Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Путіна заявили за яких умов готові "підтримувати територіальну цілісність" України
commentss НОВИНИ Всі новини

У Путіна заявили за яких умов готові "підтримувати територіальну цілісність" України

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія підтримує цілісність України, але є нюанс

23 вересня 2023, 23:17 comments2764
Поділіться публікацією:

Росія готова поважати територіальну цілісність України, але за дотримання низки умов: нейтрального позаблокового статусу країни, особливого статусу російської мови та інших прав нацменшин. Про це, як повідомляють "Коментарі", заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, посилаючись на Декларацію про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, яку, мабуть, помилково сплутав з Актом проголошення незалежності України.

У Путіна заявили за яких умов готові "підтримувати територіальну цілісність" України

Лавров

"Безумовно, ми ще 1991 року визнали суверенітет України на основі Декларації про незалежність, яку Україна ухвалила, виходячи з Радянського Союзу. У декларації багато що записано доброго, у тому числі, що вони поважатимуть права національних меншин, поважатимуть права російської мови та інших мов, російська там прямо згадана. Потім усе це увійшло до конституції України", — сказав Лавров.

Окремо путінський міністр наголосив на позаблоковому статусі України.

"Але в Декларації незалежності було одним із головних для нас моментів, що Україна буде позаблоковою країною, не вступатиме ні в які військові альянси. У тій редакції, за тих умов ми територіальну цілісність Україна підтримуємо", — несподівано заявив Лавров, який перед цим заявляв, що доля України має вирішитися "на полі бою".

Нагадаємо, що у Декларації про державний суверенітет України сказано про "намір стати в майбутньому" нейтральною державою:

"Українська РСР урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї", — сказано у Декларації. За словами її авторів, таким чином українські депутати хотіли унеможливити інтеграцію України в будь-які форми військово-політичного союзу в рамках СРСР.

Втім, останнє речення тексту цього документа каже: "Принципи Декларації про суверенітет України використовуються для укладання союзного договору".

Тим часом, у Зеленського готуються до найгірших сценаріїв.

У Севастополі екстрено перевіряють укриття: подробиці.

А Зеленський провів несподівану зустріч в аеропорту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини