Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів – який подальший сценарій війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів – який подальший сценарій війни

Все вирішуватиметься саме на полі бою

24 вересня 2023, 13:50 comments3579
Поділіться публікацією:

Великобританія більше року проводила секретні переговори з РФ щодо проблем глобальної безпеки (включаючи дефіцит зерна та ядерну безпеку). При цьому нібито не вела жодних активних мирних переговорів, які були б спрямовані на дипломатичне врегулювання війни на території України. Тим часом, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров дав зрозуміти, що підсумок війни в Україні буде підведений на полі бою. В аналогічному ключі висловлюється українська влада та її радники типу Михайла Подоляка, попереджаючи, що російсько-українська війна поки що йде за песимістичним прогнозом "тривалої війни на виснаження". Про що говорять ці повідомлення-заяви? Що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів? Які є варіанти розвитку подій у найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів – який подальший сценарій війни

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Підштовхнути до переговорів можуть кілька факторів

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає, що Київ та Москву до переговорів можуть підштовхнути кілька чинників.

За його словами, для Києва це:

а) усунення Великобританії як головного провокатора ескалації напруженості;

б) чітка позиція Вашингтона та відповідний сигнал Українським елітам;

в) можливо – зміна владної команди в Україні;

г) значні успіхи на фронті.

Для Росії, за словами експерта, це такі фактори:

а) чітка позиція партнерів по БРІКС та Глобального Півдня;

б) наявність серйозної поразки;

в) кризові явища економіки;

г) політичні катаклізми у країні;

д) домовленості з США про нерозповсюдження НАТО на схід, про нейтральний статус України, Молдови та республік Південного Кавказу, про новий договір щодо контролю за стратегічним озброєнням.

Мирні переговори можуть стати наслідком перемоги у війні однієї з воюючих сторін

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко міркує так:

"Переговори з РФ (а точніше неформальні та неофіційні політичні консультації) з питань проблем глобальної безпеки (включаючи дефіцит зерна та ядерну безпеку) вела не лише Великобританія, а й США, та низка інших західних країн. Деякі з цих переговорів (зокрема між офіційними представниками США та РФ) підтверджувалися і офіційно. У самому факті таких переговорів немає жодної сенсації та жодної зради. І це не мирні переговори".

Експерт наголошує, що переговори про закінчення війни в Україні неможливі без участі України. Вони просто не дадуть результату.

"Офіційні спроби мирних переговорів робили Китай, Туреччина, африканські країни, Ватикан. У всіх цих переговорах брала участь і Україна. Але вони не дали результату, тому що позиції сторін, що воюють, за умовами завершення війни прямо протилежні і майже несумісні", – зазначає Володимир Фесенко.

За його словами, очевидно, що війна затягується. Військові дії за останні місяці лише посилились. В таких умовах малоймовірно очікувати реальних мирних переговорів. І Росія, і Україна сподіваються покращити свої військові позиції – і лише після цього будуть готові виходити на переговори, прогнозує політолог.

"Реальні мирні переговори стануть можливими, якщо військові дії зайдуть у глухий кут, фронт стійко стабілізується і для обох воюючих сторін стане очевидним, що ніхто з них не зможе однозначно перемогти. І домовлятимуться тоді лише про припинення воєнних дій. Надмірне їхнє затягування (ще на кілька років) може призвести і до зміни позиції деяких наших партнерів, які тоді почнуть підштовхувати нас до мирних переговорів. Зараз такого тиску на Україну поки що немає", – зазначає експерт.

Ще одна можливість для мирних переговорів – зміна керівництва в Росії, прихід там до влади людей, які будуть зацікавлені у закінченні нинішньої війни, вважає він.

Нарешті, мирні переговори можуть стати наслідком перемоги у війні однієї з сторін, що воюють, підкреслює Володимир Фесенко.

"Поки що, жоден із зазначених сценаріїв не проглядається на політичному та військовому горизонті. Більшість експертів прогнозують затягування війни як мінімум ще на півтора роки (до завершення президентських виборів у США), а то й довше", – робить висновок політолог.

Входимо у війну на винищення

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник припускає, що таємні переговори з Росією ведуть багато країн. У тому числі наші союзники.

"Британія могла піти на це, зокрема, з метою уникнути продовольчої кризи, ймовірного голоду в Африці, що провокується тим, що РФ блокує морські постачання зерна з України. Як серйозний геополітичний гравець, Великобританія, ймовірно, намагалася тиснути на РФ, щоб продовжити зерновий коридор. І тут немає нічого поганого", – вважає експерт.

На його думку, заява Лаврова про те, що все вирішуватиметься на полі бою, не стала якимось відкриттям. Це і так було зрозуміло (принаймні українцям) з 24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне російське вторгнення, наголошує Микола Мельник.

"Звичайно, все вирішуватиметься саме на полі бою. І, на жаль, розгортається жахливий сценарій війни на винищення, виснаження, – акцентує він. — У РФ більше живої сили, кораблів, військової техніки, авіації, ракет. За великим рахунком, перевага на її користь у всьому, окрім мотивації, окрім бажання українців битися. Неправильно розцінювати росіян як полчище орків, як орду бабуїнів із автоматами. Це викривлене нашою пропагандою сприйняття. Що небезпечно. Насправді нам протистоїть добре навчене військо. Тому українцям доводиться так складно у цьому протистоянні".

Але у нас, впевнений експерт, немає іншого виходу, окрім як продовжувати боротися. Росіяни, нагадує він, завжди знищували тих, хто не хоче вірити в їхні міфи, в їхню викривлену версію історії. І вони ніколи не підуть на переговори, маючи змогу воювати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка мета ударів по Криму – чи може це змусити Кремль припинити війну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 вересня 2023, 13:13

Сценарій коли православні терористичні павуки з'їдають один одного діє. Розділене зло знищить само себе. Для світу головне не дати втягнути себе у світову війну, не слухати брехливого корумпованого жорстокого егоцентричного юдейчика, який має талант гіпнозу. Світу просто дивитись як православні знищать одне одного ще й заробити на цьому. Після зникнення православного нацизму під правлінням юдеїв, світ стане безпечніше.


Новини