, МВФ, Світовий банк

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що можна лише вітати наполегливість президента США, який не вперше наголошує на важливості прийняття Конгресом рішення про допомогу Україні.

"Без цього ми не маємо можливості закуповувати відповідне озброєння, снаряди, вести якісно військові дії, латати проломи в бюджеті, – пояснює він. – Ми, звісно, сподіваємось, що Конгрес незабаром проголосує позитивне для нас рішення. Але як варіант – є ще можливість отримувати підтримку за рахунок ресурсів Пентагону, які поки що не використовувалися. Не можна виключати і схему передачі (продажу за символічну ціну) Штатами озброєнь партнерам по НАТО. Наприклад, Великобританії чи Франції. А ті потім передають Україні".

Щодо фінансової допомоги для покриття проблем з держбюджетом, тут нас виручають Єврокомісія, МВФ, Світовий банк, зазначає експерт.

"Так, це поки що не стовідсоткове покриття необхідних нам ресурсів. Але в уряду залишається можливість виплачувати пенсії, стипендії, зарплати бюджетникам тощо. А також оборонятися на полі бою", – наголошує Олексій Плотніков.

А ось до допомоги за рахунок заморожених російських активів він ставиться скептично. У кращому разі це будуть відсотки від їхнього зберігання, вважає експерт. Надто побоюється Захід створювати прецедент, порушувати право приватної власності тощо.

Надати нам допомогу американці могли б, надавши гарантії щодо наших облігацій

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук припускає, що надати нам допомогу американці могли б (якщо так і не буде ухвалено рішення про виділення Україні десятків мільярдів як просить Білий дім), давши гарантії щодо наших облігацій.

"Таке вже було неодноразово, – пояснює експерт. – Під такі гарантії українські облігації продаються фактично із прибутковістю американських. І близько 10 млрд доларів під гарантії Казначейства так можна було б здобути для нас. Позитив у тому, що для цього не потрібне схвалення Конгресу. У цьому випадку Адміністрація президента може діяти автономно".

Борис Кушнірук не виключає, що ці кошти можуть піти не на закриття наших дірок у бюджеті, а одразу – на придбання озброєнь та боєприпасів у США.

Такий підхід, наголошує він, збігався б і з логікою республіканців, які останнім часом "качають" тему необхідності давати гроші Україні не безоплатно (як було в 2022-2023 рр.), а в борг.

Захід має домовленості з Україною

Економічний експерт Данило Монін розмірковує так:

"Загалом Захід (як втілення демократичного світу) в особі Європи та Японії вже має домовленості з Україною як щодо фінансування дефіциту бюджету так і щодо військових постачань. Останні за двосторонніми договорами досягли вже 15 млрд євро".

А так, звісно, у США за законодавством розширює бюджет виключно Конгрес, зазначає експерт.

"Так само, як і в Україні розширює бюджет Верховна Рада", – наголошує Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — є перша країна, яка готова надати Україні заморожені активи РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини