Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна
commentss НОВИНИ Всі новини

Що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна

Перемоги 2022-го року зіграли з нами злий жарт

28 лютого 2024, 12:55 comments1002
Поділіться публікацією:

Третій рік повномасштабної війни з Росією розпочався для України проблемно. Ми відчуваємо брак боєприпасів, є величезні проблеми з комплектацією частин та підрозділів. Як наслідок, росіяни захопили не лише Авдіївку, а й продовжують наступати, беручи під контроль сусідні населені пункти. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" перебіг російсько-українського протистояння та те, як ситуація може розвиватися далі.

Що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Ми вступили в третій рік "великої війни" з масою проблем

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий розмірковує так:

"За підсумками двох років широкомасштабної війни та 11-ти власне російської агресії проти України ми, на жаль, знаходимося далеко не там, де хотілося б. Але й не там, де могли б за гіршого збігу обставин. Хоча, звичайно, все могло бути набагато кращим для нас. Ми ж, по суті, опинилися зараз там, де й заслуговуємо".

Справа в тому, пояснює експерт, що перемоги протягом першого року "великої війни" (включаючи Харківську операцію та звільнення Херсона), на жаль, зіграли з нами злий жарт. Ми чомусь вирішили, що вже зробили достатньо. І, що спільну перемогу нам гарантовано.

"Тим часом Росія внаслідок наших перемог у 2022-му визнала, що ніяка це не "спеціальна операція", а велика війна (не на офіційному рівні, але всіма діями Кремля). Агресор почав поважати нас, визнав серйозним противником. І вжив відповідних заходів. Росія провела найбільшу мобілізацію із часів Другої світової війни. За осінь-2022 вона призвала 450 тисяч людей, яких мало не з цівільного життя кидали на фронт. Протягом 2023 року було призвано ще 450-500 тисяч. Вже поступово, розтягнувши цей процес на рік, ретельніше готуючи вояк. У результаті під 900 тисяч і навіть мільйон РФ мобілізувала і направила на війну протягом півтора року. Паралельно з цим економіку країни-агресора було переведено на військові рейки. Наразі 40% російського бюджету (масштаб якого величезний) йде на війну. Підприємства ВПК там працюють у три зміни, без вихідних", – наголошує Євген Дикий.

Таким чином, продовжує він, Росія досить швидко перейшла у стан країни, яка веде велику війну. І це дозволило їй у 2023 році вистояти за нашого наступу.

"Зараз "друга армія" неймовірно пишається, що зуміла зупинити наступ, який ЗСУ вели набагато меншими силами, ніж було в обороні у противника, та ще й без переваги у повітрі. Тобто, влаштувавши найбільший "мобілізець" із часів "діди воювали", поставивши економіку на військові рейки, маючи перевагу в живій силі та техніку, практично тотальну – у повітрі, росіяни радіють, що стримали наш натиск. По суті, це ми можемо пишатися, що стали для більш ресурсної Росії рівним супротивником, – вважає ветеран. — Біда в тому, що замість того, щоб розвивати свій успіх, визнати неприємний, але об'єктивний факт, що якщо в РФ провели таку масштабну мобілізацію, то й нам слід вживати аналогічних заходів, Україна розслабилася. Вирішивши, чомусь те, що перемоги-2022 автоматично перейдуть в наступний рік, коли ми мали намір "пити каву в Криму". Як наслідок – пішли проблеми".

Так, можна воювати значно меншою кількістю військ, ніж у противника, зазначає експерт. Але за умови, що ти маєш технологічну перевагу. Як, наприклад, зараз у західної коаліції, порівняно з єменськими хуситами. Коли твій ворог їздить на верблюді з "калашем", а в тебе – космічні системи зв'язку, крилаті ракети тощо, можна проти ста умовних моджахедів виставити одного умовного Рембо (з можливістю будь-якої миті отримати підтримку авіацією, артилерією тощо).

"Але очевидно, що ми не маємо такої технологічної переваги над Росією. Ми воюємо плюс-мінус на одному технологічному рівні. А тому і кількість бійців мала бути відносно однаковою. Ми ж продовжуємо боротися значно меншими силами з більш масованими ворожими угрупованнями", – наголошує Євген Дикий.

По-хорошому, вже восени 2022 року нам слід було запускати нові хвилі мобілізації, вважає він. Але натомість, ми близько року поводилися за принципом "може, воно саме розсмокчеться". Лише під кінець 2023-го ми визнали, що не розсмокталося. Що ситуація на фронті для нас значно ускладнилася. Після цього почали хоча б обговорювати необхідність мобілізації.

"Біда в тому, що досі це лише обговорюється. А тим часом фронт нехай не посипався, але продавлюється противником. Ми зустріли початок третього року "великої війни" падінням Авдіївки та низки сіл у тому районі. Під загрозою Курахове, а потім і Вугледар. Проблеми у нас і в районі Роботино (Запорізька область), Куп'янська (Харківщина). Росіяни користуються вікном можливостей, які створили ним і ми самі (не вживши вчасно заходів щодо мобілізації) та Дональд Трамп (з подачі якого заблоковано допомогу Україні з боку США)", – пояснює експерт.

У нас, наголошує він, нестача снарядів, нестача особового складу. А з недоукомплектацією частин та обмеженою кількістю боєприпасів ми не можемо постійно творити чудеса.

"Ми і так і вже багато їх зробили. Але ліміт чудес у реальному світі – обмежений. Резюмуючи: ми вступили у третій рік "великої війни" з масою проблем. А цей рік, найімовірніше, стане переломним. Жодна зі сторін не переможе, але майбутній переможець має визначитися саме 2024-го. І, на жаль, через те, що ворог уже втягнувся у "велику війну", а ми і наші союзники розслабилися, ситуація у вирішальний рік виглядає як 50 на 50. Український тил, на жаль, свою роботу щодо того, щоб перелом був на нашу користь, провалює. Я маю на увазі насамперед мобілізацію, – уточнює Євген Дикий. – Провалюють свою частину роботи (вчасно та у потрібній кількості допомогу озброєннями та боєприпасами) наші закордонні партнери. Сподіваюся, і ми, і вони, зробимо правильні висновки – ваги схиляться саме в наш бік".

Найближчим часом буде – оборона ЗСУ та руйнівні удари по тилу окупанта

Політолог, боєць підрозділу ГРІМ, 41 омбр Кирило Сазонов наголошує, що розвиток ситуації в українсько-російській війні варіативно і багато в чому залежить від термінів та масштабів постачання в Україну боєприпасів та техніки від наших союзників.

"Саме тому політичне керівництво України заявляє про наявність у Генштабу кількох планів дій, – зазначає експерт. – Справді, головком Олександр Сирський не кабінетний командир, він дуже багато часу проводить на передовій та чудово володіє саме реальною ситуацією. Тож у нас будуть реальні плани на різні можливі сценарії".

За словами Кирила Сазонова, у плані розвитку подій показовою є ситуація на Куп'янському напрямку, де тримає оборону його 41 бригада.

"Укріплені позиції зводять на ні всі спроби окупантів взяти їх штурмом, — пояснює він. – У цей час підрозділи пілотів дронів, мінометники та артилерія (у 41омбр – найкраща арта ЗСУ, на мій погляд) постійно завдають ударів по логістиці супротивника та місцям його дислокації. Мені здається, так найближчим часом і буде – оборона ЗСУ та руйнівні удари по тилу окупанта. А по ступеню готовності – наш контрнаступ".

Де, коли і як він розпочнеться – залежить від багатьох чинників, зазначає Кирило Сазонов. Але, головне для окупантів, він стане несподіванкою. Як жартують на цю тему самі військові: "Ми ж не хочемо зіпсувати сюрприз…", робить висновок співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змінилося за два роки великої війни: хто зараз має перевагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 лютого 2024, 13:20

За гіршого боку обставин окупант поставив своїх маріонеток Порошенка Медведчука Новинського Бойка... Не було би цієї збройної розбірки та руйнацій. Всі чиновники і мери разом з Кличко Садовим Трухановим Філатовим лишились на місцях. Тепер наш Фюрер буде частіше бувати за кордоном. У разі поразки він не втече - в жодному разі. Просто поразка застане його за кордоном. Тому і програли, а ще томос не допоміг!


Новини