Головна Новини Суспільство Війна з Росією Літаки – не танки: Як просуваються обіцяні постачання винищувачів для ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Літаки – не танки: Як просуваються обіцяні постачання винищувачів для ЗСУ

В очікуванні чергового "Рамштайну" очільники оборонних відомств України та США обговорили нагальні потреби

13 лютого 2023, 15:45
Поділіться публікацією:

Дискусія про бойові літаки розпочалася, і вона обіцяє бути складнішою, ніж із танками. У Брюсселі заплановане засідання контактної групи “Рамштайн”. Цього вівторка, 14 лютого, представники понад 50 держав світу зберуться, аби обговорити питання потенційного постачання озброєння для України. Про те, що потрібне у першу чергу, міністри оборони Сполучених Штатів та України поговорили вихідними телефоном, пишуть "Коментарі" з посиланням на ТСН.

Літаки – не танки: Як просуваються обіцяні постачання винищувачів для ЗСУ

У Брюсселі вирішуватимуть долю технічної військової підтримки Києва

Очільники оборонних відомств України та США Олексій Резніков  та Ллойд Остін мали телефонну розмову напередодні чергового “Рамштайну”. Пентагон здебільшого наперед нічого не розказує, максимум – натякає, про ті види озброєння, які обговорюються, чи плануються до постачання. Проте, не цього разу. У Міністерстві оборони США поінформували, що зараз обговорюють засоби протиповітряної оборони та артилерію, якої потребують ЗСУ. Окремо говорили про пришвидшення вже обіцяних у січні надходжень військової техніки. Рєзніков розповів колезі про актуальну ситуацію на фронті.

Що ж до бойових літаків для України, то обговорення розпочалася, але воно обіцяє бути проблемнішим, аніж із танками. Найбільшими союзниками Києва, що педалюють питання необхідності винищувачів ЗСУ, є країни Балтії. При тому, що навіть президент Польщі Анджей Дуда засумнівався і заговорив про необхідність колективного рішення НАТО, а не окремих держав. За його словами, є серйозні вимоги до технічного обслуговування F16, якщо вони будуть десь дислоковані. Мова і про самі літаки, і ремонт, і технічну базу, і обслуговування. 

У своєму минулотижневому турне Європою Президент України Володимир Зеленський із рук в руки передав колегам переліки озброєння, які потрібні Силам оборони.

І вже сьогодні, стало відомо, що країни НАТО зможуть надати сучасні літаки Україні для самооборони. "Союзники НАТО не втручатимуться у війну, яку Росія розв'язала проти України, але Альянс може надати Україні сучасні бойові літаки для самозахисту", — під час пресконференції в Брюсселі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", американський генерал розповів про рецепт швидкої перемоги для України. Колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес стверджує, що з винищувачами, Україна змогла б здобути перемогу до кінця року, тоді як без них війна триватиме ще 3-5 років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини