Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що означає заява Резнікова та Зеленського – коли чекати позитивних новин від ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає заява Резнікова та Зеленського – коли чекати позитивних новин від ЗСУ

За тими ударами, які ЗСУ завдають у тилу ворога, виглядає, що сама операція з деокупації набирає обертів

12 липня 2022, 13:28
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський відреагував на слова глави Міноборони Олексія Резнікова про деокупацію півдня. Зокрема, наголосив, що завданням для ЗСУ є деокупація всієї території нашої країни. І зазначив, що не може детально розповідати про плани військового командування. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви, а також те, які позитивні новини з битв ми вже отримуємо і можемо отримати в найближчому майбутньому.

Що означає заява Резнікова та Зеленського – коли чекати позитивних новин від ЗСУ

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Насамперед позитивних новин варто чекати на Запорізькому та Херсонському напрямку

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) доктор політичних наук Ігор Петренко зазначає, що Україна отримує останнім часом чимало хороших новин з полів битв.

"Нарешті, як і наполягав президент Володимир Зеленський, ми починаємо отримувати від Заходу ті види озброєнь, які нам потрібні. Це і реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, та інші далекобійні засоби та боєприпаси до них. Завдяки цьому завдаються високоточні удари по військових складах противника, по центрах прийняття рішень окупантів у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській (вчора, наприклад, "феєрверк" був у Новій Каховці), Харківській областях. Практично по всій лінії фронту. Отже, ми отримали можливість завдавати серйозних збитків агресору. Розбивати логістичні ланцюжки, які й так погано збудовані у росіян", – пояснює експерт.

Як наслідок, продовжує він, дещо знизилася інтенсивність обстрілів із боку ворога. У хід часто йдуть лише ракети, які росіяни запускають з території РФ, Білорусі або з боку Чорного моря. Дефіцит боєприпасів на тимчасово окупованих територіях відчувається дедалі явніше.

"По-перше, це серйозно ускладнює просування окупантів на сході (Донецька та Луганська області). Як бачимо, вони навіть кілька селищ, що залишилися на Луганщині, захопити не в змозі. По-друге, послаблює позиції агресора на півдні (Херсонська та Запорізька області)", – зазначає Ігор Петренко.

Якщо говорити про те, звідки чекати позитивних новин у найближчому майбутньому, тут, на думку експерта, є два перспективні напрямки – Херсонський та Запорізький. Саме із Запорізького, нагадує Ігор Петренко, було найбільше перекинуто військо противника на Донбас. Для взяття тих самих Сєвєродонецька, Лисичанська.

"У результаті ЗСУ довелося відійти, але це – маневрена оборона. А перемоги окупантів виявилися пірровими. Вони нічого не досягли стратегічно, поклали масу своїх солдатів (яких вважають біосміттям), в'язнуть у боях. Відбувається загальна втрата боєздатності – знищуються військові, техніка тощо. У військовому сенсі захоплення тих же Сєвєродонецька і Лисичанська нічого росіянам не дало. А з політичного погляду – важливо просто відрапортувати Путіну про чергову "перемогу". У свою чергу, найвище військово-політичне керівництво України (і президент Зеленський, і головком ЗСУ Залужний) має збалансований підхід до оборони та атаки. З упором на максимальне збереження боєздатності нашої армії. Ми діємо акуратно, точно і досить боляче для РФ", – наголошує експерт.

Тож, зазначає він, добрі новини є – і буде їх ще більше.

"У даному контексті важливим є також посилення санкційного тиску на Росію, – упевнений Ігор Петренко. – Обговорюється сьомий пакет відповідних обмежень ЄС. Активно працює група "Макфола-Єрмака", напрацьовуючи відповідні пропозиції. Слід обов'язково почати серйозно застосовувати вторинні санкції проти компаній та держав, які порушують існуючу санкційну політику".

Стратегічна мета України – відновлення територіальної цілісності країни у міжнародно-визнаних кордонах

Екс-дипломат, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Насправді нічого сенсаційного не сказали ні міністр оборони Олексій Резніков, ні президент Володимир Зеленський. Виходячи з офіційних зведень з фронту, саме на Півдні для ЗСУ складається найсприятливіша ситуація для того, щоб поступово його звільнити від окупантів. І так виглядає, що сама операція з деокупації набирає обертів. Успішне очищення острова Зміїний від окупантів та визволення десятків українських сіл на Херсонщині від російських нацистів – тому підтвердження".

Єдине, що викликає певний подив у Вадима Трюхана – публічне оголошення міністром Резніковим подальших планів української армії.

"Президент Зеленський, навпаки, фактично виправив свого міністра, – зазначає він. – Адже стратегічна мета України – відновлення територіальної цілісності країни у міжнародно-визнаних кордонах, тобто включно із Кримом, Донбасом та іншими тимчасово окупованими територіями".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна готова вдарити по Росії та Білорусі : коли це станеться – що стримує ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини