Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна отримає західну авіацію, – Жданов
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна отримає західну авіацію, – Жданов

Стало відомо, коли Києву все ж очікувати авіацію від Заходу

15 лютого 2023, 19:49 comments1484
Поділіться публікацією:

Захід, швидше за все, зволікає з передачею Україні літаків на користь іншого озброєння. Країни-партнери витримують час, аби ЗСУ підготувалися до контрнаступальних дій. Про це в Телеефірі розповів військовий експерт Олег Жданов, пишуть "Коментарі".

Україна отримає західну авіацію, – Жданов

Військовий експерт розповів коли ЗСУ отримають іноземні винищувачі

За словами військового експерта, питання надходження стратегічної авіації від західних країн-партнерів вже на часі. І власне закриту частину офіційної зустрічі у форматі "Рамштайн", що залишилася за зачиненими дверима, можна вважати більш продуктивною.

"Рамштайн", на мій погляд, вдалий тим, що ми маємо консолідацію зусиль наших країн-партнерів у плані підготовки контрнаступу з боку України, – наголосив він. — Захід сподівається на те, що за декілька місяців ЗСУ будуть готові до початку контрнаступальних операцій на одному, а, можливо, і на більшій кількості напрямів".

Олег Жданов розповів, що країни-партнери поки у пріоритет ставлять своєчасне надання Україні достатньої кількості боєприпасів, бронетехніки, танків і артилерії. Військовий експерт розказав, що гучні промови про забезпечення авіацією теж лунають. Тож питання про їхню передачу обговорювалося в колі міністрів оборони під час зустрічі в Брюсселі.

"У нас вже такий мем з’явився: "Літаки сьогодні не на часі". Бо вони будуть на часі, коли ми будемо готові до контрнаступу", – зауважив Жданов.

Він переконаний, що саме тоді західні літаки з’являться в лавах ЗСУ. Зокрема, мовиться і про МіГ-29, які зберігаються наразі на базі у "Рамштайн". До того ж саме Словаччина перед "Рамштайном" заявляла, що перемовини наразі йдуть і вони вже добігають кінця з позитивними новинами.

"Цілком можливо, що їх можуть передати найближчим часом", – повідомив Жданов і додав, що такі винищувачі є у Польщі та Словаччини. 

Літаки F-16 можуть працювати як винищувачі-перехоплювачі в комплексі з Patriot і Mamba SAMP-T. Поки що ж західні партнери збираються передати Силам оборони Україні щонайменше 3 комплекси Patriot і 1 Mamba SAMP-T.

"Вони не тільки можуть боротися з балістичними ракетами, але і здатні захистити аеродром, якщо на ньому будуть базуватися F-16, – наголосив він. — Я би пов’язав прибуття Patriot і 1 Mamba SAMP-T в Україну із появою західних зразків авіації, тому як тільки вони стануть на бойове чергування, слід очікувати і появу західних літаків".

А ще, західні країни планують передати Україні до кінця року три системи IRIS-T. Тобто, в сумі на озброєнні ЗСУ мало б бути їх чотири. Німеччина веде перемовини зі Швецією стосовно викупу у них комплексу IRIS-T. Тож два комплекси, які значно посилять ППО, німецькі партнери будуть готові передати Україні вже в березні. Щодо третього – питання часу.

Олег Жданов не оминув й такого нюансу: Під час "Рамштайну" міністр оборони США Ллойд Остін обмовився стосовно ракет. Він сказав, що не може надати нам далекобійні ракети ATACMS, тому що їх обмаль у самих США. Втім, назвав 4 країни, які мають достатню кількість таких ракет. Можна вважати, що Пентагон не заперечуватиме, якщо одна з цих чотирьох країн або всі разом нададуть ЗСУ певну кількість ракет ATACMS. На думку військового експерта, єдина важлива річ для України в цій ситуації – американське виробництво.

Як писали "Коментарі", Міністр оборони Ллойд Остін озвучив позицію США щодо винищувачів для України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - перші результати "Рамштайну-9": Що втішного для України, а що не дуже.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини