Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що означатимуть сьогодні переговори з РФ: чому на Заході почали просувати питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означатимуть сьогодні переговори з РФ: чому на Заході почали просувати питання

Переговори можуть лише поставити війну на паузу

7 листопада 2023, 15:50 comments2779
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський визнав, що ескалація на Близькому Сході зменшує увагу до російсько-української війни. На цьому фоні різні західні медіа, а також окремі спікери все активніше просувають тези про нібито неуспішність українського контрнаступу та необхідність шукати можливості для якихось угод з РФ. Днями у The Washington Post вийшла стаття, де акцентується, що Україна сьогодні – у гіршому становищі, ніж у листопаді минулого року. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" "розмови про переговори", що почастішали, а також реалістичність такого роду розвитку подій.

Що означатимуть сьогодні переговори з РФ: чому на Заході почали просувати питання

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Ми є заручниками ситуації

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Усі розмови навколо переговорів мають антиукраїнський характер. Очевидно, що будь-які переговори та теоретичні домовленості з РФ, незалежно від того, як вони виглядатимуть, нічого не варті. Це буде просто пауза, яка дасть змогу агресору зібратися з силами – і піти у новий наступ на Україну. А, якщо ми не встоїмо – то й далі".

Саме тому, наголошує експерт, розглядати переговори як один із варіантів розвитку подій, у принципі, не можна.

"Ми є заручниками ситуації. І нам треба лише перемагати, – упевнений він. – Утім, заручником ситуації стала не лише Україна, а й наші західні партнери. Свого часу, у серпні 2008-го, коли Росія вчинила агресію проти Грузії, Путіна ще можна було зупинити малою кров'ю. Жорстко дати зрозуміти, що такі дії неприпустимі. Але Захід вдав, що це – незначний конфлікт. 2014-го Путін протестував ситуацію, захоплюючи Крим і починаючи гібридну війну на Донбасі. А, коли і за це отримав лише санкції, та й то не особливо жорсткі, його апетит розгорівся. І, зрештою, він 2022-го пішов на відкрите вторгнення в Україну".

Очевидно, що переговори з Путіним сьогодні – це капітуляція не лише для України, а й для всього Заходу, наголошує Андрій Сенченко. Після цього будуть воєнні дії в багатьох частинах світу, де оцінюють готовність США, країн НАТО на ділі відстоювати декларовані принципи.

"Якщо відчують слабкість — вже ніхто не зважатиме ні на американців, ні на їхніх партнерів по Альянсу, – попереджає експерт. – А бажаючих перебудувати існуючий світоустрій, наявні межі вистачає. Є амбіції в Ірану, ще більші – і Китаю. І не тільки...".

Тому, зазначає співрозмовник "Коментарів", жодних шансів на довгий та справедливий мир шляхом переговорів із РФ немає. Єдиний шлях — поразка агресора, відновлення міжнародного права та міжнародно визнаних кордонів. І це, наголошує Андрій Сененко, має поєднуватися з переформатуванням міжнародних механізмів, які забезпечують глобальну безпеку – гарантії дотримання міжнародного права та міжнародно визнаних кордонів. Усі старі механізми, на жаль, девальвували, констатує експерт.

"Підстав для актуалізації переговорного кейсу досить багато. На жаль, Україна сама їх подає як країна, швидко і енергійно не реагуючи на справедливі претензії з боку Заходу. Це і необхідність більш ефективної боротьби з корупцією (вона активізувалася лише останнім часом), та важливість реальних реформ, – пояснює Андрій Сенченко. – Однак, доки ми "розминалися", нашими противниками щосили формувався не дуже привабливий образ України. Не можу сказати, що всі претензії до нас є справедливими. Часом вони справді продиктовані внутрішніми процесами тих чи інших країн. Але й ми, на жаль, давали привід. Щоб переламати негативний для нас тренд, слід бути жорсткішими і послідовнішими у виконанні абсолютно правильних завдань, які ставлять перед нами партнери".

Союзники дістали стару переговорну "шарманку"

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников зазначає, що ми не досягли бажаних результатів під час контрнаступу – як це бачили наші союзники. Тому, пояснює експерт, ті дістали стару переговорну "шарманку", щоб в своїх країнах показати, що вони хочуть якнайшвидшого завершення війни.

"Я не вірю в переговори, доки наші військові не виб'ють окупантів з усіх міжнародно визнаних територій України", — зізнався експерт.

Ну, а розмови про переговори, то затихаючи, то посилюючись, ідуть із початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, наголошує Богдан Мірошников. Гучніше — під час підготовки чийогось наступу або його початку. Тихіше – у процесі. Потім знову вмикається гучність.

"На жаль, ми не отримали від партнерів необхідного (і – вчасно) озброєння, щоби провести ефективні наступальні дії. На жаль, медіа та деякі політики у цих країнах тепер укотре запускають переговорний кейс. Насправді той – нежиттєздатний, поки ситуація не вирішиться саме військовим шляхом", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які подальші сценарії війни в Україні: що може вплинути на ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини