Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що тепер буде з Карабахом – чому Москва «злила» союзника
commentss НОВИНИ Всі новини

Що тепер буде з Карабахом – чому Москва «злила» союзника

Є перспектива, що Росія втратить свій вплив на Закавказзі

21 вересня 2023, 15:35
Поділіться публікацією:

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що його держава успішно завершила одноденну операцію в Нагірному Карабаху та відновила свій суверенітет. Це сталося після того, як 19 вересня Азербайджан розпочав бойові дії в Нагірному Карабаху, виставивши низку умов, Росія демонстративно самоусунулася, а її пропагандисти, схоже, отримали методички з Кремля заявляти, що РФ у цій ситуації "нікому нічого не винна". Які висновки про те, що відбувається в Закавказзі, можна зробити на даний момент? Портал "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що тепер буде з Карабахом – чому Москва «злила» союзника

Нагорний Карабах. Фото: з відкритих джерел

Є перспектива, що Росія втратить свій вплив на Закавказзі

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова вважає, що в цій ситуації Путін повністю "злив" вірмен, "злив" Карабах.

"Російська пропаганда намагається пояснити це тим, що Вірменія розвернулася на Захід, навіть почала спільні військові навчання з американцями. Але насправді РФ "злила" свою союзницю по ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди на даний момент входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан) набагато раніше. Зважаючи на все, за домовленістю з Алієвим та Ердоганом", – зазначає експерт.

При цьому, продовжує вона, згідно з міжнародними нормами, Карабах вважається частиною Азербайджану. Тому Вірменія заявляє, що своїх військових туди не направляла. А чинило опір де "народне ополчення" Карабаха. Яке, за словами експерта, останнім часом очолював Варданян, який приїхав із Москви.

"Є надія, що Азербайджан далі не піде. Повернувши своє – зупиниться. І Вірменія зможе існувати без контрольованого Росією карабахського анклаву. Що випустять біженців, котрі захочуть поїхати. Що вірменський прем'єр Пашинян, незважаючи на протести, утримає владу. Логічно, якщо невдоволення вірмен сконцентрується не на ньому, а на зрадниці-РФ. Вже були досить жорсткі мітинги під російським посольством у Єревані. І там скандували відому кричалку про Путіна", – розповідає Тетяна Попова.

На її думку, є перспектива, що Росія втратить свій вплив на Закавказзі. У Азербайджану, пояснює експерт, є такий потужний партнер, як Туреччина. Вірменія, схоже нарешті, зрозуміла, що РФ їй – не друг.

"Буде логічно, якщо Вірменія почне інтегруватися до європейських та євроатлантичних структур. Росіяни вкотре показали, що вірити їм не можна, що свої зобов'язання вони не виконують", – констатує Тетяна Попова.

Сил та ресурсів на другий фронт у форматі ОДКБ у Москви немає

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов розмірковує так:

"Азербайджан відновив свій суверенітет та територіальну цілісність менше, ніж за добу. Підготовлена та потужна операція сильної армії Азербайджану, за спиною якої стояв ще сильніший і найнадійніший союзник – Туреччина. А ось Вірменія не захотіла воювати за Карабах. Справедливо оцінивши ситуацію. Сила армій непорівнянна, а союзників у Вірменії немає. Принаймні готових воювати. Іран, звичайно, привів у стан боєздатності 31 дивізію КВІР, але цим і обмежився".

За словами експерта, Москва настільки загрузла в Україні, що сил та ресурсів на другий фронт у форматі ОДКБ, у неї просто немає. Тим більше, є формальне виправдання – Карабах офіційна територія Азербайджану, а території Вірменії нічого не загрожує.

"Звичайно, за іншого розкладу сил Москва обов'язково влізла б у конфлікт на Закавказзі заради збереження своїх баз і миротворців. Але зараз – невідповідний момент. І Росія злила союзника, не замислюючись. Отже, так звані війська невизнаної республіки залишилися на самоті – і були швидко нейтралізовані", – зазначає Кирило Сазонов.

В результаті, констатує він, Вірменія та Азербайджан мають шанс будувати зовнішню політику та відносини між собою вже без перешкод у вигляді територіальних суперечок.

"Вплив Росії на Кавказі помітно впав. ОДКБ помер, можна закопувати", – робить висновок політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить ситуація на Кавказі – чому є ймовірність Ердогана з Путіним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини