Головна Новини Суспільство Війна з Росією Шантаж Росії на Запорізькій АЕС: яке рішення очікувати від ООН – що може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Шантаж Росії на Запорізькій АЕС: яке рішення очікувати від ООН – що може змінитися

Ядерний шантаж Росії може призвести до катастрофи міжнародного масштабу

11 серпня 2022, 13:55 comments1477
Поділіться публікацією:

Рада Безпеки ООН у четвер, 11 серпня, розгляне питання безпеки Запорізької АЕС у зв'язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни. Причому формально ініціатором скликання Радбезу ООН виступає Росія. Яких рішень чекати? Чи може ООН стабілізувати ситуацію на ЗАЕС? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Шантаж Росії на Запорізькій АЕС: яке рішення очікувати від ООН – що може змінитися

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Є дві людини, які в цьому питанні прямо можуть вплинути на РФ і особисто Путіна – це Ердоган та Сі Цзіньпін

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак розмірковує так:

"ООН не може жодним чином вплинути на ситуацію навколо Запорізької АЕС. Міжнародні організації, на даному етапі розвитку людства, не мають абсолютно жодних важелів, щоб змусити РФ відмовитися від ведення війни проти України, не кажучи вже про ядерний шантаж".

На думку експерта, інертність реакції всього розвиненого світу на можливість тактичного підриву російськими військовими однієї з найбільших АЕС у Європі пояснюватиметься липким тваринним страхом, а також нерозумінням того, чим це загрожує всьому людству.

"Є дві людини, які в цьому питанні можуть прямо вплинути на РФ і особисто Путіна – це президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін. Тільки вони мають величезний авторитет у Володимира Путіна і можуть особисто переконати його відмовитися від шаленої авантюри, яка ставить під загрозу існування всього людства", – вважає Іван Ступак.

Він вважає, що найкращий хід, який можна зараз зробити – максимально дохідливо через ЗМІ донести до всього світу, що порівняно з можливим підривом Запорізької АЕС, аварії на Чорнобилі та Фукусімі були лише бенгальськими вогниками.

"Ніхто не зможе спрогнозувати напрям вітру у разі аварії, а також — як далеко і в якому напрямку рознесе по всій планеті радіоактивні частинки", — наголосив експерт.

Окупована, мілітаризована та замінована атомна станція в Енергодарі має всі шанси стати катастрофою для України та сусідських країн на багато десятиліть

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих зазначає, що ООН з початку війни показала себе здебільшого імпотентною організацією, яка за довгу історію існування не виробила реальних інструментів впливу на агресора.

"Вираз стурбованості, заклики до світу та інші варіанти словесної еквілібристики – це ні про що. Тож очікувати чогось серйозного від чергового засідання Ради безпеки ООН не варто. Тим більше, що воно скликане Росією. Одним із плюсів можна вважати привернення уваги світу до цієї проблеми. Окупована, мілітаризована та замінована (за словами місцевих гауляйтерів) атомна станція в Енергодарі має всі шанси стати катастрофою для України та сусідських країн на багато десятиліть, – попереджає експерт. — Не маючи можливості перемогти на полі бою, Росія вдається до чергового шантажу — підірвати мирний атом і перевернути світову політичну "шахівницю". Сенсу в цьому навіть для росіян, які розпочали у 21 столітті криваву та наймасштабнішу війну, немає. Але чи варто говорити про сенси, якщо це стосується запаленої диктаторської свідомості Путіна та його амбіцій впливати на світові процеси силою?".

Олег Вострих наголошує, що МАГАТЕ не має контакту зі станцією зараз і не може у реальному часі контролювати ситуацію. На його думку, спроба розглянути питання на засідання Ради безпеки ООН із залученням МАГАТЕ могла б допомогти вирішити цю ситуацію. Але лише за умови, якби ці організації могли впливати – і були б рішучішими.

"У даній ситуації, слід очікувати заклику до обох сторін припинити обстріл станції і перестати робити з неї військовий склад із боєприпасами та зброєю, – прогнозує експерт. – Це чергова спроба перекласти відповідальність окупантів на українську сторону через міжнародні організації. Як у ситуації з міжнародною неурядовою організацією Amnesty International, яка явно під дудку Кремля видала доповідь про те, що ЗСУ нібито обстрілюють з житлових районів. Росія шукає варіанти змусити Україну сісти за стіл переговорів та здати свої території. Прийняти капітуляцію. Позбавити нас підтримки миру і залишитися наодинці з диктатором. І ми, і весь цивілізований світ маємо це розуміти – і не дати подібному статися".

Катастрофа на ЗАЕС куди небезпечніша за трагедію на Чорнобильській АЕС

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук зізнався, що не впевнений у здатності ООН не лише стабілізувати ситуацію із ЗАЕС, а й взагалі щось у світі стабілізувати.

Ця організація показала себе як суто декоративна, яка ні на що реально не впливає. Я вважаю, що після завершення військового конфлікту в Україні ООН має бути серйозно реформована або взагалі розпущена. Як свого часу трапилося з Лігою націй, яка не змогла ні запобігти, ні зупинити Другу світову… Такі дорадчі, абсолютно формальні міжнародні органи, цивілізованому світу, який бажає жити без воєн, не потрібні", – впевнений експерт.

За його словами, максим, що може зробити ООН – бути якимось посередником, як у разі укладення угоди про розблокування українських портів.

"Але реально стабілізувати ситуацію навколо ЗАЕС здатні лише Україна та Росії – за посередництва МАГАТЕ і, можливо, якихось інших міжнародних гравців-гарантів. У нас уже працює зернова угода. Без "зради". Світ не впав. А атомна угода – значно важливіша, – акцентує Микита Трачук. – Адже катастрофа на ЗАЕС куди небезпечніша за трагедію на Чорнобильській АЕС. Це вдарить по всіх. Не лише Україною. Жахливі наслідки вдарять Росією, Європою. Ми маємо безпрецедентну ситуацію. І я не знаю, чому світ так мляво реагує на те, що найбільша атомна електростанція в центрі Європи вперше в історії людства стала по суті полем бою, зоною конфлікту. Звідти триває обстріл, туди "прилітає". Вона замінована. Ось ким треба бути, щоб замінувати АЕС?!".

Саме тому, наголошує експерт, що потрібні прямі українсько-російські переговори за посередництва МАГАТЕ, представників якої росіяни на ЗАЕС не допускають.

"Ланцюжки поставок, логістика – порушені. Українські фахівці працюють, перебуваючи, по суті, у заручниках у росіян. Ніхто до ладу не знає, що там відбувається. У "Росатомі" заявляють, що вони тут ні до чого. І відразу звучать заяви, що ЗАЕС хочуть перепідключити на Крим. Ні наш "Енергоатом", ні МАГАТЕ вплинути на це не можуть. Ситуація вкрай серйозна, – зазначає Микита Трачук. – Від засідання Ради безпеки ООН на якісь глобальні рішення з цієї проблеми я не чекаю. Але якщо вдасться вийти на якісь можливості для переговорів – вже добре. Точково, технічно, за посередників – але домовлятися треба. Про певний протокол безпеки, який дозволить стабілізувати ситуацію. Наголошую, адже ми домовляємо про обмін тілами загиблих, обмін полоненими. Зуміли домовитися щодо зерна. І нам обов'язково треба домовитися щодо ЗАЕС. Скласти якусь ядерну (атомну) угоду за посередництвом міжнародних організацій, окремих країн. Скласти, підписати – і непорушно дотримуватись!".

Експерт резюмує:

"Зрозуміло, що ініціювавши відповідне засідання Ради безпеки ООН, РФ як її постійний член намагається легалізувати себе як нового власника ЗАЕС. Як відомо і те, що світ цього не визнає, як він не визнав анексію Криму. Як відомо і те, що Україна давно мала збирати ООН з приводу всього, що відбувається навколо ЗАЕС. Як зрозуміло і те, що з цієї зустрічі (навіть такої жодної структури як ООН) слід витягти все, щоб убезпечити світ від нової ядерної катастрофи. Сподіваюся, що результатом стане розряд навколо АЕС в Енергодарі. І підписання, нехай технічної, але знижує ризики атомної (ядерної) угоди між Україною та Росією".

Читайте також на порталі "Коментарі" – зустріч Зеленського та Путіна на полях саміту G20: які є варіанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини