Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україні створять Сили безпілотних систем: про що говорить рішення та чи вплине воно на перебіг війни
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні створять Сили безпілотних систем: про що говорить рішення та чи вплине воно на перебіг війни

Дрони вже змінили докорінно тактику сучасної війни

7 лютого 2024, 12:44
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким у структурі ЗСУ буде створено новий вид військ – Сили безпілотних систем. Як оцінюєте це рішення? Яка роль безпілотників у сучасній війні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

В Україні створять Сили безпілотних систем: про що говорить рішення та чи вплине воно на перебіг війни

В Україні створять сили безпілотних систем. Фото: з відкритих джерел

Рішення президента своєчасне

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вітає рішення президента щодо створення нового виду військ.

"За такими новими високотехнічними, високотехнологічними засобами ураження ворога як безпілотники – майбутнє світових воєн. Те, що розвиток військового мистецтва йде саме в цьому напрямі, вимагає від армій світу створення певного, специфічного роду військ – як ті ж таки Сили безпілотних систем", – пояснює полковник.

Він зазначає, що у багатьох наших з'єднаннях та підрозділах є спецпідрозділи, які мають на озброєнні саме безпілотне обладнання. І саме вони багато в чому розробляють та використовують нову тактику, відточують оперативне мистецтво шляхом проведення операцій за допомогою дронів.

"Власне всі бойові операції, де використовуються різні види та роди військ, зараз враховують застосування безпілотних апаратів (і повітряних, і наземних, і водних, і підводних). Тож рішення – своєчасне. Тим більше що Україна – в авангарді розвитку таких видів війни", – констатує Влад Волошин.

Створення сил безпілотних систем – одне з винятково позитивних рішень останнього часу

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання), екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера міркує так:

"Дрони змінили докорінно тактику сучасної війни. Можна сказати — і багато в чому вплинули на її стратегію. З'ясувалося, що методи та тактика ведення бою не лише Другої світової, а й наступних масштабних конфліктів перестали бути ефективними. Артилерія, яка вважалася основним засобом ураження, поступилася своїм лідерством безпілотним системам. Їхня точність і здатність вражати не лише техніку, а й живу силу показала важливість цього виду зброї".

Тому, констатує нардеп, створення окремого виду військ – своєчасний захід. Але тут, наголошує він, необхідна координація за багатьма напрямами:

— підготовка персоналу;

— розподіл підрозділів по військах і не тільки сухопутним, що дозволить рівномірно забезпечити фронт наявністю цього виду зброї по різних підрозділах;

– упорядкувати та посилити контроль, що дозволить призвести до плановості закупівлі дронів.

"Створення сил безпілотних систем – одне з винятково позитивних рішень останнього часу, – упевнений Сергій Магера. – Сподіваюся, що зі створенням відповідних підрозділів піде в минуле хибна практика використання підготовлених бійців-пілотів дронів у штурмах. Що виключить їхню втрату та посилить боєздатність ЗСУ".

Світ не стоїть на місці, технології не стоять на місці

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає дуже позитивною новину про створення у структурі ЗСУ Сил безпілотних систем.

"Світ не стоїть на місці, технології не стоять на місці. Ми побачили ефективність безпілотників як на суші, так і на морі та повітрі. Україна зараз стає флагманом не лише вироблення глобальної моделі нової системи безпеки (формула миру президента Зеленського), а й всесвітнім хабом направлення мілітарі. Тут вам і західні озброєння, свої технології, і спільне виробництво. А тепер ще й новий вид військ", – зазначає експерт.

Вона наголошує, що росіяни також роблять ставку на дрони. З їхньою допомогою проводяться практично щодобові атаки. А сьогодні був черговий комбінований удар – ракети та дрони. Тим важливіше, наголошує Катерина Коваль, Україні як зміцнювати свої ППО, так і збільшити виробництво, закупівлю та використання безпілотників.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові заяви Зеленського: до якого кроку готовий президент і чи це виправдано.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини