Головна Новини Суспільство Війна з Росією "Великороси та малороси": патріарх Кирило заговорив термінами імперської Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

"Великороси та малороси": патріарх Кирило заговорив термінами імперської Росії

У своїй великодній проповіді

16 квітня 2023, 09:20
Поділіться публікацією:

У своїй великодній проповіді патріарх Російської православної церкви Кирило назвав росіян та українців нащадками "єдиної Русі", а нинішню війну міжусобною бранню — терміном часів феодальної роздробленості. При цьому стосовно двох народів він ужив визначення пізнішого, царського, періоду — "великороси" та "малороси". Про це повідомляють "Коментарі".

"Великороси та малороси": патріарх Кирило заговорив термінами імперської Росії

РПЦ та Путін підтримують один одного

"Сьогодні на землі нашій, руській, історичній, відбуваються важкі події. Можна сказати, міжусобна брань, — заявив Кирило. — І сьогодні звертаюся і до росіян, і до українців. Особливо звертаюся до тих, хто не з власної волі виявився залученим до цього конфлікту. Ми повинні силою нашої молитви і нашими добрими справами, і нашим добрим цілепокладанням зробити все, щоб якнайшвидше цей конфлікт зупинився, щоб мир і спільне добре життя, братерські відносини знову з'єднували міцно-міцно наші народи, які колись були єдиним народом єдиної Русі. Сьогодні про це буде моя особлива молитва, і я просив би вас усіх приєднатися до цієї молитви, щоб Господь благословив землю Руську. Коли я говорю "руську", я маю на увазі Русь, з якої вийшли і великороси, і українці-малороси, та інші народності, але та сама Русь, з якою всі ми пов'язані історично, духовно і, якщо хочете, цивілізаційно. Хай допоможе Господь нам, пройшовши тими випробуваннями, які зараз мають місце, знову набути мир, взаємної поваги, згоди, здатності жити і працювати разом, влаштовуючи наше спільне майбутнє. Нехай Господь зберігає землю Руську, нехай Господь зберігає всі народи, які історично живуть на цій величезній частині суходолу. Нехай Господь зберігає наші країни, нехай зміцнить мир і любов у відносинах між нами".

Терміни "великороси" та "малороси" спочатку не мали зневажливого по відношенню до України та українців значення. Проте їх використовували під час царської Росії для ілюстрації теорії "триєдиного народу", що складається, на думку царедворців і російських шовіністів, з великоросів, білорусів і малоросів. Ця теорія активно використовувалася для доказу неможливості існування окремої української держави та окремого від Росії існування України. Ця теорія перегукується з історичними поглядами глави нинішньої Росії Володимира Путіна, який заявляв, що "Україну придумав Ленін", українські землі — "історична Росія", а росіяни та українці — "єдиний народ". Вони стали ідеологічною основою для розв'язання нинішньої війни та скоєння Росією військових злочинів проти України та українців.

Тим часом, у великодню ніч ворог обстріляв церкву.

Вчені показали справжній вигляд обличчя Ісуса.

Японії зробила несподіваний крок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

сергей

16 грудня 2023, 17:58

когда сказали одно а сделать одно или другое


Новини