Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вибухи на аеродромах у РФ: як такі атаки стали можливими – чому це сигнал для Путіна та Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибухи на аеродромах у РФ: як такі атаки стали можливими – чому це сигнал для Путіна та Лукашенка

Використовуючи свої розробки, Україна не дає приводу росіянам говорити про те, що Захід безпосередньо залучений у війну

7 грудня 2022, 11:35 comments1026
Поділіться публікацією:

Топ-темного тижня залишаються удари по російських аеродромах. Атаку дроном авіабази "Енгельс" у Саратовській області деякі прирівнюють із потопленням флагманського крейсера "Москва". Крім того, були диверсії на аеродромах під Рязанню та в районі Курська. Не виключено, що РФ може тепер розосередити свої бомбардувальники, пише Reuters, наголошуючи на тому, що росіяни стали менш впевненими в тому, що десь безпечно. Чому такі атаки стали можливими? Про що це говорить? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вибухи на аеродромах у РФ: як такі атаки стали можливими – чому це сигнал для Путіна та Лукашенка

Вибухи. Фото: з відкритих джерел

Удари по російських військових аеропортах були не лише плювком у бік Путіна, а й сигналом для Лукашенка

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що такі удари стали можливими, тому що Україна набула потенціалу для їх нанесення.

"У нас уже кілька років розроблявся безпілотник "Сокіл-300". Його технічні характеристики (зокрема дальність польоту в 1300 км) дозволяють атакувати цілі на такій відстані, як аеродром в Енгельсі", – пояснює експерт.

Він наголошує, що ми показали здатність атакувати об'єкти на російській території без використання західної зброї.

"Це важливо для нас і для Заходу, і для РФ. Ми знаємо, що наші партнери категорично проти того, щоб Україна використовувала їхню зброю для ударів по російській території. У зв'язку з цим навіть скорочуються технічні характеристики деяких переданих нам озброєнь. Використовуючи свої розробки, ми не даємо приводу росіянам говорити про те, що Захід безпосередньо залучений у війну", – пояснює Павло Жовніренко.

За його словами, тактика атак на об'єкти за межами територій, контрольованих українською армією, має низку спільних рис. Наприклад, використання пального. На Кримському мосту вибухнули цистерни з пальним. У Курську на аеродромі – нафтонакопичувач. У Рязані – бензовоз.

"Можливо, у РФ працюють диверсійні групи – партизанські, з-поміж росіян-опозиціонерів. Синхронність вибухів (у Рязані та Енгельсі, наприклад) показує, що якщо це були російські диверсійні групи, то вони координувалися Україною", – зазначає експерт.

Він упевнений, що нам треба бити всюди для зменшення потенціалу російської агресії.

"Удари по російських військових аеропортах були не лише плювком у бік Путіна, а й сигналом для Лукашенка, – вважає Павло Жовніренко. – Досі Україна не атакувала військових об'єктів на території Білорусі. То наше терпіння закінчується у зв'язку зі все більшим розширенням використання РФ території Білорусі для агресії проти України".

Ми спочатку потопили крейсер "Москва", ще низку кораблів, тепер настала черга стратегічних бомбардувальників далекобійної авіації

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Я вчора розмовляла із військовим експертом Михайлом Самусем. На його думку, всі три аеродроми – і Курський, і Саратовський, і Рязанський – були атаковані дронами. Це свідчить про те, що Україна змогла або поновити, або налагодити нове виробництво далекобійних БПЛА. Про це ще в середині листопада говорив Укроборонпром, наголошуючи, що проводитимуть випробування таких дронів. Очевидно, Україна саме їх – старих радянських, але вдосконалених – і застосувала цього тижня".

Тетяна Попова зазначає, що далекобійна авіація після ракетоносіїв морського базування завдавала нам найбільшої шкоди.

"Ми спочатку потопили крейсер "Москва", ще низку кораблів, які могли бути носіями ракет типу "Калібр". Тепер настала черга стратегічних бомбардувальників далекобійної авіації. Зменшення ракетоносіїв знижує можливості РФ для атак на нашу країну. Тим самим зменшуються ризики ударів нашими цивільними об'єктами, включаючи енергетичну інфраструктуру", – пояснює експерт.

За її словами, будь-який із військових аеродром, будь-який стратегічний бомбардувальник, корабель-ракетоносій противника – легітимна мета для України.

"У ракетному обстрілі нашої країни в понеділок мало брати участь на 6 чи 8 стратегічних бомбардувальників більше. Тобто так чи інакше постраждала саме така кількість російських літаків, які не змогли бити по наших містах, – наголошує Тетяна Попова. – І у стратегічному сенсі така атака на ворожі аеродроми – мала успіх справді не менший, ніж потоплення крейсера "Москва". І точки зору практичної, і з моральної. Ми вкотре показали світові, що Росію треба не боятися, а бити. Бити, зокрема, на її території".


Найважливішим є той факт, що такі удари по літаках, кораблях та складах ракет зменшують кількість потенційних обстрілів української інфраструктури та цивільних об'єктів

На думку телеведучого та продюсера Ігоря Кондратюка, такі атаки стали можливими, тому що ГУР, ЗСУ та інші підрозділи Сил Оборони України знайшли ресурси – матеріальні (дрони, виконавці, можливо ДРГ біля російських аеродромів) та моральні.

"У сенсі – наші наважилися атакувати критичні для окупантів об'єкти далеко у глибині країни-окупанта, – пояснює він. – Найважливішим, на мою думку, є той факт, що такі удари по літаках, кораблях та складах ракет зменшують кількість потенційних обстрілів української інфраструктури та цивільних об'єктів. Вангую, що таке полювання за літаками супротивника продовжуватиметься багатьма засобами".

Ігор Кондратюк вважає, що без роззброєння Росії її не перемогти.

"Ця імперська гідра продовжуватиме періодично йти війною на Україну. І не лише на Україну. Тому необхідно максимально знищувати всі передові російські засоби ведення війни", – впевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ЗСУ розповіли, що після вибухів на військових аеродромах варто чекати від Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини