Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається в ЄС та США: чи «зливають» Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в ЄС та США: чи «зливають» Україну

Українське питання використовується для отримання дивідендів тією чи іншою стороною всередині ЄС та США

5 грудня 2023, 14:57 comments5672
Поділіться публікацією:

Підтримка України з боку Заходу останнім часом явно дає збої. З'явилася інформація, що президент Зеленський має намір звернутися до сенаторів США, аргументуючи необхідність додаткової військової підтримки нашій країні. Усередині ЄС точаться суперечки щодо виділення 50 мільярдів євро допомоги Україні. Поляки, які раніше дуже допомагали нам, тепер влаштовують проблеми на кордоні. Не говорячи вже про постійні проблеми з боку Угорщини, до якої тепер додаються Словаччина та Нідерланди, де на виборах перемогли праві сили. Як ситуація може розвиватись далі? Чи не виглядає так, що Захід готовий "здати" Україну, підштовхуючи до переговорів з РФ шляхом зниження підтримки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається в ЄС та США: чи «зливають» Україну

Україна – США – ЄС. Фото з відкритих джерел

Усередині ЄС та США йдуть банальні торги

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок вважає, що всередині Заходу йде дискусія про те, хто більше отримає дивідендів від війни Росії проти України. Незалежно від того, чи підтримують ті чи інші політики чи чиновники РФ.

"Орбан зараз відверто використовує проросійську риторику, чим підіграє Кремлю. Він намагається спекулювати на тему України. І на тлі претензій ЄС до угорського керівництва (щодо необхідності внесення змін до національного законодавства, що порушує права та свободи) погрожує блокувати будь-які ініціативи, спрямовані на допомогу нашій країні, нашу євроінтеграцію тощо. Мовляв, розблокуйте кошти із загальноєвропейської скарбниці для Будапешта (без виконання тим необхідних умов), тоді я розблокую допомогу Україні від ЄС", – пояснює експерт.

Схожа історія, за його словами, зі Словаччиною. І з Польщею.

"Їхня влада, розуміючи, що Росія до кордонів з ЄС не дійде, що прямої загрози їм немає, грають у політику, виторговуючи собі якісь преференції, поки ми воюємо. Причому воюємо, маючи менші можливості, ніж могли б, якби не ці політігри європейських сусідів", – наголошує Валерій Клочок.

Він думає, що 50 млрд євро, які Євросоюз хоче виділити Україні до 2027 року, все ж таки, виділять, незважаючи на непросту дискусію. Однак це – не про здачу українських територій, не про підштовхування Києва до переговорів із Москвою під диктування Кремля, запевняє експерт.

"Те саме зараз спостерігається в США, – пояснює Валерій Клочок. – У світлі виборів, що наближаються, внутрішньополітичні моменти переважають над зовнішніми. Принаймні у стані республіканців. Як наслідок – тривають банальні торги між ними та демократами щодо перерозподілу бюджету. Тим часом блокування допомоги Україні тут – фактично блокування коштів для ВПК США. Адже левова частина з передбачуваних понад 60 млрд. доларів підуть на американські підприємства, які виготовлятимуть бронетехніку, боєприпаси. Це замовлення, це живі гроші, це податки до американського бюджету. І не секрет, що власниками більшості підприємства ВПК у Штатах є республіканці. А тому відмова від допомоги Україні була б з їхнього боку пострілом собі в ногу. І в економічному, і в політичному, і геополітичному плані".

Тож, наголошує експерт, йдуть банальні торги, у тому числі у ракурсі виділення коштів на контроль кордону з Мексикою, зменшення міграції (фішка республіканців). І українське питання тут просто використовується для отримання дивідендів тією чи іншою стороною.

"Резюмуючи: жодної "зради" немає. Ніхто нас не здає. Просто є внутрішньополітичні моменти у різних країнах, у яких як важіль тиску використовується і питання підтримки України. Так, це нам заважає. Але – ні, ми не залишимося без підтримки партнерів", – запевняє Валерій Клочок.

Захід не здасть Україну

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник розмірковує так:

"Захід нас не здасть. Там чудово розуміють – якщо Україна програє цю війну, якщо Росія досягне своєї мети, то наступними її цілями стануть Балкани, Південна Європа, Східна Європа. Для ЄС поразка України буде порівнянна з поділом Європи після Другої світової. Для США це стане геополітичної катастрофою, оскільки розв'яже руки тому ж Китаю, іншим авторитарним режимам".

Саме тому, пояснює експерт, Захід не здасть Україну. Але нам, схоже, доведеться довго жити в умовах напівблокади та обмежених ресурсів, попереджає він. Коли, з одного боку, Росія продовжить свої атаки, постаравшись наступного року досягти їхнього піку в період між президентськими виборами до РФ (березень) та США (листопад). З іншого боку – на фоні внутрішніх проблем, втоми від нашої війни (як би боляче для нас це не звучало) через величезні витрати на Україну західна підтримка продовжить слабшати.

"Її буде недостатньо для проведення нами великих наступальних, контрнаступальних операцій, збільшення можливостей ЗСУ, – припускає Руслан Бортник. – Нам слід активно вишукувати внутрішні ресурси. І сподіватися на те, що після виборів у США, вже в січні 2025 року, нова Адміністрація Білого дому збереже або збільшить підтримку нашої країни. Або нам доведеться шукати модель заморожування конфлікту, звертатися до міжнародних посередників щодо формування мирної угоди (дипломатичний трек, за допомогою тих же США, Китаю). Оскільки, якщо ми залишимося наодинці з РФ або з дуже обмеженою допомогою з боку зарубіжних партнерів, ми навряд чи зможемо досягти своєї мети військовим шляхом".

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки 650 днів великої війни: які виклики тепер стоять перед Україною та партнерами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

x-men

5 грудня 2023, 16:53

Ігор , It looks like you are the only normal thinking Ukrainian. You should have dethroned this dwarf a long time ago.

Ігор

5 грудня 2023, 15:12

Всі розуміють - розкрадачі програли. Навіть всередині багатомільйона владна каста і їх рідні стомились та просто не звертають увагу, займаються своїм корупційним життям. Ну то й що, що десь там війна, кому яке діло? Боротьба тільки в голові божевільного. Багато випадків коли програють гідно і програвшего поважають у віках. Під керівництвом юдейського головнокомандувача чекає тільки ганьба, 1945 рік повторюється, тепер для карликового бородатого корумпованого Фюрера.


Новини