Головна Новини Суспільство Війна з Росією Управління дронами та мінна безпека: до чого збираються готувати школярів в Україні та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Управління дронами та мінна безпека: до чого збираються готувати школярів в Україні та РФ

Враховуючи реалії, українцям краще бути завжди готовими до війни, надто дорого вже обійшлася та обходиться неготовність

3 серпня 2023, 14:45
Поділіться публікацією:

З нового навчального року в українських школах у рамках уроку "Захист України" вивчатимуть домомедичну допомогу, мінну безпеку, управління дронами та орієнтування на місцевості. А в Росії школярів з 1 вересня почнуть навчати основ бойового застосування безпілотників. Про що свідчать дані тенденції? До чого вони можуть призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Управління дронами та мінна безпека: до чого збираються готувати школярів в Україні та РФ

Навчання школярів. Фото з відкритих джерел

Такі уроки – це своєрідне патріотичне виховання, але багато залежить від того, чим їх наповнюватимуть

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко розмірковує так:

"Те, що в нас вводитимуть зазначені дисципліни у школах – ідея хороша. Деяка основа медицини буде корисною, незалежно від того, є війна чи ні. Як і навички орієнтування на місцевості. В епоху навігаторів діти, молодь взагалі розучилися знаходити дорогу. А так їх цьому повчать, що корисно та цікаво. Щодо дронів – це хоч якась технічна освіта. Зрозуміло, що не всі захочуть управляти безпілотниками, але розуміння суті процесу, вміння сяк-так розбиратися в тому, як влаштований дрон, куди що вставити — потрібна навичка. Незалежно від того, переможемо ми вже за пару днів чи війна затягнеться на роки".

Крім того, продовжує експерт, такі уроки – це своєрідне патріотичне виховання. Але тут, наголошує він, все залежить від того, чим їх наповнюватимуть. Від конкретного викладача.

"Адже деякі, на жаль, викладають так, що діти потім ненавидять, наприклад, історію чи літературу все життя. Суть патріотичної частини дуже залежить саме від персоналії вчителя, – наголошує Андрій Єрьоменко. – Що стосується навчання безпілотній справі юних росіян, стосовно них можна сказати те саме, що сказано вище. Але я сподіваюся, що інженерні навички, які отримають їхні школярі, навчаючись керувати дронами, будуть застосовувати вже у мирній країні та для мирних завдань".

У намірі Кремля навчати школярів основам бойового застосування безпілотників проглядається якийсь підтекст далекоглядного психологічного впливу

Засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у низці телепроектів Олена Рихальська вважає, що з погляду психології такі уроки – великий плюс.

"Багато дітей бояться того, що відбувається. Не всі батьки можуть їм щось пояснити, – наголошує вона. – А, коли школярів переводять у сприйняття дронів, надання першої медичної допомоги, мінної небезпеки – щодо того, що вони можуть якось впливати на ці процеси, може допомогти, – з'являється можливість через дію нівелювати власну тривогу. Ця переробка негативної енергії, емоції через дію. Те, що в психології завжди вважалося одним із найефективніших способів. За принципом – якщо я можу допомогти комусь, то я вже допоміг собі".

Що стосується наміру навчати російських школярів бойовому застосуванню дронів, тут, зізналася Олена Рихальська, не зовсім зрозумілий сенс такої педагогічної орієнтації.

"З одного боку – навіщо навчати дітей, які не можуть випробувати свої навички у дії? З іншого боку – нічого в РФ просто так не робиться. Отже, існує психологічний підтекст для дітей, – вважає психолог. – Одна річ просто говорити – "Україна погана". Це вербаліка, вона проходить емоційні фільтри, і далеко не всіма може бути сприйнята. І зовсім інше – намагатись змінити психіку дитини, коли вона тільки формується, через дію. І тут проглядається якийсь підтекст далекоглядного психологічного впливу російських дітей. Які, коли виростуть і підуть до армії, не будуть аналізувати свої дії (що зараз ще є), а стануть просто керованою масою. Готової творити проти України будь-яке зло".

Українців слід готувати до захисту країни вже зі шкільної лави

Експерт Українського інституту політики, педагог із багаторічним стажем Микола Спіридонов до запровадження уроку "Захист України" ставиться позитивно. Тому що це потреба, пояснює він. Україна має агресивну сусідку, яка має в рази більше населення. І українські школярі мають отримувати основи військової підготовки. Це життєва потреба.

"Слід також посилити у школах викладання такого предмета як „Історія України”, посилюючи рівень підготовки відповідних вчителів. Школярі повинні мати відповідну ідеологічну підготовку, що ґрунтується на історичних фактах", – вважає експерт.

Він звертає увагу, що після відкритої російської агресії проти України світ загалом мілітаризується.

"І у Польщі армію збираються подвоїти. У багатьох країнах ЄС (і не лише там) повертають обов'язкову службу в армії, різко збільшують військові бюджети, – зазначає Микола Спіридонов. – Щодо України, то навіть після нашої перемоги доведеться постійно бути напоготові. Росія з географічної карти нікуди не подінеться. Тому українців слід готувати до захисту країни вже зі шкільної лави. За принципом "хочеш миру – готуйся до війни". І нам, з огляду на реалії, краще бути завжди готовими. Занадто дорого вже обійшлася і обходиться неготовність".

Що стосується Росії – там давні традиції мілітаризації середньої освіти, наголошує експерт. Тут РФ — абсолютна правонаступниця СРСР.

"Наскільки буде ефективним подібне дронове навчання в РФ – сказати складно. Якщо в Україні точно є серйозні фахівці з дронів, які пройшли навчання, в тому числі на Заході, то у РФ традиційно ставка більша на кількість, ніж на якість, – аргументує Микола Спіридонов. – Сподіваюся, що застосування дронів та розвиток цих технологій в Україні буде ефективнішим, ніж у країні-агресорі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим небезпечна позиція США щодо РФ – які перспективи отримання ЗСУ F-16 та ATACMS.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини