Головна Новини Суспільство Війна з Росією Великий наступ: чи готова Росія йти ва-банк – чому знову заговорили про переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Великий наступ: чи готова Росія йти ва-банк – чому знову заговорили про переговори

Говорячи про новий масований наступ, Росія й надалі може дотримуватись тактики позиційного тиску

7 лютого 2023, 12:14 comments1424
Поділіться публікацією:

Росія продовжує масовані атаки на Донеччині, особливо на Бахмутському напрямку. Питання забезпечення сил оборони необхідним озброєнням та боєприпасами обговорили у понеділок президент України, представники РНБО, ОП, військові та силовики на Ставці верховного головнокомандувача. Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов зазначив, що не секрет – Путін наказав окупаційній армії якнайшвидше захопити Донецьку та Луганську області. При цьому РФ не припиняє спроби посадити Україну за стіл переговорів на своїх умовах. У відповідь ми висуваємо свої. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Росія зараз йде у ва-банк у війні, маючи намір перехопити ініціативу. Чи справді Кремль іде ва-банк? Про що говорить те, що відбувається на фронті? Як події можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Великий наступ: чи готова Росія йти ва-банк – чому знову заговорили про переговори

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Кремль навряд чи робитиме ставки на великий наступ з усіх боків у стилі "останнього вирішального бою"

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розмірковує так:

"Кремль навряд чи піде ва-банк. Це не стиль Путіна, не стиль того, що відбувається зараз на досить специфічному театрі воєнних дій – за умов міської агломерації, що маємо на Донеччині. Там непросто наступати. Навколо міська забудова, особливий рельєф місцевості, величезні скупчення збройних сил. І, схоже, РФ і надалі дотримуватиметься тактики позиційного тиску. Не великих наступів, а видавлювання".

У свою чергу, продовжує експерт, ЗСУ досить грамотно тримають оборону, стримують наступ переважаючих сил противника. До того ж, у росіян явно не так багато сил і засобів, щоб зараз іти в наступ на всьому фронті, піднімаючи ставки до небес.

"Схоже, у Путіна розуміють, що можлива наступна ситуація: російська армія йде ва-банк, наступає широкомасштабно, ми її стримуємо (як уже було), наступ видихається, сили виснажуються, а ЗСУ, отримавши важку бронетехніку, фактично сформувавши нові бронетанкові війська, пройшовши відповідне навчання – йдуть у контрнаступ. І ставка РФ на "великий наступ" б'ється досить ефективно. Не одразу, але – б'ється. Тому російське вище військово-політичне керівництво не суттєво змінюватиме військову тактику, оперативні плани, яких дотримувалися раніше", – прогнозує Вадим Карасьов.

Він зазначає, що війна йде у стилі позиційних фронтів, а не великих наступальних сухопутних операцій (за рідкісними винятками).

"Просування з боку російських військ останнім часом – мінімальне. До кілометра при великих втратах. Тому що, повторюся, природний ландшафт, особливості міської забудови, досить грамотно збудована оборона з боку більш мотивованих українських воїнів. Для порівняння – під час війни у пустельному Іраку передові тактичні групи США щодня долали 240 км у березні-квітні 2003 року. А на Донбасі росіяни місяцями б'ються за лічені кілометри. З мінімальними успіхами за максимальних втрат. Маючи значну перевагу у вогневій могутності (артилерія), у чисельності військ", – наголошує експерт.

Тож, зазначає він, Кремль навряд чи робитиме ставки на великий наступ з усіх боків у стилі "останнього рішучого бою", який у результаті може призвести до розгрому російського військового угруповання. Швидше на те, що, з погляду російського військового керівництва, приносить хоч мінімальну, але ефективність. А саме – поступовий тиск та видавлювання ЗСУ із промислових агломерацій Донбасу. Як було в стертому з лиця землі Соледарі, як відбувається зараз у Вугледарі та Бахмуті.

"У свою чергу, ми можемо відповісти разючими контратаками, як відбувалося восени у Харківській області, у частині Херсонської. Не секрет, що ЗСУ збирають ударне угруповання для контрнаступних дій. Де і коли побачимо за фактом", – констатує Вадим Карасьов.

РФ намагається утримати сухопутний коридор до Криму через окуповані українські материкові території

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена, що про переговори поки що точно не йдеться.

"Але те, що Росія де-факто вже перейшла в наступ, підтверджують і військові, і українська влада. Одним із показників інтенсивності збільшення бойових дій є кількість обстрілів. І всі зведення демонструють, що за останні тижні на певних ділянках фронту росіяни збільшили обстріл у рази", – наголошує аналітик.

Вона вважає, що РФ використовує той тимчасовий люфт, який має до надходження в Україну сучасних видів озброєння – танків, бронетехніки, далекобійної артилерії тощо (на наступному "Рамштайні", в середині лютого, можуть обговорюватися вже й постачання бойової авіації).

"Все це вимагає часу і щодо доставки, і щодо навчання (як мінімум – кілька тижнів). Відомо, що навчання українські військові вже проходять у Німеччині, Польщі, США, Великій Британії. І, швидше за все, на фронті ми нове озброєння та навчених воїнів побачимо не раніше за весну. Поки що цього не сталося, Кремль хоче "задавити кількістю". Захопити ще більше території, можливо, повернувши під свій контроль те, що ЗСУ вдалося відбити під час осіннього контрнаступу. Саме з цим пов'язана інтенсифікація воєнних дій", – пояснює Олеся Яхно.

За її словами, Україна не може перейти в контрнаступ, поки ми не отримаємо сучасне озброєння та навчені екіпажі (що розумно). Росія ж, поки цього не сталося, намагається максимально покращити своє становище на полі бою. Незважаючи на жертви.

"Ми бачили по боях у районі Соледара, Бахмута, що спершу окупаційна армія випускає "вагнерівців" (особливо завербованих зеків), які йдуть як "гарматне м'ясо". Потім, по їхніх трупах, йдуть уже професійні найманці та власне кадрова армія, намагаючись просуватися вперед. Тактика РФ у зимовий період саме така: завдавати масованих ракетних ударів по нашій енергетичній інфраструктурі, сподіваючись таким чином посіяти хаос (що не спрацювало), а також спроби захоплення нових територій, незважаючи на втрати (що в російських історичних традиціях). Росія, схоже, зважила на попередні помилки – одночасного наступу з різних сторін. І зараз за допомогою пропаганди, маневрів намагається ввести нас в оману ризиком нападу, наприклад, з боку Білорусі. Тим самим змушуючи нас постійно тримати нашу ППО, якусь кількість військ на північному напрямку. Сама ж країна-агресор зосередила увагу на Донецькій та Луганській областях. Йдеться не так про бажання їх захопити, як про важливість для РФ зберегти сухопутний коридор у Крим через окуповані українські материкові території, – зазначає аналітик. – Українська влада акцентує, що той самий Бахмут, де вже майже півроку йдуть запеклі бої, ми здавати не мають наміру. І це зрозумілі меседжі. Ну а з боку наших західних партнерів все частіше звучать також логічні меседжі. А саме – що ЗСУ розумніше перейти в контрнаступ, коли ми матимемо всі обіцяні нові види озброєння, надійніше ППО".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Кремлі знову зіпсують через постачання зброї Україні: про що це говорить.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини