Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що змушує росіян гинути в Україні за ідеї Путіна – чи можуть вони схаменутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Що змушує росіян гинути в Україні за ідеї Путіна – чи можуть вони схаменутися

Тільки нищівна поразка російських окупаційних військ в Україні може змусити задуматися росіян, перш ніж вирушати на війну

31 березня 2023, 12:30
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін через побоювання за стабільність свого режиму навряд чи одразу направить нещодавно мобілізованих росіян в Україну. Так вважають представники Інституту вивчення війни (ISW). При цьому відомо, що Путін 30 березня підписав указ про весняний призов до армії (повістки збираються вручити близько 150 тис. росіян). Серед можливих сценаріїв, коли Путін змушений буде припинити війну, називаються масова відмова жителів РФ іти воювати, а також саботаж кремлівських наказів з боку певних сил безпосередньо в армії. Чому ставка Кремля на використання росіян як "гарматного м'яса" досі не спричинила масових протестів? Чи є ймовірність, що втрати на фронті, які вже перевищили 170 тисяч, а також переведення війни "у довгу", втягування до неї все більших верств населення, призведуть до швидкого падіння путінського режиму? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що змушує росіян гинути в Україні за ідеї Путіна – чи можуть вони схаменутися

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

У короткостроковій перспективі не простежується можливість серйозних революційних дій всередині РФ

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі пояснює:

"170 тисяч людей, яких агресор вже втратив в Україні, це крапля в морі для РФ з її більш ніж 140-мільйонним населенням. До того ж російське суспільство привчили до великих втрат. В тій же Другій світовій рахунок йшов на десятки мільйонів. Плюс – путінський режим подбав, щоб фінансові компенсації відбивали будь-яке бажання протестувати. Мемами стали машини та шуби, на які рідні з радістю обмінюють життя своїх синів, чоловіків тощо. Тож поки що для російського суспільства втрати – не критичні".

З огляду на це, закручування гайок владою та силовиками, потужний прес пропаганди, експерт не бачить у короткостроковій перспективі можливості для серйозних революційних дій усередині РФ. Але до них, наголошує він, може підштовхнути нищівна поразка російських окупаційних військ в Україні. Їхні залишки, які повернуться, шукатимуть винних у керівництві, пояснює Максим Ялі. Такі приклади вже є – на командування скаржаться чимало.

"Під час активних пошуків "цапів-відбувайлів", залишки російської армії зможуть спровокувати масові заворушення, теоретично здатні призвести до зміни влади, – прогнозує політолог. – Але поки що головною умовою, як я вже зазначав, є розгром армії загарбників в Україні. Сподіватимемося, що це відбудеться цього року".

У росіян є рабська звичка – повзати у крові

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова впевнена, що зазомбоване населення Росії підтримуватиме свого тирана до останнього.

"У росіян ця рабська звичка – повзати у крові. Згадайте архівні відео – як масово плакали за вбивцею мільйонів – Сталіним. Вони й досі вважають його героєм. Ця звичка героїзувати катів свого народу передається в росіян з покоління до покоління. І кожне нове покоління обирає собі нового маніяка-ідола для поклоніння", – пояснює експерт.

З огляду на це вона не думає, що росіяни здатні на протести проти свого кривавого режиму.

"Це схоже на фанатиків Гітлера, які ще довгі роки, після його смерті, після розкриття всіх звірств, що творили нацисти, вірили у його святість", – наголошує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування на дипломатичному та військовому фронтах України – на що робить ставку Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини