Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україні потрібно дві сотні літаків: Стало відомо які і коли їх чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні потрібно дві сотні літаків: Стало відомо які і коли їх чекати

Найімовірнішим кандидатом на заміщення старих радянських літаків у ЗСУ є F-16

22 лютого 2023, 16:12
Поділіться публікацією:

Для України перспектива отримання танків була тільки початком. Тепер на міжнародному рівні ведуться внутрішні дебати про постачання бойових літаків, пишуть "Коментарі" з посиланням на FREEДОМ.

Україні потрібно дві сотні літаків: Стало відомо які і коли їх чекати

постачання винищувачів Україні

Питання про постачання сучасних винищувачів порушувалося Києвом від самого початку війни. Зараз, за оцінками Повітряних сил України, для захисту неба необхідно близько 200 багатоцільових літаків.

“Зрозуміло, що ми не зможемо отримати все відразу, але поетапний перехід на новий багатоцільовий літак — вимога часу. Наразі найімовірнішим кандидатом на заміщення старих радянських літаків є саме F-16, тому що на це є певні об’єктивні причини. І це не одноосібне рішення, ведуться постійні консультації з партнерами”, — пояснив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Літак F-16 оснащений широким спектром засобів ураження: може завдавати ударів як по наземних цілях, а це склади боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів, укріпрайони та бронетехніка противника, так і вражати всі види аеродинамічних цілей. Це ракети, літаки, вертольоти і дрони-камікадзе. Перевага в повітрі дасть змогу Україні успішно проводити наземні операції. У тому числі з деокупації територій.

Наразі питання про передачу Києву літаків з неможливого перейшло в стадію обговорюваного. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники Альянсу не втручатимуться у війну, яку Росія розв’язала проти України, але можуть надати Україні сучасні бойові літаки для самозахисту.

“Тривають постійні обговорення і розмови всередині НАТО щодо того, які типи військових систем ми повинні передати. Тривають дискусії щодо питання про літаки”, — сказав Столтенберг.

Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з європейськими лідерами у Британії та Франції 8 лютого зміг переконати Олафа Шольца та Еммануеля Макрона надати далекобійні ракети та літаки для України. Французький і німецький лідери запевнили, що надаватимуть підтримку стільки, скільки буде потрібно.

“Ми також хочемо висловити свою непохитну підтримку Україні в цій війні, яку ведуть за кілька тисяч кілометрів від Парижа, разом ми повинні відстоювати ідеї, які і прості, і суттєві. Україна може розраховувати на Францію, її європейських партнерів та її союзників у перемозі у війні. Росія не може і не повинна перемогти”, — заявив Макрон.

Щодо можливих термінів постачання винищувачів F-16, у Повітряних силах України кажуть, що спочатку має бути ухвалене відповідне рішення на найвищому рівні. І зараз робити будь-які прогнози — не коректно. Але постійний діалог із союзниками допоможе наблизити цей момент.

“Я думаю, що наше танкове лобі тепер перебудується на авіаційне лобі, і ми будемо дотискати ці питання. Тому, що це дуже важливо для нас, отримати F-15, F-16. Це мультифункціональні літаки, які можуть виконувати завдання як ППО, і збивати ракети, які летять в Україну. Так і прикривати наші наземні з’єднання”, — каже народний депутат України, голова постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

Українські пілоти та інші фахівці готові до навчання на сучасних західних винищувачах, а профільні відомства вже займаються адаптацією інфраструктури.

Раніше "Коментарі" писали, що Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що західні країни дозріли до передачі бойових літаків Києву. На думку міністра, питання буде остаточно вирішено протягом одного-двох місяців.

Як йшлося на порталі "Коментарі", Захід, швидше за все, зволікає з передачею Україні літаків на користь іншого озброєння. Країни-партнери витримують час, аби ЗСУ підготувалися до контрнаступальних дій. Українська розвідка вже використовує американські гелікоптери.

Читайте також на порталі "Коментарі" — літаки – не танки: Як просуваються обіцяні постачання винищувачів для ЗСУ.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини