Головна Новини Суспільство Війна з Росією У чому останній місяць літа може стати вирішальним: серпневий прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому останній місяць літа може стати вирішальним: серпневий прогноз

В експертних колах третій місяць літа називають гарячим і тут на перше місце виходять не температурні параметри, а прогноз тих подій, які очікуються дуже скоро

31 липня 2022, 15:15 comments1554
Поділіться публікацією:

Видання "Коментарі" вирішило підготувати для читачів серпневий прогноз, поцікавившись у експертів, чого і чому чекаємо на внутрішньополітичному, зовнішньополітичному напрямах, а також на фронті? Аналітичні відповіді на ці запитання читайте у нашому матеріалі.

У чому останній місяць літа може стати вирішальним: серпневий прогноз

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Росія у серпні буде більш зосереджена на обороні, ніж на просуванні вперед

Політолог Дмитро Воронков вважає, що на фронті в останній місяць літа очікується наступ ЗСУ на півдні, аж до звільнення Херсона.

"Є шанс, що наступ окупантів на Донеччині остаточно захлинеться. Їм доведеться перекидати сили з Донбасу на оборону тимчасово окупованого півдня. Відповідно Росія в серпні буде більш зосереджена на обороні, ніж на просуванні вперед", – припускає експерт.

Безумовно, той чи інший розвиток подій на фронті залежатиме від того, як Захід продовжуватиме підтримувати Україну озброєннями та боєприпасами, наголошує Дмитро Воронков.

"Я думаю, що постачання навряд чи скоротяться. Не факт, щоправда, що вони посиляться. Швидше залишаться на тому ж рівні, що й зараз. Якщо Захід бачитиме успіхи ЗСУ у відвойуванні українських територій, зокрема на півдні, це може стати стимулом для збільшення поставок нам сучасних видів озброєння", – прогнозує політолог.

Щодо зовнішньої політики – топ-темою, на його думку, залишиться ситуація навколо Тайваню.

"Важко прогнозувати, як можуть там розвиватися події. Конфлікт між США та Китаєм здатний перерости у Третю світову, що, природно, позначиться і на Україні, – пояснює Дмитро Воронков. – Сподіваюся, що сторони все ж таки більше промацують ситуацію, ніж готуються до глобальної війни".

На внутрішньоукраїнській політичній арені, на думку експерта, навряд чи слід очікувати у серпні якихось гучних подій. Можливі, вважає він, хіба нові кадрові ротації, тренд на які був заданий у липні зміною генпрокурора, голови СБУ і так далі.

Але зараз українська влада, політикум, більш зосереджена на відображенні російської агресії, резюмує Дмитро Воронков.

Для української влади пріоритетом №1 є ситуація на фронті, досягнення там позитивних результатів

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, у серпні на нас чекає низка ключових моментів.

"По-перше, – зазначає він, – старт американського ленд-лізу. Доставка в Україну озброєнь має піти інтенсивніше, ніж раніше. По-друге, ми знаходимося у своєрідному очікуванні – що буде далі на фронті? Особливо це стосується Донбасу та півдня країни. Коли буде контрнаступ ЗСУ, як він розпочнеться, як протікатиме? Думаю, часткові відповіді на ці питання ми отримаємо саме у серпні. Найімовірніше, до Дня незалежності, який святкується 24-го. Вже видно стратегію вищого військово-політичного керівництва у цьому ракурсі. Суть її в тому, що спочатку потрібно звільнити південні регіони (йдеться насамперед про Херсонську та Миколаївську області, можливо також про Запорізьку), а потім, можливо, ми будемо готові до переговорів з РФ. Мабуть, з посередниками, з гарантіями безпеки тощо. Тож для української влади пріоритетом №1 є ситуація на фронті, досягнення там позитивних результатів, збільшення постачання сучасних озброєнь для ЗСУ. По-третє, серпень стане тестовим місяцем для роботи зернового морського коридору. Перші кораблі мають вирушити вже наступного тижня – першого тижня серпня".

Олексій Якубін вважає, що однією з ключових подій у внутрішній політиці стане соціально-економічне питання.

"А саме – чи влада зможе утримати соціально-економічну ситуацію. Ми бачимо, що відбувається зараз із курсом гривні. І населення має колосальні побоювання – чого чекати восени, чи зупиниться девальвація, інфляція? Від цього навіть залежить ставлення до влади як такої. І остання, звісно, прагнутиме знайти у країнах нові ресурси покриття потреб. У тому числі шукати газ, адже не за горами опалювальний сезон, – наголошує експерт. – А з газом зараз дефіцит навіть у Європі. Ми бачимо, що відбувається довкола "Північного пітка-1". Чи не припинить Росія взагалі постачання блакитного палива європейцям?".

З міжнародних моментів пріоритетним залишиться питання Тайваню, упевнений Олексій Якубін.

"Якщо ми побачимо появу нової конфліктної точки у світі, для України це не найкращий сценарій, м'яко кажучи, – зазначає він. – Адже США почнуть тоді багато в чому орієнтувати саме туди свої ресурси.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у ГУР розповіли, скільки російських морпіхів відмовляються повертатися до України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини