Головна Новини Суспільство Війна з Росією В історії про «брудну бомбу» поставлено крапку: як подолати ядерний та енергетичний шантаж РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

В історії про «брудну бомбу» поставлено крапку: як подолати ядерний та енергетичний шантаж РФ

МАГАТЕ своєю місією лише підтвердило очевидне – що жодної "брудної бомби" Україна не виробляє та не планує виробляти. Росія використала тему "брудної бомби" для ведення власної гри

4 листопада 2022, 13:40 comments2412
Поділіться публікацією:

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірки на трьох об'єктах в Україні на запрошення Києва, щоб зірвати дезінформаційну кампанію Росії щодо "брудної бомби", — за даними МАГАТЕ, ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів не виявлено. На цьому, серед іншого, наголосив президент України Володимир Зеленський. Тим часом, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що російська влада може висувати умови для негайного переведення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) до російської енергосистеми. Як можуть події навколо російського ядерного та енергетичного шантажу розвиватися далі? Чи є можливість збити цю хвилю, як вдалося урезонити РФ, яка намагалася вийти із зернової угоди? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

В історії про «брудну бомбу» поставлено крапку: як подолати ядерний та енергетичний шантаж РФ

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

Питання ядерного шантажу та безпеки ЗАЕС буде актуальним до повної її деокупації

Політичний експерт Олександр Антонюк не сумнівається, що російський шантаж навколо ЗАЕС розвиватиметься за синусоїдальною шкалою, з перманентними загостреннями чи затишшям.

"Усі спроби Кремля змусити цивілізований світ та Україну погодитися на ультиматум будуть безуспішними, – вважає експерт. – ЗАЕС окупована РФ, тож усю відповідальність за її цілісність, функціонування та безпеку несуть саме і виключно російські окупанти".

За словами Олександра Антонюка, питання ядерного шантажу та безпеки ЗАЕС буде актуальним до повної її деокупації та повернення нашого контролю.

"Очевидно, що саме силовий, військовий – методичний та системний – тиск з нашого боку та за підтримки наших партнерів є запорукою успішної деокупації ЗАЕС, як і всіх окупованих територій України. Підтвердженням моїх слів є зерновий кейс: оновлена угода Україна – Туреччина – ООН, в якій РФ є за фактом зайвим елементом. А після проваленого шантажу керівництво Кремля має вигляд побитого собаки. Російські терористи розуміють виключно мову сили, тому реакція та подальші дії з нашого боку та учасників ООН мають відповідати комплексному алгоритму боротьби з тероризмом!", – резюмує експерт.

Росія не зупинить ядерний тероризм

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"МАГАТЕ своєю місією лише підтвердило очевидне – що жодної "брудної бомби" Україна не виробляє та не планує виробляти. Росія використовувала тему "брудної бомби" для ведення власної гри, в якій вона займається ядерним тероризмом, постійно натякаючи на можливість застосування ядерної зброї, намагаючись одночасно перекласти за це відповідальність на Україну. На висновках МАГАТЕ наголосив і президент Зеленський, вказавши, що результат був очевидний".

Зрозуміло, продовжує експерт, що Росія не зупинить ядерний тероризм. На жаль, тут приклад вирішення ситуації із "зерновим коридором" не буде моделлю, за якою вдасться вирішити цю ситуацію, вважає він.

"У випадку "зернового коридору" РФ, яка втратила міць власного флоту, втратила флагман, будучи вимушеною зробити "жест доброї волі" з острова Зміїний, довелося визнавати реальний стан справ. Те, що росіяни спочатку "вийшли" з угоди, а потім "повернулися", стало результатом очевидного: "зернова угода" може працювати і без РФ. А країні-агресорові просто нема чим цьому протидіяти, – пояснює Петро Олещук. – Тому Росія вигадала історію, що начебто Україна "взяла письмові зобов'язання" не атакувати російський флот через "коридор". Хоч жодних подібних зобов'язань Україна, звісно, не брала. Просто Кремль намагається робити гарну міну за поганої гри. У разі ядерного шантажу поки, на жаль, таких ефективних засобів тиску на Росію немає. Але, безумовно, світ має жорсткіше тиснути на Кремль у цих питаннях, щоб досягти якогось ефекту".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні спалахує: де на фронті найбільше "спекотно" – що відбувається в районі Херсона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини