Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що планує Москва та Ко – яку позицію займуть Іран, Китай та Північна Корея
commentss НОВИНИ Всі новини

Що планує Москва та Ко – яку позицію займуть Іран, Китай та Північна Корея

Основні бойові дії переносяться на наступний рік - Росія вже починає до них активно готуватися

3 жовтня 2023, 13:27
Поділіться публікацією:

За словами аналітика Інституту вивчення війни (ISW) Аміна Солтані, вже в жовтні Іран зможе продавати Росії балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar, оскільки закінчується термін ООН, що забороняє подібне резолюцією. В обмін Тегеран може просити Москву отримати літаки Су-35, системи ППО С-400, допомогу з космічної, ракетної, ядерної програмами тощо. Жовтень може принести неприємні для України новини також в ракурсі початку втілення в життя домовленостей у військово-технічній сфері, які могли бути укладені під час вересневого візиту до РФ лідера Північної Кореї. Крім того, у жовтні планується поїздка російського диктатора Володимира Путіна до Китаю, де також можуть набути рис певні угоди, що зміцнюють РФ. Які ризики вже чітко проглядаються від такого зближення? Чим мають відповідати Україна та її закордонні партнери? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що планує Москва та Ко – яку позицію займуть Іран, Китай та Північна Корея

Росія просить підтримки диктаторських режимів. Фото: з відкритих джерел

Якщо Тегеран почне постачати росіянам балістику, то санкційний тиск збільшиться багаторазово

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі розмірковує так:

"Що стосується поставок балістичних ракет з Ірану в РФ — поки рано говорити про це як про факт, що відбувся. І торік нагніталася інформаційна хвиля із цього приводу. Але іранські ракети до Росії так і не надійшли. Як і до Ірану – російські літаки Су-35".

На думку експерта, про те, що подібного може не статися і цього разу, говорить продовження діалогу США з Іраном.

"Було вже розморожування частини іранських активів. Тегеран намагається балансувати, чудово розуміючи, що якщо почне постачати росіянам балістику, санкційний тиск збільшиться багаторазово, – пояснює політолог. – А тоді повернення на світовий ринок нафти, послаблення нафтового ембарго не станеться".

Максим Ялі впевнений, що Китай не постачатиме озброєння Росії. І путінський візит туди не принесе нічого, окрім підписання якихось додаткових економічних домовленостей.

"Важливо розуміти, що Пекін безпосередньо не постачав і не постачає озброєння Москві. Але не виключено, що, як і під час ірано-іракської війни, використовує для таких постачань Північну Корею. Втім, надто багато на кону. І переходити "червоні лінії", підставляючись під західні санкції, Китай не має наміру. При цьому він не зацікавлений у тотальному розгромі РФ. Але, на жаль, для нас ситуація на фронті поки до такого не сприяє. Схоже, основні бойові дії переносяться на наступний рік", – констатує політолог.

Додатковим фактором, що вказує на те, що Китай продовжить займати відносно нейтральну позицію, були, на думку експерта, нещодавні заяви президента Казахстану – Токаєва (що йде на зближення з Пекіном та дистанціювання від Москви").

"Токаєв підкреслив, що дотримуватиметься санкційної політики, дотримуватиметься введених Заходом правил, уникатиме постачання товарів подвійного призначення до РФ, – розповідає Максим Ялі. – Де-факто – це і позиція Китаю, вплив якого на Казахстан останніми роками різко збільшився, особливо з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну. І, якщо Казахстан, який значно залежить від Росії економічно (і, з погляду російських пропагандистів, який має деякі "спірні території"), дозволяє собі робити подібні заяви, що вже говорити про Китай, основні ринки збуту якого знаходяться в США та ЄС, а зовсім не в РФ. Остання використовується КНР лише як енергетичний придаток, джерело дешевих ресурсів".

Москва зі своїми партнерами планує зміну світового порядку

Політтехнолог Петро Охотін нагадує, що Україна з початку війни попереджала Західний світ про те, що йде співпраця між диктатурами.

"Російська Федерація вустами своїх ідеологів – Олександра Дугіна, Сергія Кургіняна – також окреслювала цей орієнтир, – зазначає він. – Якщо у когось із спостерігачів складається враження, що Росія бачить своєю мішенню лише Україну, то маю їх засмутити. Москва зі своїми партнерами планує зміну світового порядку, перегляд системи цінностей, розбудову принципів міжнародного права".

Від гуманітарного та економічного співробітництва, наголошує Петро Охотін, диктаторські режими перейшли до дій, що мають усі ознаки створення силового антидемократичного альянсу.

"Відповіддю може бути лише рішуча відсіч їм на території України, перемога над антилюдськими режимами зброєю та дипломатією", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден радитиметься з лідерами країн G7 та ЄС через допомогу Україні: подробиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини